Siirry suoraan sisältöön

Kaksi eri näkökulmaa parisuhdesarjakuvaan yhtenä iltana. Maria Björklundin Kaksin-näyttely Turun Sarjakuvakaupalla ja JP Ahosen Villimpi Pohjola Cosmic Comic Caféssa. Avajaiset 1.4.2011.

Turun Sarjakuvakaupan huhtikuun sarjakuvanäyttely koostuu Maria Björklundin Kaksin-sarjakuvaoriginaaleista ja avautuu perjantaina 1.4. klo 17:00. Cosmic Comic Caféssa avataan JP Ahosen Villimpi Pohjola -näyttely samana iltana klo 19:00.

 ”Maria Björklundin Kaksin edustaa parisuhdesarjakuvaa, lajityyppiä jota ei voi olla rakastamatta. Oli suhdetta tai ei, rakkauselämä kiinnostaa kaikkia ja parisuhdeproblematiikkaan jokainen törmää ennemmin tai myöhemmin. Lajin viehätys lukijan kannalta perustuu paljolti siihen, että tilanteet ovat tunnistettavia, mutta paperille etäännytettyjä. Veikkaan, että myötäelävästä Kaksin-albumista jokainen löytää itsensä – ja kasan tuttuja.” –  Sofi Oksanen Kaksin –albumin esipuheessa.

Björklund loi sarjakuvansa 1995 Kemin valtakunnallista sarjakuvakilpailua varten ja vastaanotto oli heti myönteinen. Kaksin-sarja voitti kilpailun strippikategorian. Menestyksen siivittämänä strippejä syntyi lisää, ja sittemmin Björklundin terävän humoristisia parisuhteita on saatu lukea yli tusinasta lehdestä, mm. Turun ylioppilaslehdestä.

Maria Björklund (s. 1970) on toiminut sarjakuvan, animaation ja muun kuvallisen ilmaisun alueella 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Hänen sarjakuvistaan on julkaistu useita kokoelmateoksia. Björklundin uusin sarjakuva Planeetta Z  ilmestyy Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Opiskelijamaailmaan sijoittuva Villimpi pohjola on ilmestynyt vuodesta 2003 lähtien  pääjulkaisijanaan Aamulehden viikkoliite. Sarja nauttii kulttisuosiota, ja sillä on vakiintunut, tasaisesti kasvava faniryhmänsä. Ilmestymisvuosien aikana sarjan tyyli on alkanut muovautua irtonaisista vitsisarjoista ja yksittäisistä tilannekuvauksista kohti jatkumoa. Laaja henkilögalleria on karsiutunut pidemmän tarinakaaren kehittyessä. Tällä hetkellä käsitellään jo syvemmin hahmojen ihmissuhteita, rakastumisia ja menetyksiä. Jaksoissa tartutaan hetkeen, katsotaan normaalin arkista tapahtumaa uusista kulmista ja puretaan se hervottoman hauskalla tavalla hahmojen persoonien kautta.

Mistään arjen harmaasta kuvauksesta ei ole kyse, sillä tilanteen mukaan Villimpi pohjola voi ilmentyä tietokonepelin tai tv-sarjan näköisenä. Kyseessä ei ole perinteinen, vitseihin ja viisasteluihin nojaava sanomalehtisarjakuva, vaan hybridi, yhdistelmä ihmissuhdesarjakuvaa, parodiaa sekä pop-kulttuuriviittauksia.

JP Ahonen (s. 1981) on Lapin yliopistosta valmistunut kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Ahosen sarjakuvia on julkaistu mm. arvostetuissa kansainvälisissä Flight– ja Fablewood -antologioissa. Ahonen on julkaissut oman Daily Hero -firmansa kautta kaksi Villimpi pohjola -albumia. Kolmannen albumin, uunituoreen Villimpi pohjola – Kypsyyskoe kustansi Arktinen Banaani.

Maria Björklund ja JP Ahonen ovat tavattavissa Turun Sarjakuvakaupalla klo 17:00-19:00 ja Cosmic Comic Caféssa klo 19:00 jälkeen.

Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin