Siirry suoraan sisältöön

Viisivuotishistoriikki

Turun Sarjakuvakaupan juuret juontavat samalla paikalla sijainneeseen pienempään sarjiskauppaan. Vuosina 2007-09 Petteri Oja pyöritti Linnankatu 7:ssä Underground Ullakkoa levykauppa Blue Cow‘n kyljessä. Loppuvuonna 2009 levykauppias päätti lopettaa myymälänsä, ja Petterin piti päättää, miten jatkaa, kun tilaa ja sitä myöten kustannuksia olisi jatkossa puolet enemmän. Sarjakuvapuodin voisi laajentaa koko tilaan, mutta yksin urakka tuntui turhan suurelta. (Kuvia klikkaamalla täysikokoinen kuva avautuu uuteen välilehteen.)

Toinen kuva vuodelta 2008. Yläkertaan johtavat portaat ja pienlehtihyllyköt.
Sarjakuvakaupan tilat loppuvuodesta 2008, jolloin tilassa toimivat Underground Ullakko ja Blue Cow -nimiset liikkeet. Yläkertaan johtavat portaat ja pienlehtihyllyköt.
Sarjakuvakaupan tilat loppuvuodesta 2008, jolloin tilassa toimi Underground Ullakko ja Blue Cow -nimiset liikkeet.
Näkymä looseihin 2008.
HPIM0721
Näkymä takaseinälle 2008.

Onneksi samaan aikaan Turun Sarjakuvakerholla oli varsin monta aktiivista toimijaa. Viisaat päät lyötiin yhteen ja päätettiin perustaa osakeyhtiö, johon mukaan lähtivät kerhon aktiivit sekä pari ulkopaikkakuntalaisvahvistusta. Osakkaita oli perustamisvaiheessa – ja vielä viisi vuotta myöhemminkin – yhdeksän: Petteri Ojan lisäksi Ossi Hiekkala, Aleksi Laine, Milla Paloniemi, Tapio Peltonen, Tommi Piirainen, Jouko Pukkila, Niko Ranta ja Maijastiina Vilenius.

Milla
Milla
Aleksi
Aleksi
Maijastiina
Maijastiina
Petteri
Petteri
Tommi
Tommi
579169_10151308119024108_312302019_n
Tapio
Niko eli Hiihu
Niko a.k.a. Hiihu
Ossi
Ossi
Jouko
Jouko

Perustamiskokous pidettiin 15.11.2009, joka oli vuotuista Turun Sarjakuva-kerhon Necrocomicon-sarjakuvapäivää seuraava päivä. Osakkaat kokoustivat hieman krapulaisina ravintola Koulussa. Perustamiskokouksessa tulevan  kaupan nimeä pohdittiin, mutta lopulta osakkaat päätyivät yksimielisyyteen selkeästä nimestä Turun Sarjakuvakauppa, joka kertoo ihmisille suoraan, mitä kaupassa myydään. (Tästä huolimatta vuosien varrella on tullut huomatuksi, että yllättävän moni asiakas luulee, että meillä myydään esimerkiksi suomi-somali-sanakirjoja tai karvisia. Tiettävästi tiskin takana päivystäneet ovat saaneet kuulla myös kysymyksiä, kuten “Myyttekö te sarjakuvia?” Yleisin harhaluulo kuitenkin taitaa olla, että kauppa olisi divari, eli ostaisi tai myisi käytettyä sarjakuvaa, mutta nykyisillä tiloilla käytetyn sarjakuvan kauppaamiseen ei ole mahdollisuutta suuremmassa määrin.)

Kiroilevasta siilistä tunnetuksi tullut kaupan osakas Milla sai tehtäväkseen suunnitella kaupalle ulkoasun ja maskotin. Perustamiskokouksessa ja sen jälkeisissä sähköpostiviesteissä pohdittiin, mitä kaupan logossa voisi olla. Liikkeelle taidettiin lähteä Turun Sarjakuvakerhonkin symbolina toimineesta eräästä lonkeroeläimestä, mutta Millan toiveesta päädyimme sorvaamaan logoa ja maskottia siitä lähtökohdasta, että kaupan nimen lyhenne olisikin TurSa:n (ja myös ehdotetun TuSKan) sijasta TurSKa. Logoon päätyikin kalanpää ja monesta muustakin sarjakuvalogosta tuttu puhekupla. Millan kynästä lähtöisin on myös kaupan maskotti, Turska-hahmo, joka Millan mukaan on ”leppoisa, pujopartainen, jotenkin akateeminen ja hyvin TURKULAISEN näköinen tyyppi”. Alkuun Milla piirsi myös strippejä Turskan seikkailuista Sarjakuvakaupalla, mutta sittemmin maskotti on lähinnä kasvatellut elintasovatsaansa piilossa kaupan asiakkaiden katseilta.

Varhainen Turska-maskottiluonnos.
Varhainen Turska-maskottiluonnos.
Aleksin luonnoksia uuden kaupan ulkoasusuunnittelua varten.
Aleksin luonnoksia uuden kaupan ulkoasusuunnittelua varten.
Maalausta varten tehdyt mitat. / Aleksi
Maalausta varten tehdyt mitat. Aleksi sanoo viisi vuotta myöhemmin, että näiden mittojen perusteella tarvittavan maalin määrä laskettiin ihan pieleen.
Ensimmäinen Turska-sarjis
Ensimmäinen Turska-sarjis
Toinen Turska-sarjis
Toinen Turska-sarjis
Kolmas Turska-sarjis
Kolmas Turska-sarjis

Underground Ullakon ja Blue Cow’n ajoilta kaupan seinät olivat kelmeän valkoiset ja valkoisen maalin takaa saattoivat tarkkasilmäisimmät nähdä aiemmin paikalla olleen Jeesus-kirppiksen sisustajan näkemyksen mukaista kukkaistapettia. Sarjakuvakaupan tilat pitikin maalata ja sisustaa ennen avajaisia. Mittatilaustyönä hankittiin kolme selailuhyllyä Maijastiinan kaverilta Miialta, joka nimitti ainakin näyteikkunaan päätyneen hökötyksen rakentamista “lentokoneen kasaamiseksi”. Kyseistä hökötystä ei kuitenkaan vielä avajaisissa nähty, vaan näyteikkunahylly tuli kaupan kalustukseen hieman myöhemmin.

Kaupan toimintasuunnitelma 11 päivää ennen avajaisia.
Kaupan toimintasuunnitelma 11 päivää ennen avajaisia.

Milla kommentoi avajaisten yhteydessä sarjakuvakaupan ulkoasua seuraavasti:  ”Turun Sarjakuvakauppa on nimenä varsin retro, joten halusin tehdä ulkoasustakin 1960–70-lukujen henkisen. Väritys peilaa tuon ajan sisustusvärejä, ja logossakin on haettu vanhahtavaa ilmettä.” Kaupan seinät maalattiin alakerrassa oranssin ja violetin sävyihin, ja takaseinälle Milla taiteili liaanin päässä roikkuvan vaaleanpunaisen Bätmänin. Netin ihmemaasta löytyi käytetty myyntitiski ja sarjakuvalooseihin vintaasit kattolamput.

Viimeisenä yönä ennen avajaisia Maijastiina ompeli vielä kaksi kukkakuvioista verhoa yhteen korkeaa näyteikkunaa varten.

Kuvia remontin eri vaiheista:

IMG_4524
Loosit ennen maalausta
IMG_4540
Aleksi maalaa.
IMG_4550
Loosit maalausvaiheessa
Näyteikkunan selailyhyllyn kokoamista.
Näyteikkunan selailyhyllyn kokoamista.
IMG_4577
Ensimmäinen selailuhylly on löytänyt paikkansa.
Verhot ja yksi vintaasilamppuisista looseista avajaisten aikoihin. Myös entinen pienlehtiteline näkyy.
Tapio vaihtaa ikkunateippauksia kesällä 2012.
Tapio vaihtaa ikkunateippauksia heinäkuussa 2012.

Kireässä pakkasessa saatiin ikkunaan myös vaaleanpunaiset näyttävät mainostarrat, vaikka hankalaa niiden asentaminen pakkasen vuoksi olikin. Tarroihin jäikin jonkin verran ilmakuplia, joten tarrat uusittiin jo parin vuoden päästä.

Millan ensimmäinen luonnos ikkunateippauksesta.
Millan ensimmäinen luonnos ikkunateippauksesta.

Avajaisten piti alun perin olla 15.1.2010, mutta kauppaa ei ollut saatu vielä silloin avajaiskuosiin. Underground Ullakko ja Blue Cow olivat panneet lapun luukulle vuodenvaihteessa, joten alkuperäisissä suunnitelmissa kahden viikon piti riittää uuden kaupan synnytysoperaatioon. Business-listalla (= kaupan osakkaiden sähköpostilista) keskustelun jälkeen päädyttiin siirtämään avajaiset viikkoa myöhempään ajankohtaan.

Avajaisia vietettiin hyisenä tammikuisena perjantaina 22.1.2010. Avajaisissa oli monipuoliset tarjoilut (ainakin cocktailtikkuja ja täytekakkua) sekä paljon vierailijoita ja ohjelmaa. Päivän aikana ohjelmassa oli muun muassa Veltto Virtasen musiikkiesitys, Millan säveltämä ja sanoittama, vain kerran julkisesti kuultu Kiroilulaulu, sekä useiden piirtäjien signeerauksia.

Alkuun Sarjakuvakaupalla myynnissä oli lähinnä Underground Ullakolta periytynyttä tavaraa painottuen suomenkieliseen sarjakuvaan. Hiljalleen, heti alkuvuodesta 2010 alkaen, myymälässä alettiin määrätietoisesti kasvattaa myös englanninkielisen sarjakuvan valikoimaa. Petteri muistelee, että avajaisissa englanninkielinen valikoima oli noin parinkymmenen nimikkeen laajuinen, kun nykyään englanninkielisiä sarjakuvia on jo lähes yhtä paljon kuin suomenkielisiä, noin 1500 nimikettä.

Kaupan avajaisten yhteydessä Petteri visioi, että haaveena olisi tehdä tilasta turkulaisille sarjakuvaihmisille oma Helsingin mallin mukainen ”sarjakuvakeskus”. Jo tuolloin suunnitelmissa oli järjestää kaupalla muun muassa sarjakuvien originaalinäyttelyitä ja sarjakuva-aiheisia tapahtumia. Aikomuksena oli myös tarjota sarjakuvantekijöille työtiloja. Kaikki edellä mainitut visiot ovat viisi vuotta myöhemmin toteutuneet kirkkaasti. Varsinainen Turun Sarjakuvakeskuskin on tätä kirjoitettaessa perusteilla yläkerran takahuoneeseen.

Kuvia avajaisista:

"Miiiinäää tykkääään kiiiiroillaaa!"
“Miiiinäää tykkääään kiiiiroillaaa!”
20338_289796589107_3110419_n
Avajaistrubaduurit sohvalla
Maijastiina häärää emäntänä avajaistarjoiluiden ympärillä.
Maijastiina häärää emäntänä avajaistarjoiluiden ympärillä.
20338_289796584107_4429960_n
Avajaisvieraita
Paska Velhon luola on sittemmin peittynyt englanninkielisten albumeiden hyllyn taakse.
Paska Velhon luola on sittemmin peittynyt englanninkielisten albumeiden hyllyn taakse.
Mediaakin oli paikalla.
Mediaakin oli paikalla.

Kuvia Millan kamerasta (avajaiset ja remontti):

ylakerras2
Vippejä yläkerrassa
ylakerras
Vippejä yläkerrassa
viptila
Vippejä yläkerrassa
viptarjoilut
Vip-tarjoiluja
ulkoo
Valmis näyteikkuna
turska_kuva_milla
Milla hytisee.
teippaus2
Näyteikkunatarran asennus: Haastetta riittää, koska…
teippaus
… pakkasella kiinnittämiseen tarvittu saippuavesi jäätyy.
standintekoa
Milla askartelee ulkoständiin mainosta. —- —- —-
sohval
Kaupan naiset sohvalla
sohvailua
Sohvailua
milla_esiintyy
Milla esiintyy.
milla
Kaksi sointua ja beibi yläkerran etkoilla
kuva4
Maijastiina maalaa portaikkoa.
kuva3
Tommi irrottaa vanhoja mainoksia.
kuva2
Remppaa ja kremppaa
kuva1
Remppaäijät ja -muija
juhlintaa
Aleksi ja pullo
jengii2
Avajaishuaa!
jengii
Veltto avajaishumussa
hengailuu
Vippimeininkiä
edellinenilta
Viime hetken fiksausta
batman
Milla piirtää bätmänin.
annimilla
Anni <3 Milla

Avajaisten aikaan tehtyjä mediapläjäyksiä:

Sarjakuvakauppa yhdistää alan tekijät
TurSka tarjoilee sarjakuvaa
TURSKA AVASI KITANSA
Turun Sarjakuvakauppa avaa ovensa 22.1.2010

Millan blogimerkintöjä avajaisten aikoihin:

Aikaansaamis-tammikuu
Tidditidii… MAINOSTAUKO!

Myöhemmin samana vuonna meidät on noteerattu myös muutamassa blogissa:

Turku Loves Comics / Turku rakastaa sarjakuvia
Sarjiksia Turussa

Avajaisten jälkeen ensimmäinen tapahtuma oli Aapo Kukon U-255 Sukellus pohjoisessa II -albumin julkkarit 6. helmikuuta. Myöhemmin samassa kuussa julkaistiin myös kolmas Fingerpori-kokoelma, minkä kunniaksi Pertti Jarla tuli kaupalle signeeraamaan kirjojaan. Illalla Cosmicissa tanssittiin kolmannen Fingerdiskon tahtiin. Fingerdisko on kuulunut turkulaiseen perinteeseen jo ensimmäisen Fingerpori-kokoelman julkaistusta lähtien.

Aapo Kukko signeeraa uutta U-255 II -albumiaan. Kuvassa myös kustantaja Mikael Mäkinen ja tyytyväinen asiakas Kai Brodkin.
Aapo Kukko signeeraa uutta U-255 II -albumiaan. Kuvassa myös kustantaja Mikael Mäkinen ja tyytyväinen asiakas Kai Brodkin.
Fingerpori veti myös vuonna 2010.
Fingerpori veti myös vuonna 2010.
Jarlan nimmaria jonotetaan.
Jarlan nimmaria jonotetaan.

———————————————————————————————————-

Tapio ja Aleksi ihmettelevät uutta myyntitiskiä ja sen paikkaa.
Tapio ja Aleksi ihmettelevät uutta myyntitiskiä ja sen paikkaa.
Petteri ja Jouko petsaavat keskilattian pömpeliä.
Petteri ja Jouko petsaavat keskilattian pömpeliä.
Petteri ja Lempi-kakku
Petteri ja Lempi-kakku

———————————————————————————————————-

Avajaisten jälkeen kaupan kalusteita vielä päivitettiin parempiin. Hankittiin muun muassa kaksi lasitasoista myyntitiskiä ja keskelle lattiaa myyntiständi. Toukokuussa 2010 Sarjakuvakaupan puheenjohtaja ja kovin jätkä Petteri sai työstään tunnustukseksi Lempi-palkinnon. Petteri kakutettiin asiaankuuluvasti Sarjakuvakaupalla Lempi-kakun kera.

Ensimmäinen vuosi kaupalla oli tapahtumien osalta myöhempiä hiljaisempi, koska kaupan ensimmäisen puolivuotisen olemassaolon aikana ei vielä ollut yläkerran näyttelytilaa. Aluksi siellä majailivat Blue Cow’n jäljiltä jääneet levyt ja niiden tarvikkeet. Entinen Underground Ullakon tila remontoitiin kesällä 2010 näyttelytilaksi. Värimaailmaksi yläkerran näyttelytilaan valikoitui oranssi-vihreä, ja yläkerran takahuone maalattiin alakerrasta yli jääneellä violetilla. Aleksin tekemät maalimäärälaskelmat kun olivat heittäneet melko lailla, riitti maalia hyvin vielä yhteen ylimääräiseen huoneeseen. Kaupassa jo Blue Cow’n ajoilta ollut oliivinvihreä sohva sopi värimaailmaan kuin nenä päähän. Kirppikseltä löytyi myös täydellinen 70-luvun vihreä plyysimatto, joka palveli tarkoitustaan yläkerran mattona aina alkuvuoteen 2015 asti, jolloin tilalle tuli vähän puhtaampi ja siistimpi versio.

Kuvia ennen yläkerran maalausta ja sen aikana:

Jouko ja Tapio suunnittelevat.
Jouko ja Tapio suunnittelevat.
Portaat ennen maalausta
Portaat ennen maalausta
Maijastiina maalausvaatteissaan
Maijastiina maalausvaatteissaan

——————————————————————————————————–

Ja maalauksen jälkeen:

Värimaailmaa yläkerran etu- ja takahuoneesta
Värimaailmaa yläkerran etu- ja takahuoneesta
IMG_4545
Teriksen tuleva häpeänurkka
IMG_4544
Teris valvoo maalausoperaatiota.

Elokuussa 2010 Kaupalla oli ensimmäistä kertaa myös Taiteiden yö, jossa olivat tavattavissa sarjakuvataiteilijat Tuuli HypénPauli Kallio, Christer Nuutinen, Pertti Jarla, Milla Paloniemi sekä Toni Tirri. Tarjoiluitakin tietysti oli.

Sarjakuvakaupan ensimmäinen Taiteiden yö
Sarjakuvakaupan ensimmäinen Taiteiden yö
Vieralemassa mm. Pauli Kallio ja Christer Nuutinen
Vierailemassa mm. Pauli Kallio ja Christer Nuutinen
juhlaturska
Yleisimmin käytetty mainoskuvituskuvamme.

Seuraavassa kuussa Underground Ullakko nousi tuhkista, kun norjalaistaustaisen Karstein Vollen näyttely Karstein Vollen monta kuolemaa sai kunnian avata näyttelyiden kavalkadin. Avajaisia juhlittiin 3.9.2010. Tarjolla oli mustikkakoristeista pääkallotäytekakkua, ja esillä Karsteinin printtien lisäksi muun muassa eri sarjakuva-alan vaikuttajien hautakiviä.

Kuolema kohtaa Karsteinin.
Kuolema kohtaa Karsteinin.
Tarjolla mm. pääkallokakkua
Tarjolla mm. pääkallokakkua
Zum Petterin kuolema
Zum Petterin kuolema

kolmipyörälogoSyyskuussa 2010 alkoi myös eräs Kaupan perinne – Tietovisa Rahat vai kolmipyörä. Visaa järjestettiin virallisesti Turun Sarjakuvakerhon toimesta, mutta kaupan rooli oli kisassa varsin merkittävä. Kolmipyörän kysymysten laatiminen on alusta asti ollut lähinnä Sarjakuvakaupan osakkaiden tehtävä. Lisäksi kilpailun pääpalkinto, 1000 markan eli 168 euron lahjakortti Turun Sarjakuvakauppaan, on joka vuosi ollut kaupan kokonaan sponsoroima. Visailua järjestettiin vuosina 2010 – 2014 pubivisana Cosmic Comic Cafessa. Toistaiseksi visailu on ennalta määrittelemättömän pituisella tauolla, sillä visan tekeminen kävi liian raskaaksi, kun aktiivisia toteuttajia oli vain kourallinen.

Jouluseimi feat. Marjatta ja Borgtron
Jouluseimi feat. Marjatta ja Borgtron v. 2013

Lokakuussa 2010 kuussa näyttelynsä piti Läjä Äijälä, jonka nahkapäällysteinen X-albumin sisältö oli esittelyn kohteena. Kuukautta myöhemmin marraskuussa kaupalla oli kaksi näyttelyä: Jyrki Nissisen sarjakuvaoriginaalinäyttely sekä Sirpa Järvenpään nukkenäyttely, joiden avajaisia vietettiin 5.11.2010. Sirpan nuket olivat esillä kaupan näyteikkunassa, ja näyttely oli osa TIP-connectionin (Turku International Puppetry) nukketeatterifestivaalia. Sirpan näyttelyn nuket jäivät Kaupalle “ikuislainaan”, ne ovat nähtävissä yläkerran karvismeressä ja joulun aikaan jouluseimessä.

Lokakuussa 2010 Sarjakuvakaupalla järjestettiin myös ensimmäistä kertaa 24 tuntia sarjakuvaa -tapahtuma. Myös 24hcd-nimellä tunnettu piirtämismaraton järjestettiin Turussa toista kertaa, mutta Sarjakuvakaupalla ensimmäistä kertaa. Maailmalla tapahtumaa on ehditty järjestää jo vuodesta 1990 alkaen. 24 tuntia sarjakuvaa -tapahtuman idea on lähtöisin amerikkalaiselta sarjakuvagurulta Scott McCloudilta. Kyseessä on henkilökohtainen haaste, jossa jokainen osallistuja kilpailee itseään ja aikaa vastaan. Sarjakuvaansa saa suunnitella etukäteen ja esimerkiksi kartoittaa taustatietoja, mutta teksti- tai kuvamuotoisia luonnoksia ei saa tehdä ennakkoon. Turussa tapahtumaa on järjestetty joka vuosi vuodesta 2009 alkaen. Vuodesta 2010 alkaen tapahtuma on järjestetty aina Sarjakuvakaupan yläkerrassa.

Kuvia 24hcd-tapahtumista kaupalla:

71496_10150319075065008_5224512_n
Maijastiina vuoden 2010 24hcd:nsä kimpussa
Kuva vuoden 2011 24hcd:stä. Keskustassa katkesivat sähköt usean korttelin matkalta, jolloin piirrettiin taskulampun valossa.
Kuva vuoden 2011 24hcd:stä. Keskustassa katkesivat sähköt usean korttelin matkalta, jolloin piirrettiin taskulampun valossa.
WP_20141004_001
Vuoden 2014 kokoonpano oli suurin tapahtuman historiassa. Myös valmiita töitä nähtiin monia.

TURUN KARVISKAUPPA

Moni TurSKalle ensimmäistä kertaa tuleva ihmettelee kaupalla olevien karvis-pehmolelujen ja muiden figuurien suurta määrää. Niiden tarkkaa määrää tuskin tietää kukaan, mutta aina karvisia ei kuitenkaan kaupalla ole ollut. Ensimmäinen Karvinen rantautui Kaupalle hämeenkyröläiseltä kirpputorilta joulukuussa 2010. Hahmo oli hännätön ja kiiluvasilmäinen karviskello. Nähtävästi kello oli varsin hedelmällinen hankinta, sillä sen saapumisesta alkaen karvisia on kaupalle ajautunut arvioiden mukaan 100 – 200 kappaletta. Suurimman lahjoituksen teki tamperelainen Mikko Olavi Järvinen, joka lahjoitti kaupalle kokonaisen jätesäkillisen siskonsa vanhoja karvisia. Nykyään karvisia on ympäri kauppaa; suurin osa maanantainvihaajista sijoittuu kuitenkin yläkerran näyttelytilaan.

Tästä kaikki alkoi.
Tästä kaikki alkoi.
Karvismeri
Karvismeri
Kaikki eivät arvosta karvisia.
Kaikki eivät arvosta karvisia.
19082010034
Kaikki (= Jouko) eivät arvosta karvisia.
Näyttelynavajaisten satoa
Näyttelynavajaisten satoa

Karvisten lisäksi toinen huomiota herättänyt yksityiskohta on yläkerran näyttelytilassa katon-rajassa roikkuva foliopussien kavalkadi, jossa on tiettävästi nähty myös etäinen yhteys Andy Warholin tuotantoon. Jokaisessa pussissa on jokin enemmän tai vähemmän alkoholin vaikutuksen alaisena tuherrettu taideteos. Kyseessä ovat tietysti näyttelynavajaisten jäljiltä olevat viinipussit, joihin kukin näytteilleasettaja – ja satunnaisesti näyttelyvieras – on piirtänyt muiston näyttelynavajaisillasta. Pusseja on tätä nykyä niin paljon, että osa on täytynyt tyhjentää ja arkistoida. Tyhjennysoperaatiosta (ja muutenkin Sarjakuvakaupalla työskentelystä) on tehty havainnollinen sarjakuvakin.

Karvisten ja viinipussien lisäksi Kaupan yläkerrassa voi tavata ihan oikean Teräsmiehen. Sen historia osana Kauppaa juontaa kevääseen 2010: Jouko muistelee, että joku tyyppi käveli kaupalle ja kysyi, että haluaako Kauppa ostaa yli kaksi metriä pitkän Teräsmiehen. Hemmo oli kaverinsa kanssa miettinyt, että jos TurSKa ei lunasta Teristä, he irrottaisivat sen kädet ja kääntäisivät ne yläasentoon pään sivuille ja käyvät kiinnittämässä sen notkollaan olevan Myllysillan alle, niin että näyttää siltä, että Teräsmies kannattelee romahtamaisillaan olevaa siltaa. TurSKan osakkaat päättivät yksimielisesti ostaa Teriksen itselleen 50 eurolla sarjakuvia. Nykyään Teräsmies suojelee yläkerran näyttelytilaa, ja onpa se nähty pari kertaa kaupan ulkopuolellakin suojelemassa Sarjakuvakerhon ja -kaupan tapahtumia, muun muassa Turun kirjamessuilla ja kauppatorilla.

Teriksen on tehnyt Teemu Judin, ja se on aikaisemmin ollut esillä Fantasiapelien näyteikkunassa.

TURSKAN TOINEN VUOSI

Batuman ennustajalla -näyttelyn avajaiset. Sohvalla Ilpo Koskela, Maijastiina ja Mari Ahokoivu.
Batuman ennustajalla -näyttelyn avajaiset. Sohvalla Ilpo Koskela, Maijastiina ja Mari Ahokoivu.

Kaupan toinen vuosi lähti käyntiin Toni Tirrin (1980 – 2014) näyttelyllä, jonka avajaisia vietettiin 5.1.2011. Esillä oli Tonin monipuolisen tuotannon parhaita paloja. Helmikuun näyttely oli Mari Ahokoivun Batuman ennustajalla -sarjakuvanäyttely, jossa esillä oli kahden pienlehden originaaleja. Olipa avajaisten ohjelmanumerona tarotkorttien lukemistakin. Maaliskuussa yläkerran seiniä komistivat Pertti Jarlan fingerporiginaalit. Huhtikuussa taasen vietettiin tupla-avajaisia: Maria Björklundin Kaksin-näyttely avautui samaan aikaan kuin Cosmicissa JP Ahosen Villimpi Pohjola -näyttely.

Pertti Jarlan liikennemerkki oli nähtävissä Turun linnan lähellä Kohtaa sarja kuvia -hankkeessa.
Pertti Jarlan liikennemerkki oli nähtävissä Turun linnan lähellä Kohtaa sarja kuvia -hankkeessa.

Otso Höglundin sarjakuvanäyttelyn avajaisia vietettiin 4.5.2011. Samana päivänä Sarjakuvakerhon kulttuuripääkaupunkivuoden hanke “Kohtaa Sarja Kuvia” avattiin Turun pääkirjastolla. Turun Sarjakuvakauppa oli hengessä mukana myös kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeessa, jossa eri puolille Turkua levittäytyneet sarjakuvataideteokset näkyivät katukuvassa.

IMG_6417
Maijastiinan five minutes of fame: Minä sinulle homonyymit näytän -kirjan signeeraus ja julkkarit Turun Taiteiden yössä 2011. Kuvassa myös Pertti Jarla ja Juri Nummelin.

Kesähelteilläkin näyttelyt vaih-tuivat ja avajaisia juhlittiin pätsiksi lämmenneellä ullakolla. Kesän näytteilleasettajat olivat Ilpo Koskela kesäkuussa, Jouko Pukkila heinäkuussa ja Anni Nykänen elokuussa. Ilpon 30-niminen näyttely markkeerasi hänen 30-vuotista taiteilijauraansa. Joukon näyttely puolestaan oli hänen 25-vuotistaiteilijajuhlansa. Annin näyttelyssä esillä olivat hänen suositut Mummo-sarjakuvansa. Elokuussa vietettiin myös perinteistä Taiteiden yötä. Mukana vuoden 2011 yössä olivat Tuuli Hypén, Pertti Jarla, Maijastiina Vilenius sekä Pauli Hirtolahti. Lisäksi tapahtumassa julkistettiin Turun Sarjakuvakerho ry:n Necrocomicon-antologia Sorsittujen esitaistelija ja muita kertomuksia.

IMG_5820
Ilipo signeeraa näyttelynsä avajaisissa.
Mummon äiti Anni näyttelynsä avajaisissa
Mummon äiti Anni näyttelynsä avajaisissa
Petri näyttelynsä avajaisissa
Petri näyttelynsä avajaisissa

Loppuvuonna näyttelynsä pitivät Tuuli Hypén, Petri Hiltunen, Rauni Maneo & Sonja Or sekä Pauli Hirtolahti. Tuulin näyttelyssä esillä oli Nanna-printtejä ja luonnoksia ja Petrin näyttelyssä Anabasis-originaaleja. Nimimerkit Rauni Maneo & Sonja Or julkaisivat aikuisemmalle väelle suunnatun albuminsa Kerran elämässä, ja näistä pikkutuhmista sarjoista koostui myös marraskuun näyttely. Joulukuussa esillä oli kakkaisia töitä Paulin kynästä: Kakka-ukko ja kumppanit seikkailivat sarjakuvakaupan yläkerran seinillä.

KOLMAS VUOSI

Kolmas vuosi Sarjakuvakaupalla käynnistyi Milla Paloniemen Kiroileva siili -juhlanäyttelyllä. Helmikuussa esillä oli varsinkin blogimaailmassa suosiota niittäneen Ninni Aallon Sähköjänis-sarjakuvia. Näyttely venyi kahden kuukauden mittaiseksi, ja seuraavaa näyttelyä juhlistettiinkin vasta huhtikuussa, jolloin Reetta Laitisen Kirjailija ja madame -sarjakuvanäyttely avautui, ja samaan aikaan julkistettiin samanniminen sarjakuva-albumi.

Avajaishumua Millan juhlanäyttelyn avajaisissa
Avajaishumua Millan juhlanäyttelyn avajaisissa
Sähköjänis-näyttelyn pystytystä
Sähköjänis-näyttelyn pystytystä
Madame Laitinen esittelee uunituoretta albumiaan.
Madame Laitinen esittelee uunituoretta albumiaan.
IMG_7182
Iida Umpikuja esiintyy Telmu goes kahvila -tapahtumassa 31.5.2012. SeinilläTommi Musturin taidetta.

Toukokuussa 2012 esillä oli kenties Kaupan historian näyttävin näyttely, kun Tommi Musturi käytännöllisesti katsoen tapetoi yläkerran seinät omilla teoksillaan. Näyttelyn dokumentointi jäi valitettavan vähälle, mutta muutama kuva on säilynyt, kun näyttelyn aikana Kaupalla pidettiin Telmu goes kahvila -konsertti, josta on olemassa myös valokuvatodistusaineistoa.

Kesällä kauppa osallistui myös uuden turkulaisen kaupunkifestivaalin, Urbaanin kesäloman, järjestämiseen. Kaupalla järjestettiin kesän mittaan monenlaista ohjelmaa, esimerkkinä edellä mainittu Telmu goes kahvila -tapahtuma, jossa paikalliset muusikot jalkautuivat kahviloihin ja muihinkin vähemmän tyypillisiin keikkapaikkoihin Turussa. Sarjakuvakauppa tarjosi areenan usealle esiintyjälle kesän aikana. Urbaanin kesäloman tapahtumina järjestettiin myös muun muassa kolme kaitafilmi-iltaa Sarjakuvakaupan yläkerrassa. Näytöksissä nähtiin pääasiassa kotifilmiarkistojen aarteita, mutta myös muun muassa neuvostoliittolaisia animaatioita. Lisäksi Urbaanissa kesälomassa järjestettiin kesän mittaan kaksi niin sanottua katusarjakuvaperformanssia, joissa piirrettiin katuliiduilla sarjakuvakuja TurSKan ovelta aina Cosmicin ovelle saakka. Lisäksi Urbaanissa kesälomassa järjestettiin pieniä sarjakuvapajoja kaupan yläkerrassa. Vetäjinä olivat Toni Tirri ja Tuuli Hypén.

Kesällä 2012 oli kaksi näyttelyä: kesäkuussa esillä olivat M. A. Jeskasen Perkele– ja Santala-originaalit. Ensin mainittu albumi oli jo näyttelyn aikaan loppuunmyyty. Elokuussa esillä olivat tamperelaisen pitkän linjan sarjakuvavaikuttaja P. A. Mannisen historiallisen kummalliset työt. Pääasiassa esillä oli siis Kumma historia -albumin originaaleja.

Petteri piirtää kiikelin katuun.
Petteri piirtää kiikelin katuun.

Elokuussa oli perinteisesti myös Taiteiden yö. Vuoden 2012 ohjelma oli kenties monipuolisin: sarjakuvasigneerauksien lisäksi Kaupalla oli elävää musiikkia. Toinen katusarjakuvaperformanssi nähtiin Taiteiden yössä, koska ensimmäisestä, Urbaanissa kesälomassa toteutetusta, oli saatu niin hyvät kokemukset.

Taiteiden yön muusikoina olivat Anna Suominen, Minna Twice sekä Ippe Nilsson. Signeeraajina olivat Pertti Jarla, Milla Paloniemi sekä Tuuli Hypén.

Syksyn tullen näyttelyitä pidettiin taas joka kuukausi vuoden loppuun asti. Syyskuussa esillä oli Kristian Huitulan Kalevala-sarjakuvan plansseja. Lokakuussa esillä oli ensimmäistä kertaa ei-suomalaisen (ellei Karstein Vollea lasketa) piirtäjän töitä. Belgialaisen Leen van Hulstin Suomeen ja erityisesti Turkuun sijoittuvan Maitoa ja lunta -albumin originaaleja oli seinillä sen jälkeen, kun ne olivat ensin olleet esillä Cosmic Comic Cafessa.

Marraskuun näyttely oli poikkeus näyttelyiden sarjassa, kun ensimmäistä kertaa esillä oli sellaisen taiteilijan töitä, jolla oli jo ollut näyttely kaupan tiloissa. Kyseessä oli Maria Björklundin näyttely, joka tällä kertaa koostui Planeetta Z -originaaleista. Avajaisia vietettiin 2.11.2012.

Joulukuun näyttelyllä oli kenties koko historian raflaavin nimi: Teidät sais ampua! Kyseessä oli tietysti Ville Rannan pilapiirrosnäyttely, joka koostui Kirkko & Kaupunki -lehdessä ja sittemmin Joku raja -kokoelmassa julkaistuista kantaa ottavista piirroksista.

VUOSI 2013

Piirtovintti piirtovinttiläisten kuvaamana
Piirtovintti piirtovinttiläisten kuvaamana

Vuonna 2013 Sarjakuvakaupan tapahtumien kirjoon tuli mukaan uusi tapahtuma, pääasiassa parikymppisten nuorten piirtäjien tapaaminen, joka vielä nykyäänkin kulkee nimellä Piirtovintti. Piirtovintti kokoontuu pääasiallisesti Underground Ullakolla joka toinen viikko, ja tapahtumassa on ohjelmassa vapaamuotoista piirtämistä jonkin inspiroivan aiheen tai teeman puitteissa. Vuonna 2013 Piirtovinttien teemoja olivat pelit, piirtomeemit, sadut, sanojen ja kuvien yhdistäminen, tapahtuma omasta elämästä, kauhu, vappuspecial (karvinen, juorupiirustus), supersankarit, kummallinen Turku, croquis, keskiaika, surrealismi, epäonni ja sen eri muodot, askartelu (mm. jääkaappimagneetit ja kirjanmerkit), kivikausi, ötökät, liike, ravintolapäivä, koneet, majokko/taikatyttö sekä vaatteet. Piirtovintti on ollut tervetullut nuorennusleikkaus Turun Sarjakuvakaupan ja -kerhon toimintaan. TurSKa toivottaa sille pitkää ikää!

Vuoden 2013 näytteilleasettajien nimistö oli varsin ornitologinen. Näytteilleasettajissa oliva nimittäin Tiainen, Kukko ja Tikkanen. Muutenkin eläimiä seikkaili vuoden 2013 sarjisnäyttelyissä muita vuosia enemmän. Tammikuussa esillä oli Hetan Harmaan pupu päiväkirja -originaaleja. Eläinteemalla jatkettiin myös helmikuussa, jolloin näytteilleasettajana oli tämän hetken yksi suosituimmista piirtäjistä, jyväskyläläinen Jarkko Vehniäinen. Esillä oli eläimellisiä Kamala luonto -sarjakuvia.

Madamoiselle Maksamakkara.
Madamoiselle Maksamakkara.

Eläinteemasta poikettiin maaliskuussa, kun supersuositun Fok_itin originaaleja oli maaliskuussa esillä Underground Ullakolla. Joonas Rinta-Kannon järjestämässä näyttelyssä esillä oli myös otteita Ylen Teksti-tv:llä pyörineestä Teksti-tv-taiteesta, sekä ihka oikea faksilaite. Lisäksi yläkerrassa oleva Teräsmies sai ympärilleen luonnollisesti vyölaukun, ja avajaistarjoiluna oli Madamoiselle Maksamakkaraa.

Huhtikuussa 2013 esillä oli Aapo Kukon Aave Stream Cityssä -originaaleja. Toukokuun näyttelynä oli Mies Mikkosen Art kills -näyttely, jossa oli sarjakuvien sijasta mm. elokuvia, tauluja ja veistoksia.

WP_20130803_004
Timo Kokkila esittelee viinipussitaidettaan.
Tuomas Tiaisen näyttelynavajaiset
Tuomas Tiaisen näyttelynavajaiset

Kesäkuussa Tuomas Tiainen ripusti seinille FUN∙LAND RE∙VISITED -näyttelyn, ja se saikin olla seinällä elokuuhun asti, jolloin Timo Kokkila tuli pitämään oman 30-vuotis-juhlanäyttelynsä Peräsmies 30 v. & Peräsmiehen poika 10 v.

Elokuussa vietettiin taas Taiteiden yötä. Edellisen vuoden mallin mukaisesti ohjelmassa oli signeerauksien lisäksi elävää musiikkia. Musisoimassa olivat Olga Rantalaiho, Minna Twice ja Kassu Lindström & Joona Lehtinen. Albumeitaan signeerasivat aiempien vuosien tapaan Pertti Jarla, Tuuli Hypén ja Milla Paloniemi. Jarkko Vehniäinen signeerasi Taiteiden yössä ensimmäistä kertaa.

Syyskuussa eläinteemaiset näyttelyt jatkuivat jo aiemmin henkilökohtaiset näyttelynsä pitäneiden Tuuli Hypénin ja Ninni Aallon Kas, kissa! -näyttelyllä. Lokakuussa Petteri Tikkanen näyttelyssä nähtiin Eero- ja Kanerva-hahmojen käännekohtia sekä Tikkasen alter egon, Black Peiderin viimeistelemättömiä ja elämänmakuisia sarjakuvia. Avajaisissa vieraili myös itse Black Peider.

Ville Pirisen keskinkertaiset hirviöteokset ja taiteilija ite.
Ville Pirisen keskinkertaiset hirviöteokset ja taiteilija ite.

Joulukuussa Ville Pirinen ripusti Ullakolle keskinkertaisimpia hirviöteoksiaan. Esillä ei siis ollut Villen tunnetumpaa Yhesti ännännes paikas -taidetta, vaan näyttelyä varten valmistettuja vedoksia ja maalauksia.

VUOSI 2014

Aiemmista tipattomista tammikuista viisastuneena Sarjakuvakaupan väki ei järjestänyt bileitä tammikuussa 2014. Ensimmäinen näyttely oli Tuomas Myllylän Pakanat-näyttely, jonka avajaisia vietettiin lauantaina 8.2.2014.

Karri Lehtonen esiintyy Mourukatit-näyttelyn avajaisissa.
Karri Lehtonen esiintyy Mourukatit-näyttelyn avajaisissa.

Huhtikuussa esillä oli jälleen kissoja. J.J. Nääsin Mourukatit-näyttely avautui 5.4. Esillä oli myös Nääsin muuta tuotantoa, jota oli julkaistu blogissa ennen Mourukatit-albumin julkaisua.

Toukokuussa piirtovinttiläiset esittelivät kaupan yläkerrassa tuotantoaan. Avajaisia ja jonkinlaiseksi perinteeksi muodostunutta vappuvastaanottoa vietettiin vietettiin 30.4.2014.

Skumppaleiri Mikan näyttelyn avajaisissa
Skumppaleiri Mikan näyttelyn avajaisissa

Heinäkuussa kaupalla tehtiin aikamatka 1980-luvulle, kun esillä oli Mika Lietzénin uutuusalbumi 1986:sta valikoituja originaalitöitä. Avajaisissa vietettiin myös Turun ensimmäistä niin sanottua samppanjaleiriä, kun Ranskassa asuva sarjakuvakääntäjä Kirsi Kinnunen kävi kaupalla kylässä. Työt saivatkin olla esillä syyskuuhun asti, jolloin seuraava näyttely avautui. Kyseessä oli Turkuun sijoittuvan vaihtoehtotodellisuussarjakuva Karimin originaalinäyttely, joka avautui 29.8.2014.

Elokuussa vietettiin asiaan kuuluvasti myös Taiteiden yötä. Ohjemistoon kuului vuonna 2014 ainoastaan signeerauksia, joista huolehtivat tuttuun tapaan Tuuli Hypén, Pertti Jarla sekä Jarkko Vehniäinen.

muumihahmo_TuuliH
Muumien jäljillä -näyttelyn Hyypikki, jonka on taiteillut Tuuli Hypén.

Marraskuun näyttelynä oli Vesa Vitikaisen Kersantti Napalm -näyttely. Näyttely vaihtui jälleen joulukuussa itsenäisyyspäivänä, jolloin Kaupan ja sarjakuvakerhon pikkujouluissa ja itsenäisyyspäivän valvojaisissa avautui myös Merja Lundénin kuratoima Muumien jäljillä -hahmonäyttely, joka kiertää Suomessa eri sarjakuvatahoja. Kyseessä on tribuutti Tove Janssonin tuotannolle.

 

KAUPAN IHMISET

Sarjakuvakaupan hallituksen puheenjohtajana ja sitä myöten toimitusjohtajana toimii Petteri Oja. Hän on sarjakuva-alan monitoimimies, joka kaupan lisäksi hoitaa sarjakuvatukku Toivoa ja pyörittää omia kustantamoita Zum Teufelia ja Lempoa.

Hallituksessa istuvat myös Aleksi, Tapio ja Hiihu. Aleksin toimenkuvana kaupassa on hoitaa kirjanpito. Sarjakuvakaupan ulkopuolella myös “tosi mainiona jäbänä” ja “eri kliffana tyyppinä” tunnettu Aleksi toimii Vihreiden taloussihteerinä ja asuu nykyään Helsingissä (tittelit ovat Aleksin itse keksimiä, toim. huom.).

Tapio vastaa pääasiassa nettikaupan toimivuudesta ja on muutenkin Sarjiskaupan yleinen kävelevä tietosanakirja. Mitä Tapio ei osaa tehdä tai korjata, sitä ei tarvitsekaan.

Hiihu on nykyään sudeettiturkulainen ja asuu Tampereella. Hän opiskelee informaatiotutkimusta ja osallistuu kaupan toimintaan lähinnä messuilla ja festareilla.

Ossi on myös sudeettiturkulainen, sillä muutti pari vuotta sitten Kauniaisten kautta Helsinkiin. Hän tekee päätyökseen kuvituksia Archipictor-nimisessä yrityksessään. Ossi on suunnitellut kaupalle myös jonkin verran kuvituksia.

Milla opiskelee nykyään Taidekoulu Maassa. Hän on yksi Suomen suosituimmista sarjakuvapiirtäjistä. Kiroilevan siilin lisäksi hänet tunnetaan lukuisista pienlehdistään ja muun muassa yhdestä Suomen suosituimmasta blogista, En vaan osaa!

Tommi ei vielä kaupan perustamisvaiheessa asunut Turussa, mutta on nyt asunut jo useamman vuoden. Päätyökseen hän on it-nörtti, ja Kaupalla hän vastaa pääasiassa somenäkyvyydestä. Blogikirjoitukset ja Twitterin tviitit ovat Tommin käsialaa.

Jouko on ammatiltaan arkeologi, ja hän on piirtänyt sarjakuvia pian kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen tunnetuin sarjakuvasa on Lampaita, jota on julkaistu kolmen albumin verran. Jouko on kaupalla yleinen monitoimimies, joka päivystää tiskin takana usein.

Maijastiina on hoitanut päivätöidensä ohella kaupalla monenlaisia  juoksevia asioita, kuten roudausta, tarjoiluiden tekemistä Kaupan tilaisuuksiin, tiskin takana päivystystä, tiedottamista ja messuvierailuita.  Nykyään Maijastiina työskentelee päätoimisesti Sarjakuvan Toivolla oppisopimuksessa.

Vuosien varrella Sarjiskaupalla on työskennellyt osakkaiden lisäksi myös isohko joukko työharjottelijoita. Johanna “Johmu” Heinonen on piirtänyt blogiinsa useita merkintöjä Sarjakuvakaupalla työskentelystä (helmikuusta 2013 alkaen). Elokuussa 2013 harjoittelemassa oli Vili Hokkanen, joka kirjoitti pyynnöstämme pienen muistelon: Olin kuukauden työharjoittelussa Turun Sarjakuvakaupalla elokuussa 2013. Pidän lukemisesta ja sarjakuvat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, joten olin hyvin iloinen saadessani työharjoittelupaikan kyseisestä liikkeestä. En itse pidä itseäni kauhean asiakaspalveluhenkisenä, mutta kaupan ilmapiiri ja tuttu aihepiiri auttoi suuresti tiskin takana ollessani. Kerran sain jopa neuvoa asiakasta sarjakuvahankinnassa, joka onkin lämpimin muistoni asiakaspalvelusta. Asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa oli muutenkin mukavaa silloin tällöin keskustella ja vaihtaa ajatuksia sarjakuvista. Lämmöllä muistelen myös 15.8 pidettyä Taiteiden Yö­tapahtumaa, jonka vietin Sarjakuvakaupalla tavaten monia lempisarjakuvapiirtäjiäni. Lopuksi haluan vielä mainita, kuinka hyvää musiikkia sai sarjakuvakaupalla kuunnella aina Juice Leskisestä Tehosekoittimeen, ja The Doorsia päälle. Long Live TurSKa!­

Muita harjoittelijoita vuosien varrella ovat olleet (ei järjestyksessä) Juho Törmä, Pauli Hirtolahti, Ville Solkinen, Kalle Lyytikäinen, Kaisa Timonen ja Otto Granqvist.

TURSKA MESSUILLA JA TAPAHTUMISSA

Vuosien varrella Sarjakuvakauppa on vieraillut myös monissa alan tapahtumissa. Sarjakuvakauppa on hoitanut Helsingin kirjamessuilla Suomen sarjakuvaseuran osaston myyntipuolta vuodesta 2011 alkaen. Turun kirjamessuilla Kauppa on vieraillut yhden kerran, vuonna 2011. Myös Tampereen kirjamessuja käytiin kokeilemassa kerran, vuonna 2012. Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat itseoikeutetusti pakollisten tapahtumiemme listassa. Valtakunnan sarjakuvien ykköstapahtuma on ollut ohjelmassamme vuodesta 2012 alkaen. Lisäksi kauppa on vieraillut Äidinkielen opettajain Foorumissa (2011) sekä vuodesta 2011 alkaen Finnconissa.

Teri pääsi tuulettumaan Turun kirjamessuille 2011
Ossi tsekkailee Turun kirjamessuosastoa 2011.
Helsingin messuilla sarjisseuran osastolla 2012
Tampereella kirjamessuilemassa 2012
Tampereen kirjamessuosasto 2012
Finncon Jyväskylän yliopistolla 2014
Lassipal… Ei vaan karvispalloa Helsingin kirjamessuilla 2014. Mailoina Ikean pakkausmateriaali, pallona karvinen.
Montako sarjiskauppiasta tarvitaan pystyttämään pömpeli? —- ———–  ———————- —– —- —– —- —– —- —- —- — —- — — 
Viittä vaille valmis Helsingin kirjamessuosasto 2014 ——— ——— ——- ——- ———- ——– —— ——- ——— ——- —————

 

Doge Helsingin festareilla 2014
Vakosamettitakkiset miehet Helsingin kirjamessuilla: Roope Eronen ja Petteri
Helsingin festarit 2013

 

Sarjakuvakauppa nyt ja tulevaisuuden visioita

jipii (1)
Turska vuonna 2015.

Tammikuussa 2015 Sarjiskaupalla voidaan paksusti. Monet osakkaat ovat alkaneet saada elintasovatsaa, ja Turskankin viimeisimmissä kuvissa näkyy muodonmuutos.

Alkukuusta kaupalla avautui Jaana Suorsan Piggu possu -näyttely. Ranskan Charlie Hebdo -kohu on vielä tätä kirjoitettaessa ajankohtainen, ja siitä tullaan kirjoittamaan isompi juttu myöhemmin, kunhan kaikki käänteet ovat selvillä.

Vuoden 2010 alussa myytävien nimikkeiden määrä oli noin tuhat kappaletta. Tammikuuhun 2015 mennessä määrä on kasvanut noin neljääntuhanteen kappaleeseen. Kauppa on siis nelinkertaistanut valikoimansa olemassaolonsa aikana. Pääasiassa nimikkeiden määrä on kasvanut englanninkielisten nimikkeiden määrän lisääntymisen takia, mutta kauppa voinee myös yhtyä hokemaan “Suomalaisella sarjakuvalla menee lujaa!” Tällä hetkellä englannin- ja suomenkielisten nimikkeiden määrä on, suomalaista mäkikotkalegendaa lainataksemme, noin fifty-sixty.

Tulevaisuudessa kaupan tavoitteena on laajentua ja kasvaa. Petteri ei halua vielä tarkempia tietoja julki, mutta huikkaa historiikin kirjoittajalle, että kirjoita sinne, että karviskokoelmaa pyritään kasvattamaan!

Linkkejä Sarjakuvakauppaa liippaaviin juttuihin netissä:

Sarjakuvan ilosanomaa levitetään kolmen päivän ajan turkulaisille
Tarina vuorokaudessa
Radan varrella – VR (Archive.org)
Turun Sarjakuvakaupan myydyimmät vuonna 2014
ja linkki Kvaakin ketjuun, jossa loputkin myyntitilastot
Sarjakuvakauppa Facebookissa
Sarjakuvakauppa Twitterissä

Lopuksi vielä siviilissä arkeologina toimivan osakkaamme Joukon näkemys Sarjakuvakaupasta tuhannen vuoden päästä.

Kuva: Jouko Pukkila
Kuva: Jouko Pukkila