Taiteiden yönä Turun Sarjakuvakaupalla on taiteilijoita signeeraamassa teoksiaan klo 15-22.
(Muutokset mahdollisia.)
Tässä lista paikallaolijoista:
Klo 15-16 Kris K.: #Ahistaa
Ahdistaako? Stressaako? Pelottaako? Eikö motivaatiota löydy mihinkään? Ei syytä huoleen. Vertaistukea on nyt saatavilla ja Ahistunu Pupu on täällä voidakseen todistaa, että kyllä joku ymmärtää.
Turkulaisen Kris K:n luoman Ahistuneen Pupun elämä on yksinkertaista, mutta arkipäiväiset tilanteet ja ajatukset iskevät väkisin päin näköä. Pieni ripaus stressiä, pelkoa sekä motivaation puutetta tuo elämään enemmän jännitystä.
Klo 16-17 Pertti Jarla: Fingerpori
Täyteläinen kokoelma Suomen kansan suosiman ihmekaupungin tapahtumista.
Kirjasarjassa julkaistaan kaikki Fingerpori-sarjakuvatripit ilmestymisjärjestyksessä ja tarvittaessa kommenttien kera. Sarjan ensimmäinen teos sisältää lisäksi taustoittavan artikkelin Pertti Jarlan sarjakuvan synnystä ja kasvamisesta Pahkasian sivuilta omaksi sarjakseen, Karl-Barks-Stadiksi, ja edelleen Fingerporiksi.
Näe, miten suosikkihahmot löytävät omat persoonansa ja ulkoasunsa.
Kaikki teoksen sarjakuvastripit ovat värillisiä. Osa sarjoista julkaistaan ensi kertaa painetun kirjan sivuilla.
Klo 17-18 JP Ahonen: Villimpi pohjola
”Aikuisuuspisteitä ropisee kuin plussapalloja.”
Kulttisarjakuvan neljäs kokoelma dokumentoi lämpimällä otteella nuorten aikuisten sielunelämää – absurdia huumoria ja popkulttuuriviittauksia unohtamatta!
Ikiopiskelijoiden tiivis kaveriporukka alkaa väistämättä pirstaloitua, kun kuvioihin ilmaantuu uusia siippoja, jälkikasvua ja aikuisuuden kriisejä. Voimaeläimille onkin tarvetta, jotta ystäväpiiri selviää kuumottavista graduseminaareista ja pandemian lailla leviävästä vauvakuumeesta. Elämä vie väkisin eteenpäin, vaikka opinnot junnaisivatkin paikallaan.
Samastuttavien hahmojen ansiosta Villimpi Pohjola tuntuu edelleen tuoreelta ja yllättävältä.
Klo 18-19 Ilkka Heilä: B. Virtanen – Arkipäivän sankari
Ventti-Virtanen pelaa kovilla! Jännitystä, arvaamatonta toimintaa ja hyytävää irtosanomispelkoa Firma Oy:ssä. B. Virtasen nimikkosarjakuva ennusti jo toistakymmentä vuotta sitten, että loputtomista organisaatiouudistuksista ei seuraa muuta kuin harmia, parhaimmillaankin vain pysyvä vitsi. Sehän sopi Ilkka Heilän (s. 1956) kaltaiselle humoristille hyvin, työmaata on riittänyt kaivamattakin.
Ja jälleen Virtasta kohtaa toimenkuvan muutos hänen saadessaan vihdoinkin ikioman projektin.
Konttoriesimies Reino Murikka puolestaan kohtaa some-uudistuksen. Järkytyksekseen tämä iso ja karski mies, joka ei pelkää muuta kuin tietotekniikkaa ja äitiään, saa käyttöönsä älypuhelimen.
Johtaja Hynälän muisti heikkenee edelleen, mutta valikoivasti. Esimerkiksi vuoden 1963 hän muistaa erittäin hyvin, mutta miksi?
Ehkä nyt löydetään vastaus myös siihen, miksi B. Virtanen hennosta varrestaan ja huonosta vastustuskyvystään huolimatta on pysynyt voimissaan yli neljännesvuosisadan ajan.
Klo 19-20 Jarkko Vehniäinen: Kamala Luonto
Askel askeleelta, lehti lehdeltä Kamalan luonnon petomaiset filosofit kärppä ja ilves valtaavat itselleen elintilaa. Kun Jarkko Vehniäinen julkaisi erääseen tv-ohjelmaan viittaavan stripin netissä, se keräsi muutamassa päivässä yli 400 000 katsojaa. Kyseisestä sarjakuvasta tuli myös uutuusalbumin nimi: Vain eläimiä!
Kamalan luonnon tapahtumapaikka, lehtimetsä, on myyttistä aluetta. Uuden ja vanhan kansanperinteen ilmiöt heräävät siellä henkiin. Metsänelävät pohdiskelevat olemisensa merkitystä päivä toisensa jälkeen. Juuri kun kaikki tuntuu turhalta sekä masentavalta, eteen loikkaa jotakin aivan uutta. Hullu hirvi löytää jälleen järjettömän rakastumisen kohteen. Kaheli kettu riehaantuu itsestään. Taivaalta voi tipahtaa mitä tahansa, Joulupukista ufoihin. Tai mikä parasta, jokin erinomaisen mehukas eläin saapuu ilveksen ja kärpän raadeltavaksi.
Kamala luonto edustaa kotimaista, ensiluokkaista ja herkistävää luomusarjakuvaa.
Klo 20-21 Ilpo Koskela: Lusia
Lusia Rusintytär Korhonen on jäänyt historiaan Ahmaksen viimeisenä oikeuteen joutuneena noitana.
Tyylikkäästi kuvitettu ja tarkasti taustoitettu sarjakuvaromaani esittelee Lusian tarinan sivussa elämää 1600-luvun lopun Suomessa, sen ajan tapoja, hallintomuotoja ja kirkon ja kansan suhdetta tuona aikana.
Lusiasta on tekeillä ooppera, joka saa ensi-iltansa Utajärvellä elokuussa 2015. Oopperan työryhmässä on mukana muun muassa Finlandia-palkittu kirjailija ja taidemaalari, oululaislähtöinen Hannu Väisanen.
Ilpo Koskela (s. 1958) on pitkän linjan sarjakuva-ammattilainen, jolta on viime vuosina ilmestynyt sarjakuva-albumit Paholaisen kuiskaus sekä Rajalinja. Hän on myös kirjoittanut oppaan Sarjakuvatekijän oppikirja. Parhaiten hänet tunnetaan Aleks Revel -sarjakuvasta, joka kertoo fiktiivisen virolaisen seikkailijan elämästä kieltolain aikana ja sen jälkeen.