Kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen valitsee vuoden 2020 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajan valintaraadin asettamasta kärkikymmeniköstä.
Perustelut valinnoille löytyvät Sarjakuva-Finlandian virallisilta sivuilta.
Valinta julkistetaan 20.3.2020 klo 11.00 Tampereen yliopiston Linnan-rakennuksen Väinö Linna -salissa (Kalevantie 5).
Kärkikymmenikköön kuuluvat seuraavat teokset:
Kaikki ovat ilmastovegaaneja, intersektionaalisia feministejä, poliittisesti valveutuneita aktivisteja, ja tekevät työtä asioiden parissa, joihin todella uskovat. Vai onko kaikki sittenkin vain samaa vanhaa paskaa uudessa paketissa?
Mainostoimistossa käydään yt-neuvotteluja ja after workissa puretaan tuntoja.
Dream Hackers Disruption Agencyn työkaverukset puhuvat keskenään siitä, miten paljon vapautta heillä oikeastaan on.
Ovatko he itse valinneet työnsä ja elämäntapansa? Voivatko he edes vaikuttaa siihen, miltä oma elämä tulevaisuudessa näyttää?
Töissä on käynnissä uuden perunapohjaisen makkaran lanseeraus.
Innovatiivisen lihankorvikkeen ongelmana vain on, että perunassa ei ole juurikaan proteiinia. Ratkaisu löytyy, mutta siinä piilee omat vaaransa.
Sontaa kertoo kapitalismista, perunoista ja halusta vetää itsensä alas vessanpöntöstä.
Tauri Oksalan esikoisteos on rikostarina, rakkauskertomus ja tapainkuvaus tämän vuosituhannen Helsingistä.
Kesäinen suurkaupunki on täynnä pieniä tarinoita. Polveileva juoni seuraa muutaman kaupunkilaisen vaiheita yhden viikonlopun aikana.
He ovat muusikoita, työläisiä, hienostorouvia, skeittaripoikia, meteorologeja, kirjakauppiaita, tarjoilijoita, roistoja ja poliiseja.
Heidän kohtaloitaan yhdistää kympin seteli, joka kiertää kädestä käteen ja taskusta toiseen.
Onnekkaimpien tarina päättyy parhain päin, toisten kohtalo on katukiveystäkin kovempi.
Reetta Niemensivu: Maalarisiskot
Suomen kuvataide elää alkavaa kultakauttaan 1800-luvun lopulla.
Nyt myös naistaiteilijat etsivät paikkaansa miesten hallitsemassa taidemaailmassa.
Nuori Helene Schjerfbeck matkustaa Pariisiin, kuten kaikki muutkin aikaansa seuraavat taiteilijat.
Hänen ystävänsä Helena Westermarck, Maria Wiik ja Ada Thilén opiskelevat jo kaupungissa ja Helene on innokas liittymään joukkoon.
Naistaiteilijat muodostavat oman yhteisönsä ja kutsuvat toisiaan maalarisiskoiksi. He maalaavat ahkerasti, ovat kunnianhimoisia ja saavat vaikutteita vallalla olevista uusista suuntauksista. Kotimaassa tätä kaikkea ei arvosteta ja kritiikki on pahimmillaan murskaavaa.
Maalarisiskot kertoo neljän merkittävän taiteilijanaisen ystävyydestä, opinnoista, matkustamisesta, rakkaudesta ja unelmien tavoittelusta.
Tuomas Myllylä: Pakanat – Yhden jumalan kaupunki Osa 2/2
Konstantinopoli, 963.
Mahtavan keisarikunnan pääkaupunki on kaaoksen kourissa. Sisällissota ajaa asukkaat toistensa kurkkuun ja öiset kadut ovat täynnä tikareita ja väkivaltaa.
Kaaoksen keskellä varjagipäällikkö Joutsi on joutunut unohtamaan haaveensa eläkkeelle siirtymisestä, kun pahamaineinen salamurhaaja Enkeli on ottanut hänet maalitaulukseen.
Mahtavien vihollisten uhatessa joka puolelta hänen siskonsa Allin harteille jää koettaa kiskoa veljensä ja läheisensä turvaan, mutta voiko joukko pohjoisen viikinkejä mitenkään selvitä ilman liittolaisia kaupungissa, jossa ihmishenki on käynyt äkkiä halvaksi?
Valas on mukaansatempaava sarjakuvatulkinta Herman Melvillen klassikkoteoksesta Moby Dick.
Melvillen teoksen tapaan näyttävä ja merentuoksuinen sarjakuva kertoo armottomasta, mutta myös kiehtovasta ja seikkailuihin kutsuvasta elämästä 1800-luvun valaanpyyntialuksella.
Se on myös kuvaus eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä edustavista merimiehistä, jotka merellä kadottavat itsensä.
Kirousten tavoin toistuvien vastoinkäymisten liikkeellepanevana voimana on ihmisen julmuus niin luontoa kuin toisiaan kohtaan.
Tässä noidankehässä kostonhimon sokaisema kapteeni Ahab luotsaa laivaansa kohti tarunhohtoista valtavaa valkoista kaskelottia, jonka pyydystämistä yrittäessä kapteeni on vuosia sitten menettänyt toisen jalkansa.
Laivaa seuraavat lokit näkevät enemmän kuin ihminen ja niillä näyttäisi olevan sanansa sanottavana, mutta pystyykö ihminen ikinä kuuntelemaan luonnon antamia varoituksia, joista Ishmael on jäänyt yksin kertomaan.
Aapo Kukko: Sosialisti ja nihilisti
Sosialisti ja nihilisti on sarjakuvaromaani kahden sotatraumojensa kanssa painiskelevan taiteilijan matkasta Italiaan ja itseensä.
Keski-ikäinen runoilija-sosialisti ja nuori kuvataiteilija-nihilisti kohtaavat toisensa Helsingissä alkuvuodesta 1948.
He saavat päähänpiston lähteä yhdessä maailmalle, pois talvisesta Suomesta. Miesten alkuperäinen ajatus on löytää toimivaa sosialismia maailmalta, mutta molemmilla on lähtöön myös omat syynsä.
Matka Italiaan halki Euroopan katkeilee monin paikoin ja lopputulos onkin jotain muuta kuin se, mikä alkuperäisenä tavoitteena oli. Pitkä reissu muuttaa molempia niin persoonina kuin taiteilijoina.
Teos kulkee useassa aikatasossa: sosialistin ja nihilistin sodanaikaiset toimet risteävät vuoteen 1948 sijoittuvan nykyhetken kanssa. Menneisyyden teot erottavat miehet toisistaan, onhan sosialisti kieltäytynyt jatkosodasta ja nihilisti lähtenyt vapaaehtoisena rintamalle.
Kertomus perustuu osittain runoilija Arvo Turtiaisen ja kuvataiteilija-kirjailija Henrik Tikkasen elämänvaiheisiin.
Miten mies reagoi jäädessään yksin?
Jatkoa Lauri Ahtisen “Homepäiväkirjalle”.
Laurin perhe selvisi riipaisevasta homeloukosta, mutta parisuhde päättyy ravisuttavaan eroon.
Suorasukainen, omaelämäkerrallinen sarjakuva kertoo, miltä vuoroviikkosinkkuus tuntuu.
Alkaako tästä uusi elämä täynnä biletystä ja vapautta?
Janne Kukkonen: Voro 2 – Tulikiven armeija
Valloittava pikku voro on palannut!
Rämäpäinen Lilja ja hänen opettaja Seamus päätyvät valtakunnan mahtavimpien tahojen törmäyspisteeseen, jahdatessaan muinoin pirstoutunutta Talismaania. Tarujen mukaan sen kantaja voisi yksin komentaa historian tuhovoimaisinta sotajoukkoa, myyttistä Tulikiven Armeijaa, mutta voro ei suinkaan ole ainoa, joka tätä valtaa havittelee.
Luvassa on albumin täydeltä vauhtia ja vaaratilanteita!
Sarjan ensimmäinen osa voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2016.
Kyetäkseen antamaan itselleen anteeksi menneet virheensä, alkaa rutiköyhä pikkurikollinen, Jamo, selvittää kadonneen nuoren naisen mysteeriä anastamallaan kameralla, jolla voi kuvata menneisyyttä.
Jamon avuksi lykkäytyy lopulta puolikuuro työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ex-poliisi ja pehmoleluun asennettu tympääntynyt tekoäly, ja vastaukset, joita he yhdessä löytävät muuttavat heidän elämänsä lopullisesti.
Valotusaika on tekotavaltaan poikkeuksellinen: kokonaan näyttelijöin aidoissa lokaatioissa kuvatuilla ja sittemmin jälkikäsitellyillä valokuvilla toteutettu sarjakuva-albumi.
Se on scifiä, dekkaria ja buddy cop -elokuvien elementtejä yhdistelevä seikkailu, joka puskee sarjakuvakerronnan rajoja!
HUOMIO! Kymmenes Finlandia-teos, Kaisa ja Christoffer Lekan Logbook, on taideprojekti, joka ei ole ollenkaan myynnissä.
Sarjakuva on pakattu pulloon pullopostityyliin, ja tekijät levitettävät pulloja meren rannalle ihmisten löydettäväksi.
Logbookia ei siis voi ostaa, sen voi vain löytää.