Sarjakuvat ovat käänteisessä järjestyksessä eli myydyin sarjakuva on viimeisenä.
5. Tuomas Myllylä: Pakanat (Uusi)
Kostolla on aina hintansa.
Nuoren Ari Halikon koko elämä mullistuu talvisena yönä vuonna 916, kun kahden suvun välinen verikosto huipentuu talonpolttoon ja Halikon koko suvun veriseen tuhoon.
Tästä alkaa Arin koko elämän läpi käyvä kostotie, joka vie hänet loputtoman idäntien läpi, orjasta soturiksi ja soturista päälliköksi, takaisin riitaisten suursukujen hallitsemaan Suomeen.
Vanhan Väinämöisen, suomenheimon kuninkaan, ylläpitämä hatara rauha järkkyy pian pahan kerran kostonhimoisen sotapäällikön saapuessa sotureineen rakentamaan sukunsa kotia uudelleen ja maksamaan vanhoja verisiä velkoja.
Voiko kerran miekkaan tarttunut Ari enää välttyä kostonsa seurauksilta, kun ruotsalaiset, suomalaiset ja hämäläiset kaikki imeytyvät mukaan sodan kurimukseen ja metsäiset rannat peittyvät savuun ja ruumisröykkiöihin?
Tämä Tuomas Myllylän suurteos kokoaa yhteen jo aiemmin julkaistut Pakanoiden ensimmäisen ja toisen kirjan, sekä aiemmin julkaisemattomat kolmannen ja neljännen kirjan.
4. Berck & Cauvin: Sammy – Gorilloja hepenissä (Uusi)
Kieltolain aikaisen Chicagon sankarit palaavat Suomeen neljäntoista vuoden tauon jälkeen!
Henkivartijat eli “gorillat” Sammy ja Jack taittoivat peistä Al Caponen kanssa jo Ruutu- ja Non Stop -lehdissä 70-luvulla, ja sen jälkeen omassa albumisarjassaan. Nyt julkaistava seikkailu on ennen Suomessa julkaisematon.
Pakovarmana tunnetusta, mutta ei sittenkään pakovarmasta vankilasta karannutta vankia jäljittäessään Sammy ja Jack sukeltavat Chicagon alamaailman osaan, josta heillä ei ole aiempaa kokemusta: transvestiiteille ja muille “erityiskohderyhmille” suunnattuun yökerhoon. Heitä odottavat yllätykset tuossa vieraassa, valonarassa miljöössä, missä myös Eliot Ness sekoaa tanssin pyörteissä…
3. Timo Ronkainen: Ankkamestarin salaisuus (Uusi)
Modernin sarjakuvan historiaan mahtuu muutamia elämää suurempia taiteilijoita.
Carl Barksin (1901-2000) tarinat ovat vaikuttaneet satoihin miljoonin ihmisiin.
Mikä on ankkamestarin salaisuus? Ensiluokkaisesti ansioitunut ankisti, sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen tutkii asiaa Barksin sarjoja eri näkökulmista lähestyvien esseiden kautta.
“Barks on fantastikkojen ja sadunkertojien perillinen, satiirikkojen ja tragikomedioiden sepittäjien sukulainen.”
2. Aulikki Oksanen: Outojen kieli (Uusi)
Aulikki Oksanen (s. 1944) tunnetaan kirjailijana, runoilijana ja esiintyvänä taiteilijana, mutta hän on myös nykysarjakuvan edelläkävijöitä, omaperäinen sanan ja kuvan yhdistäjä.
Outojen kieli kokoaa hänen sarjakuvatuotantoaan 1960-luvulta 2000-luvulle.
Mukana on kaksi kirjamuodossa aiemmin julkaisematonta sarjakuvaa vuodelta 1967.
1. Sisaret 1918 (Uusi)
Vuoden 1918 sotaa on kutsuttu veljessodaksi mutta se oli myös sisarten sota. Naisia oli sekä punaisten että valkoisten puolella ja sota vaikutti useiden naisten ja lasten elämään, kuten maailman konflikteissa nykypäivänäkin.
Sisällissodan naisia on käsitelty niin tieteen kuin taiteen keinoin tutkien. Tavallisen ihmisen henkilökohtaiset kokemukset katoavat usein sodan melskeeseen. Muistoja kerättiin suomalaisiin arkistoihin sadoittain 1960-luvulla, kun sodan muistelijat olivat jo vanhuksia.
Sisaret 1918 -sarjakuva-antologiassa kymmenen ansioitunutta sarjakuvapiirtäjänaista tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Valitut tositarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta.
Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea. Kaikki ovat kokeneet sodan omalla tavallaan: rintamalla, vankileirissä, sairaanhoitajana tai silminnäkijänä.
Antologian on toimittanut Kansan Arkiston tutkija, FM Reetta Laitinen, itsekin sarjakuvantekijä. Laitinen on valinnut sekä projektissa olevat taiteilijat että teoksen pohjalla olevat muistelmat, kirjoittanut tekstit puhtaaksi ja kerännyt taustatietoja.
Kukin taiteilija sai yhden tarinan tulkittavakseen. Jokaisella on oma persoonallinen tyylinsä ja kaikki ovat kerronnallisen sarjakuvan taitureita. Historiallista sarjakuvaa on tehnyt jo aiemmin useampi, muutamille aluevaltaus on uusi. Ryhmä perehtyi huolellisesti muistelmiin, lähdemateriaaleihin, aikakauteen ja historiallisiin yksityiskohtiin. Tulkinnoissa on käytetty taiteellista vapautta mutta ne kunnioittavat silti alkuperäisten kertojien autenttisia kokemuksia.
Albumin taiteilijat ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.
Projekti sai Koneen Säätiön apurahan vuodelle 2017.