Siirry suoraan sisältöön

Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina -näyttelyavajaiset 8.4.2016 klo 17-19

 

12900077_10206083558187990_37303426_n

Molemmat taiteilijat ovat paikalla avajaisissa. Ville Pirinen Combat School esiintyy klo 18.

Turun sarjakuvakaupan huhtikuun näyttelyssä esillä on tuoreen Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina -albumiin liittyvää materiaalia: viisisivuinen Ornette Birks Makkonen suunnistaa Muumilaaksossa, jonka julkaisemisen Moomin Character kielsi sekä albumiin päätyneet Kieku ja Kaiku löytävät sinisen sävelen, Maan miehet ja naiset Marsissa ja Fok_It_He_elävät_perjantaisin.

Mukana on myös kaksitoista uutta, varta vasten tätä näyttelyä varten työstettyjä teoksia, joissa tapaamme Orneten ohella mm. Pekka Puupään, Joonaksen, Kiroilevan siilin, Viivin ja Wagnerin sekä Juho Juntusen musisoivat pojat.

Hanke sai alkunsa jo keväällä 2011, kun Sastamalaan perusteilla ollut suomalaisen kirjan historiaa esittelevä Pukstaavi-museo päätti huomioida myös sarjakuvan.

Pukstaavin näyttelystä kasvoi lopulta komea sarjakuvakirja, joka tekee novellimittaisissa kertomuksissa kunniaa täydelle tusinalle suomalaisen sarjakuvan merkkihenkilöitä. Käsikirjoittaja Pauli Kallio ja sarjakuvataiteilija Ville Pirinen tavoittavat versioissaan alkuperäisteosten hengen ja iskevät klassikoihin vaikeasti ennakoitavan kierteen.

Pauli Kallio (s. 1960) on sarjakuvakäsikirjoittaja, -kääntäjä ja -julkaisija. Hän on mies mm. Suuri Kurpitsa -kustantamon takana.

Ville Pirinen (s. 1973) on pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja sekä muusikko, joka sai tänä vuonna Suomen sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon.
—–

Lehdistö on ottanut albumin vastaan poikkeuksellisella innolla:

”Vuoden sarjakuvakirja?” (Juhani Tolvanen / Ilta-Sanomat)

”Uusin Ornette-albumi on ainutlaatuinen tapaus.” (Mikko Meriläinen / Soundi)

”Parodiaa sanotaan kunnianosoitukseksi, mutta Pauli Kallio ja Ville Pirinen kunnioittavat suomalaisia sarjakuvia niin syvästi, että eivät oikeastaan edes ivaa niitä mukaelmissaan.”
(Harri Römpötti / Helsingin Sanomat)

”Jokaisen tarinan loppuun liittyy kuva, jossa Kallio ja Pirinen kommentoivat pohjana ollutta alkuperäissarjakuvaa. Niiden parin-kolmen ruudun mittaiset tietopaketit kruunaavat hienon kokonaisuuden.” (Juha Sihto / Aamulehti)

”Kallio käsikirjoittajana ja Pirinen piirtäjänä ovat vuosien ajan osoittaneet olevansa kotimaisen sarjakuvan kiistatonta kärkeä.” (Ilkka Lappi / Aamuset)

”Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina on kokeellisuudestaan huolimatta mukaansatempaava teos.”  (Tatu Junni / Dome.fi)