Sarjakuvat ovat käänteisessä järjestyksessä eli myydyin sarjakuva on viimeisenä.
5. Geoff Johns & Gary Frank: Batman Maa Yksi 1 (Uusi)
Batman ei ole sankari. Hän on vain ihminen. Erehtyväinen, haavoittuvainen ja vihainen.
Gotham City on paikka, jossa ystäviä ja vihollisia on vaikea erottaa toisistaan. Bruce Waynen matka kohti Batmaniksi alkamista on entistäkin enemmän täynnä esteitä.
Hän haluaa kostaa vanhempiensa murhan sekä tappajille että asiassa auttaneille korruptoituneille poliiseille. Kostonhimo on niin voimakas, ettei edes uskollinen hovimestari Alfred mahda asialle mitään.
Käsikirjoittaja Geoff Johns ja kuvittaja Gary Frank ovat luoneet Batmanille uuden mytologian, joka sijoittuu samaan vaihtoehtoiseen maailmaan kuin Teräsmiehen Maa Yksi -tarinat..
4. Neil Gaiman: Sandman Deluxe-kirja 4 – Utujen vuodenaika (Edellinen sijoitus: 3)
“Pää Hornan ennemmin kuin orja Taivaan.”
Rakastetut Coraline, Neverwhere, Tähtisumua ja Mirrormask olisivat ehkä riittäneet nostamaan Neil Gaimanin (s. 1960) yhdeksi vuosituhannen taitteen fantasian suurista äänistä. Merkitystä olisi korostanut, että aidon renessanssimiehen tavoin hän iskee tarinaa moneen mediaan painetusta sanasta kuunnelmien kautta elokuviin.
Gaiman oli kuitenkin ehtinyt jo 1980-luvun lopulla elvyttää DC Comicsin Sandman-hahmon. Myytit ja arkkityypit omaleimaisille oivalluksilleen naittamalla hän lunasti paikan samassa jatkumossa Homeroksen, Tolkienin ja ystävänsä Alan Mooren kanssa.
Sandman kulkee eri kulttuureissa eri nimillä kuten Morpheus ja Nukkumatti, mutta Gaimanin neronleimaus oli luoda kollektiivisen alitajunnan läpitunkema Unten Valtakunta ja mystisten, jumaliakin vanhempien Ikuisten suku.
Tähän häilyvään maisemaan ja hahmogalleriaan kuljettaa alkuperäiset Sandman-lehdet 21-28 ja tekijöiden työprosessia avaavaa bonusainesta sisältävä Utujen vuodenaika. Muun muassa Miltonin Kadotetusta paratiisista inspiraatiota uuttavan tarinan huippukohdaksi nousee Sandmanin vierailu Helvetissä, jonka isännän tehtävistä Lucifer on juuri luopunut.
3. Janne Kukkonen: Voro – Kolmen kuninkaan aarre (Uusi)
Huima fantasiaseikkailu kaikenikäisille lukijoille!
Mestarivarkaan urasta haaveileva Lilja saa tilaisuuden todistaa taitonsa varkaiden killalle ja ottaa vastaan uhkarohkean tehtävän. Epäonnekseen Lilja herättää varkaudellaan vuosisatoja uinuneet, unohdetut voimat. Pian hän on sotkeutunut keskelle muinaista valtataistelua. Onko koko maailman kohtalo loppujen lopuksi pienen voron harteilla?
Kukkosen kuvittama ja kertoma Voro on ainutlaatuinen suomalainen sarjakuvaromaani, kansainväliset mittapuut täyttävä taianomainen fantasiaseikkailu kaikenikäisille lukijoille. Upea piirrosjälki yhdistää elementtejä eurooppalaisesta ja japanilaisesta sarjakuvasta, mutta lopputulos huokuu pohjoista mytologiaa.
Janne Kukkonen (s. 1983) on Turun taideakatemiassa valmistunut animaatio-ohjaaja, joka on työskennellyt lukuisten lyhytelokuvien ja musiikkivideoiden parissa niin ohjaajana kuin animaattorina. Voro on hänen ensimmäinen sarjakuva-albuminsa.
2.Karoliina Korhonen: Finnish Nightmares (Edellinen sijoitus: 1)
When they have to promote themselves. When an acquaintance says hello by kissing them on a cheek. When they owe a favour. When they wait for a bus in pouring rain, but there´s already someone under the pentice. When they run out of coffee.
That´s when it happens. A finnish awkward moment.
The character of Karoliina Korhonen´s comic strips is finnish Matti, who loves silence and personal space. If someone gets angry or is behaving badly, he wonders what he has done wrong.
Finnish Nightmares is a book about what it is like to be a finn in social occasions. For a foreigner the book opens implied codes that can be difficult to understand but are shared with all finns.
For finns we recommend they would read this book behind closed doors. Bursting with laughter in public is so embarrassing.
The book is available both in Finnish and in English. Also available as postcards.
1. Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto – Kettujahti (Edellinen sijoitus: 4)
Kamala luonto teki vuosia kestäneen nousukiidon, mutta lentoon päästyään se otti pysyvän paikan kotimaisen strippisarjakuvan huipulla.
Sarjan keskiössä olevat kaverukset ilves ja kärppä muodostavat toisaalta hellyttävän, toisaalta luontonsa mukaan käyttäytyvän, saaliinhimoisen petokaksikon. Kamalaa luontoa leimaakin sen metsäisen maailman jakautuminen syvämietteisyyteen ja ronskin raadolliseen huumoriin ja kukapa hampaatonta sarjakuvaa kaipaisi.
Valikoidessaan strippejä syksyn 2016 Kamala Luonto -kirjaan Kettujahti, sarjan tekijä Jarkko Vehniäinen (s. 1973) huomasi, että tämä tuleva kokoelma on tähän asti ilmestyneistä henkilökohtaisin, lähes päiväkirjamainen katsaus hänen oman elämänsä iloista ja suruista. Monissa stripeissä käsitellään esimerkiksi heittäytymistä elämän kannateltavaksi vailla pelkoa. Rohkeutta hypätä, Vehniäinen tuumii uutuudestaan.
Suosikkihahmoksi noussut kettu on mainio esimerkki ennakkoluulottomasta heittäytyjästä, jonka surkeimmasta kurjuuden alhosta myönteiseksi kääntyvä ajattelu saa sen vaikka kävelemään vetten päällä. Vehniäinen toivookin, että lukijat onnistuisivat löytämään oman henkisen kettunsa. Vaikka luonto voi olla varsin kamala, on hyvä muistaa, että sarjan kantava voima on sen hirtehiseen huumoriin liittyvä puhdas elämänilo.