Sarjakuvat ovat käänteisessä järjestyksessä eli myydyin sarjakuva on viimeisenä.
5. Emmi Valve: Armo (Listallepalaaja)
Jo lapsena jokin kiskaisee Emmin toiseen ulottuvuuteen.
Siellä asioiden ja toisten ihmisten pimeät puolet ovat hänelle näkyviä. Ihmisten katseet ja kosketukset tekevät häneen reikiä, ja hän yrittää piilottaa kaikkialle tunkeutuvan mustan mönjän, joka karkaa ulos hänen sieraimistaan tai suustaan.
Emmin elämä on helvettiä. On ollut niin kauan kuin hän muistaa. Armo kertoo tästä elämästä, uskomattomista seikkailuista baarien, makuuhuoneiden, väkivallantekojen, harhojen ja mielisairaaloiden syövereissä.
Emmi Valveen omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani on suora, karu ja hurja ja höystetty isolla määrällä mustaa huumoria.
4. Karoliina Korhonen: Finnish Nightmares (Listallepalaaja)
When they have to promote themselves. When an acquaintance says hello by kissing them on a cheek. When they owe a favour. When they wait for a bus in pouring rain, but there´s already someone under the pentice. When they run out of coffee.
That´s when it happens. A finnish awkward moment.
The character of Karoliina Korhonen´s comic strips is finnish Matti, who loves silence and personal space. If someone gets angry or is behaving badly, he wonders what he has done wrong.
Finnish Nightmares is a book about what it is like to be a finn in social occasions. For a foreigner the book opens implied codes that can be difficult to understand but are shared with all finns.
For finns we recommend they would read this book behind closed doors. Bursting with laughter in public is so embarrassing.
The book is available both in finnish and in english.
3. Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet (Uusi)
Internet täyttyy toinen toistaan kovemmista ja julmemmista äänistä.
Vanhat asenteet, seksismi, misogynia ja rasismi, ovat jo arkipäivää, kun asiansa voi huutaa oman kodin seinien sisältä ja profiilin takaa – usein myös anonyymisti.
Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisimmin naiset ja vähemmistöihin kuuluvat. Vihapuhetta oikeutetaan sananvapaudella, mutta se on johtanut sananvapauden kaventumiseen: naiset pelkäävät ottaa kantaa mielipiteitä jyrkästi jakaviin aiheisiin. Vihapuheesta ilmiönä puhutaan paljon, mutta nyt pääsevät ääneen myös sen kohteet.
Vihan ja inhon internet purkaa ilmiön syitä ja seurauksia: Miten sen kohteet kokevat ilmiön? Mikä siihen johtaa ja mikä vihaajia motivoi? Miten vihapuheeseen tulisi reagoida ja miten siltä voi suojautua? Entä sitten, kun vihapuhe siirtyy internetistä tosielämän tekoihin?
Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen ovat luoneet teoksen, joka käsittelee yhtä aikamme vaikeimmista ilmiöistä journalistisen sarjakuvan keinoin.
2. Charlie Christensen: Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja (Listallepalaaja)
O bella ciao!
Ruotsi on tällä kertaa aivan liian pieni Aarnen kokoiselle ankalle.
Hän kuvittelee tarinan 1400-luvun Italiasta, jossa on epäilyttävän paljon yhtymäkohtia tähän päivään. Da Vinci, Machiavelli ja kumppanit kokevat ylösnousemuksensa Charlie Christensenille tyypillisinä jaloina retkuina. Medicien suku pystyi suojaamaan aikansa älyn jättiläisiä, mutta Aarnen taiteilijaelämältä mesenaatit puuttuvat. Hänen elämänsä on sarja tragedioita.
Ensin loppuu normaalisuolainen voi lähipuodista, sitten loksunokka päätyy kännissä Suomen Turkuun. Tähän on tultu.
1. Jean-Yves Ferri & Didier Conrad: Asterix 37 – Kilpa-ajo halki Italian (Edellinen sijoitus: 1)
Uusi Asterix-seikkailu vie meidät tällä kertaa Italiaan, joka on paljon muutakin kuin vain Rooma.