Peter Madsen: Valhall – Den samlade sagan 1
Valhall är en komisk äventyrsserie som berättar myterna om de fornnordiska asagudarna. Totalt består den av femton äventyr, som tidigare publicerats mellan 1979–2010.
De tidigare albumen är ständigt efterfrågade. Nu behöver läsarna inte vänta längre. Våren 2011 startar utgivningen av stora härliga volymer som samlar de klassiska äventyren tre och tre tillsammans med 50 sidor extramaterial.
Denna första samling innehåller albumen Ulven är lös; Tors brudfärd och Odens vad. Dessutom presenteras även serien om “Ragnar och Kraka”. En berättelse som spinner vidare på en bihistoria i Odens vad. Tidigare opublicerad i seriesammanhang.
Peter Madsen: Valhall – Den samlade sagan 2
Allåldersserien Valhall är det största som hänt på den nordiska seriemarknaden. Seriens 15 äventyr producerades under 30 år och avslutades 2010.
Nu är legenderna tillbaka. I fem volymer samlas de tre och tre fram till 2013. I ett aldrig tidigare visat bakommaterial om 50 sidor per volym berättas om legenderna bakom arbetet med serien, som blivit både film och musikal och sålt i 200 000 exemplar genom åren. Och det är 2011 allting börjar.
Äventyret började i Köpenhamn. Redaktören Henning Kure på Interpresse tyckte att något måste göras mot det rådande utländska serieutbudet. Han kontaktade den tecknande gymnasieeleven Peter Madsen och anställde honom efter examen. Så lades grunden för det största nordiska serieprojektet någonsin. Resten är … en legend.
Det första äventyret gick över himmelsbron Bifrost och resan, som pågått i 30 år, är inte över ännu …
Denna volym innehåller de tre första äventyren Historien om Quark, Resan till Utgårdaloke och De gyllene äpplena – i nyöversättning.
Peter Madsen: Valhall – Den samlade sagan 3
Valhall: Den samlade sagan presenterar äventyren en gång för alla.
Dessutom innehåller böckerna en hel del extramaterial om arbetet med serien.
Denna volym innehåller de tre äventyren Ormen i djupet, Frejas smycke och Den stora utmaningen – i nyöversättning.
Peter Madsen: Valhall – Den samlade sagan 4
Det eviga sökandet.
När Oden får smak för dvärgarnas nya mjöd spelar Lokes nidingsdåd att raka av Siv håret mindre roll. Men när det visar sig att jättar flyttat in i Midgårds Bjarmaland ger sig paret iväg dit för att ta reda på om det finns något hopp för mänskligheten.
För många människor har Valhall blivit det första mötet med den nordiska mytologin. Och så är det än i dag …
Valhall: Den samlade sagan presenterar äventyren en gång för alla. Dessutom innehåller böckerna rikligt med extramaterial.
De nordiska myterna är inte bara karaktärsdanande för gudarna. I den här volymen berättas om serien utanför Valhall och hur gudarna gjort avtryck i dagens samhälle. Mellan äventyren skildras även de ursprungliga myterna och deras väg till den tecknade serien. Denna fjärde volym innehåller äventyren Gudarnas gåvor (10), Mysteriet med Skaldemjödet (11) och Genom eld och vatten (12) – i nyöversättning.
Peter Madsen: Valhall – Den samlade sagan 5
På väg mot Ragnarök!
Barnen Tjalve och Röskva har blivit äldre och resan tillbaka till Midgård står för porten. Men Tjalves snart avklarade mandomsprov handlar om att föra samman jättar och gudar i äktenskapliga syften. Och som om inte det var nog begås brodermord bland gudarna. Kan det bära hän mot annat än Ragnarök?
Men det här är bara början …
Valhall: Den samlade sagan presenterar äventyren en gång för alla. Dessutom innehåller böckerna en hel del extramaterial.
I denna volym kan man bland annat läsa ett utförligt lexikon över figurer och platser i Valhall och den fornnordiska mytologin. Mellan äventyren skildras även de ursprungliga myterna och deras väg till den tecknade serien. Allt presenterat med fina illustrationer, alternativa omslag, affischer, studier och skisser … massor av skisser!
Valhall: Den samlade sagan 5 är den sista volymen av 5.
Denna volym innehåller äventyren Balladen om Balder (13), Muren (14) och Völvans syner (15).
Henri Gylander: Livet före döden
Om Livet före döden.
Det är väl egentligen rätt förunderligt att vi finns, att vi existerar och är här och nu. Att allt ledde fram till detta, just precis nu. Se dig omkring, det är ett litet mirakel alltihop egentligen!
I boken Livet före döden samlas noveller av Henri Gylander på teman kring livet och det märkliga med att just vi finns till.
Det handlar om drömmar, fantasier och verkligheten – den som syns och den som känns. Om att gå vilse, hitta bort, jaga, jagas, söka och finna. Men också om att födas, få syskon, förlora, sorg, kärlek och lite magi. En bok om att finnas till, och om allt det där som är livet före döden.
Charlie Christensen: Arne Anka – Mentala selfies
Inkvisitionen är tillbaka!
Detta är Arne Ankas tes inför nutiden. Han har redan slagits med Disney, anmälts för hets mot folkgrupp (och frikänts) för att ha kritiserat ett lands sittande regering och dess krigshetsare, och han har sett vad som skett i Paris (Charlie Hebdo, Café Bataclan).
Detta ihop med den svenska fäblessen för det ”politiskt korrekta” gör att Arne Ankas händer numera blivit valkiga av den sk. yttrandefriheten. I en tid där tystnad är diplomati, terror och våld ett faktum och medlöperi en överlevnadsstrategi känner han sig mer och mer trängd att söka sig till de skumma barer och krogar där folk är för fulla för att bry sig om vad han säger och ingen kan höra vad han tänker…
Arne Anka har en ovanlig förmåga att blanda allvar och humor, och ett osunt leverne, det framgår med all önskvärd tydlighet i detta det tolvte seriealbumet med Arne Anka sedan debuten 1992.
Charlie Christensen: Arne Anka 11 – Rapport från Svitjod
Den elfte boken med Arne Anka sedan starten 1983, och denna gång är det som en dagbok från landet Svitjod (en gammal benämning på Sverige).
Arne Anka skär rakt igenom det svenska samhället med en tårtspade i ena handen och en öl i den andra.
Troget klängandes på bardisken analyserar han den svenska aktuella debatten, de stora livsfrågorna, om alkohol och om att skjuta upp saker till imorgon.
Charlie Christensen: Arne Anka 10 – Utsikt från en svamp
Denna bok med Arne Anka heter “Utsikt från en svamp” och är den tionde utgåvan om Arne Anka i ordningen. Den kunde ha handlat om existensiell ångest, mindervärdeskomplex och kulturkrockar på semesterresor. Böcker brukar handla om sådant när samhällen fungerar och folk har det bra. Tyvärr gör denna bok inte det, istället måste den handla om politiska banditer, välfärdens sönderfall, smygprivatiseringar och armaniklädda skojare.
Arne Anka drar slutsatser som egentligen inte är till glädje för nån, men han lyckas ändå bevisa att en öl fortsätter att vara en öl… och de som tror att Arne har en medfödd fäbless för gnäll misstar sig grovt. Han är bara jävligt förbannad!
Denna bok med Arne Anka råkar dessutom sammanfalla med Arne Ankas 30-årsjubileum som seriefigur, därför släpps samtidigt en ny reviderad utgåva av “Bombad och sänkt” – de memoarer som utkom till Arnes tioårs jubileum, 1993. I samma bok förekommer också “Citat och cynimser från Zeke’s Bar”. Baren där så mycket av Arbne Ankas jargong utvecklades.
Charlie Christensen: Arne Anka 09 – VooDoo vid vatten
Arne Anka är en ständigt pågående process. Han har fötts, dött, återuppstått, genomgått plastikoperationer, dött igen, och nu vandrar han likt en osalig ande i ett limbo som bara den moderna världens politiker och ekonomer har varit kapabla att skapa. Arne är helt enkelt ur fas med sin tid, det är därför han har så mycket åsikter om den. Han föddes död, och lever som ett kadaver …
Kanske är det ändå Arne Anka som bäst skildrar samtiden idag, det politiska spelet och samhällets utveckling. Denne gamle loser och gamäng har på något sätt bara blivit ännu roligare och vassare med tiden. Denna volym med Arne har ovanligt djupa existentiella bottnar och handlar bland annat om hur det går till när vi kommer till himlen och om när Arne med vänner har likvaka för en avliden kompis med askan i en kaffeburk …
I denna sin nionde bok med Arne Anka har Charlie Christensen utvecklats till en av de främsta skildrarna av stockholmska miljöer och samtal.
Charlie Christensen: Arne Anka 07 – Ner med monarkin
I denna grafiska novellsamling kan du läsa om hur Kungen abdikerar, Persbrant blir bisexuell, Al-Qaida får nobelpris och Lappland till slut blir självständigt.
Vad händer när Arne Anka får besök av inkassoföretaget Intrum Rectum och försöker blidka fogdarna med en samling Ordfront magasin från 2001.
Arne tänder en cigarett på en rökfri krog och förklarar varför Hitler inte rökte och han bemöter mc-gängens våld genom att ikläda sig indisk sari och tala som Mahatma Gandhi. I denna ritade roman får vi möta Arne Ankas historiska rötter i eposet ARN ANKA. Här får vi även ta del av hur Arne betäcker sin första get och hur han samtidigt avslöjar den verkliga anledningen till att ha en ekorre på huvudet.
Arne tar över Joe Laberos mantel och räddar en uteliggare från att hamna i helvetet. I denna grafiska novellsamling beskrivs vad som händer dagen efter det att kvinnan till slut blivit jämställd med mannen. Arne avslöjar också orsaken till varför Lars Norén skrivit sin 800-sidiga bekännelsebok. I denna vältecknade thriller får vi även stifta bekantskap med Farmor Anka som gör en anarkistisk performance sittandes i en rullstol.
I denna litterära pamflett, som även är den sjunde Arne Anka-boken sedan begynnelsen, skärskådar Arne från olika vinklar något av de mer dagliga och fundamentala företeelserna i vår tid; nämligen skit.
Charlie Christensen: Arne Anka 05 – Återuppståndelsen
Det är faktiskt en världshändelse, eller i alla fall i Sverige: Arne Anka återuppstår från de döda.
För tio år sen deklarerade Charlie Christensen att Arne Anka var död. Människor från de mest oväntade håll försökte övertala, muta och hota honom till livet för att han skulle börja teckna Arne igen, men den gamla ankan förblev död och insomnad. Då hade ändå Arne levt i drygt tio år genom fyra olika böcker och en samlingsvolym och om man räknar ihop alla dessa utgåvor blev det sammantaget runt 100.000 sålda böcker.
Efter att ha slutfört mastodontprojektet att överföra vikingasagan Röde Orm till tecknad serie, ville Charlie Christensen göra något annat. Han ville göra något som var mer gångbart på den internationella scenen än Arne. Han skapade då den satiriske världsreportern och korrespondenten Konrad K. Det tog dock inte lång tid innan det dök upp en anka som var ovanligt påstridig och kunde världspolitiken bättre än Konrad K. Ankan hette Arne och tog snabbt över hela serien och visade sig vara i högform.
Arne Anka är när vi träffar honom nu frånskild med två barn, betalar underhåll och har om möjligt ännu sämre ekonomi än förr om åren.
Charlie Christensen: Jag Arne 2
I detta 480-sidiga praktverk möter vi den pånyttfödda Arne Anka, poet och filosofisk torped, som föddes i ett badkar 1983 och under de trettio år som gått sedan dess blivit en av de mest kända tecknade seriefigurerna i Sverige. Att han har åldrats och utvecklats under denna tid är inte konstigt. En märklig detalj som han delar med änglar och profeter är att han har dött och återuppstått oräkneliga gånger likt en “Misslyckandets Messias”.
2006 utkom boken Återuppståndelsen, som inleddes med utrikeskorrespondenten Konrad K. Han överlevde i sammanlagt tolv sidor innan Arne Anka plötsligt dök upp på en barstol bredvid honom och visade sig vara en betydligt mer slipad tolkare av världspolitiken.
Återuppståndelsen följdes av Manövrer i mörkret (2007), Ner med monarkin (2008) och Rapport från kriget (2010), dessa fyra album samlar vi nu i denna Jag Arne del två, som dessutom innehåller en del extramaterial och utförliga kommentarer över seriernas tillkomst.
Charlie Christensen: Zekes bar – Arne Anka 30 år
Med anledning av att Anka firar 30 års jubileum i år, har vi samlat två unika böcker i en volym. I ny reviderad utgåva kommer här Arne Ankas självbiografi “Bombad och sänkt”, som första gången utkom 1993, då Arne fyllde tio år. Biografin var ett själsligt testamente, med fotografier ur hans privata album samt den refuserade diktsamlingen “Spyor och Mandelblom”.
Samtidigt med denna sjävbiografi publicerar vi för första gången ”Zeke´s bar. Arne Anka 30 år”, en samling kommentarer och teckningar från en bardisk, som befann sig på söder i Stockholm åren 1984 till 1985. Arne Ankas själ kom att danas i den baren. Själva tillhållet Zeke´s bar har blivit legendariskt i vissa kretsar, var gång någon klämde ur sig en dumhet noterades detta skoningslöst. Dessutom är den rikligt illustrerad. Förutom Charlie Christensen passerade många notabliteter revy; Stellan Skarsgård, Niklas Rådström, Peter Stormare, Jaques Werup, Klas Östergren, Madeilene Grive, Mats Gellerfelt, även en ung Alexander Skarsgård tittade förbi.
Det underbara med alkoholen är det ju så att den får oss att säga vad vi innerst inne tänker. Det förfärande är att den i nästa stadium får oss att säga saker som vi kan svära på att vi över huvud taget aldrig har tänkt. Somliga av dessa yttranden visar sig sedan vara smått geniala. Men inte alla. Om någon sagt: ”Den som avskyr hundvalpar och små barn kan inte vara alltigenom ond.” Så skulle detta inte hamnat i denna bok. Inte därför att det redan hade sagts av WC Fields, utan därför att det var så uppenbart genomtänkt att sagesmannen måste varit belåten.
Efterlängtad bok av Klara Wiksten.
Kanske är det enda sunda sättet att reagera på alla orimliga krav i en sjuk värld att vara besvärlig? Att skrika ut sin sorg på tunnelbaneperrongen, gå barfota mitt i vintern, sätta sig på en parkbänk och supa, fylla fickorna med magiska stenar eller komma försent till arbetsträningen för att man varit uppe hela natten och kollat på porrfilm och spelat gameboy?
I nitton hyllningsporträtt skildrar Klara Wiksten människor som på ett eller annat sätt går utanför samhällets regler och ramar, för att ge plats åt deras historier. Hjärnan darrar utspelar sig till stor del på olika institutioner för arbetslösa, platser hon själv har många års erfarenhet från.
Ola Skogäng & Daniel Thollin: Deus Ex Machina – Fadern – Theos ockulta kuriositer
När antikvitetshandlaren Theo och hans vän polisen Max kallas in av Max kollegor i Ludvika för att leta reda på ett par försvunna pojkar verkar det vara ett rutinuppdrag. Men långt nere i jordens innandöme kommer de något på spåret som får hela deras världsbild att skaka i sina grundvalar. Snart handlar deras sökande inte bara om dem själva, utan om allt liv på jorden – hur det uppstod, och vem som egentligen kontrollerar det.
Deus Ex Machina: Fadern är det första äventyret i en trilogi som presenterar Theos ockulta kuriositeter på ett nytt, storslaget vis. Tillsammans med serieskaparen Daniel Thollin har Ola Skogäng inlett den avslutande kampen med att en gång för alla häva Theos förbannelse.
Ola Skogäng & Daniel Thollin: Deus Ex Machina – Sonen Theos ockulta kuriositeter
I den andra delen av trilogin Deus Ex Machina jagar Theo och hans vänner efter den andra pusselbiten till en gåtfull maskin.
Enligt legenden är den upphov till allt liv på jorden men har även kraft att utplåna vår värld. Sökandet förvandlas till en jakt när det visar sig att flera är intresserade av samma föremål.
Samtidigt tätnar mystiken kring Helga och hennes hemliga planer, samt den mordutredning som Max dragits in i.
Ola Skogäng & Daniel Thollin: Deus Ex Machina – Den helige ande Theos ockulta kuriositeter
Theo har mot sin vilja tvingats in i en allians med den ondskefulle mumien Amir Kairo.
Deras jakt efter gudamaskinen tar dem till hemliga tempel i hjärtat av Jerusalem. En plats där de båda tidigare stått sida vid sida. Samtidigt börjar den brottsutredning som Max leder i Stockholm att knytas ihop. Och Felicias äventyr har precis börjat. Våra vänner ÄR jordens sista hopp. Eller är hoppet redan ute?
Deus Ex Machina: Den helige ande är den tredje och avslutande delen i trilogin om Gudamaskinen. Skogäng och tecknarkollegan Thollin väver med säker hand ihop berättelsen som tog sin början i mänsklighetens gryning. Frågan är om det här är slutet eller början på något nytt. Det är i alla fall en berg- och dalbana du inte får missa!
Åsa Grennvall: Deras ryggar luktade så gott
Det här är berättelsen om Jenny och hennes uppväxt under 70- och 80-talet. Med burkköttfärssås, Kamratposten och kyrkans barntimmar. Med en mamma som alltid behöver tröstas, och en pappa som lämnar rummet så fort det blir jobbigt.
Vad händer när ett barns alla känslor försvinner i ett vakuum? När enda vägen till föräldrarnas hjärtan går genom att hålla sig ur vägen? Och vad händer när det barnet växer upp och får egna barn det vill älska och trösta?
Gunnar Lundkvist: Klas Katt blir deprimerad
Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Klas Katt är en av de första svenska vuxenserierna. Sedan 1979 har Klas katt stirrat ner i tillvarons svarta hål. Så även i denna bok som till stor del handlar om Klas Katts komplicerade vänskap med Olle Ångest. Deras vänskap kännetecknas av ständiga uppbrott och beskvikelser. Klas Katt vill ofta dra sig tillbaka till ensamhetens lugn. Han är inte intresserad av sällskap. Kaffet smakar bäst hemma.
Olle Ångest vill arbeta och göra rätt för sig. Men det finns ingen plats för honom i samhället. Han får nöja sig med sin något dysfunktionella familj. Men även denna gemenskap hotas av sönderfall. Olles pappa har rymt från dårhuset, Olles fru har börjat tröttna på ett äktenskap som stagnerat. När Olles okända son dyker upp blir det för mycket för Olle. Han klarar inte av den hastigt påkomna papparollen.
Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Om Klas Katt i Vilda Västern som utgavs 2010 skrev Jonas Thente i Dagens Nyheter: i övrigt i denna bok: isolering, ångest, tystnad, svärta, besvikelser och myckna mängder kaffe. Lundkvists Sverigebild är skoningslös och in i granskogsmärgen sann.
Klas Katt blir deprimerad är den åttonde boken i ordningen. Gunnar Lundkvist gav 2012 ut den omfångsrika volymen Klas Katt dricker kaffe som innehåller böcker utgivna mellan 1979 och 1992. I samarbete med Anna Höglund gjorde han barnböckerna om Igelkotten och Mullvaden som gavs ut 1998 och 1999.
Gunnar Lundkvist: Klas Katt dricker kaffe
Klas Katt har blivit en milstolpe i den svenska seriekulturen. I denna praktvolym har Kartago förlag samlat de sex böcker som gavs ut mellan 1979 och 1992 totalt över 500 sidor! Dessutom innehåller den över 100 sidor extramaterial varav 32 sidor är i färg. Extramaterialet består av serier och bilder som tidigare inte publicerats i bokform. Böckerna samlade så här i en följd blir som en längre berättelse om Klas Katts sökande efter mening med livet.
Den första serieboken, “Klas Katt i Hell City 1979” kan ses som en föregångare till den våg av svenska serier som fick sitt genombrott i Sverige i slutet av åttiotalet. Boken är också på många sätt en samtidsskildring.
För det mesta stannar Klas Katt hemma. Han nöjer sig med att betrakta världen från sitt fönster. När han dricker sitt kaffe finns det inget behov av sällskap. Men det händer att han beger sig ut i världen.
Gunnar Lundkvist: Klas Katt går till sjöss
Den första Klas Katt-boken sedan 1992 med helt nytt material.
Inbundet album med serier i både svartvitt och färg.
.
.
.
Gunnar Lundkvist: Klas Katt i vilda västern
Gunnar Lundkvist har varit en av de mest betydande svenska serieskaparna sedan debuten 1979 med »Klas Katt i Hell City« som kom att bilda skola för flera generationer serietecknare med sin svarta humor och melankoliska berättande. Sedan dess har han utkommit med 13 böcker om Klas Katt och blivit publicerad i Frankrike, USA, Italien och Tyskland. Redan 1974 debuterade han som poet i kretsen runt Bruno K Öijer och Eric Fylkeson och gav ut två diktsamlingar.
I denna den tionde boken läser Klas Katt en bok som heter »Konsten att undvika arbete«. Det knackar på dörren. En gris har kommit för att vräka Klas Katt, grisen vet ingenting om barmhärtighet. Plötsligt kommer Olle Ångest förbi. Han mår inte heller så bra. Ändå gör han sitt bästa för att hjälpa sin gamle vän. Tyvärr krånglar han till allt ännu mer. Det ser mörkt ut för Klas Katt. Men av någon anledning så ordnar sig allt till det bästa.
Klas Katt vill ju inget speciellt med sitt liv. Han vill dricka sitt kaffe i lugn och ro. Men det händer att han tröttnar på att vara en hjälplös betraktare. Klas Katt beger sig ut i världen. Han hör de övergivna lammen ropa. Han går in i en tunnel. Han lutar sig mot ett träd. Han åker båt. Han reser till vilda västern.
Gunnar Lundkvist: Klas Katt på drift
Denna bok innehåller ett urval av Gunnar Lundkvists serier om Klas Katt och Olle Ångest.
.
.
.
.
Joakim Lindengren: Kapten Stofil – Gammal är äldst
Kapten Stofil ger sig aldrig.
I denna nya samlingsvolym med serier från nummer 17-34 av Kapten Stofil-tidningen stretar han och Lädernuckan oförtrutet vidare i sitt värv att vrida klockan tillbaka till den gamla goda tiden.
Allt är dock inte frid och fröjd, särskilt inte som Bunnyflickans dunkla intriger kastar hotande skuggor över Vänner av ordnings verksamhet. Och hur ligger det egentligen till med Stofilpojkens släkttavla?
Joakim LIndengren tar ut svängarna som aldrig förr och bjuder på både spännande äventyr och ett flertal hyllningar till sina förebilder. Dessutom innehåller boken ett förord av Nisse Larsson och vi får kasta ett öga i Lindengrens skissblock.
Jan Lööf: Jan Lööf 75 år av dumheter
Jan Lööf är inte bara en av våra mest älskade barnboksförfattare, utan räknas som en av Sveriges främsta tecknare och illustratörer.
Han har med sina klassiska tecknade serier Felix och Ville, inspirerat en hel generation serieskapare. Jan Lööf har även skapat några av de mest uppskattade barnprogramen i Svensk TV:s historia.
När han nu i år fyller 75 år, väljer vi att fira det med ett riktigt praktverk, med material från alla hans olika discipliner.