Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakauppa avaa ovensa perjantaina 22.1.2010

Turun Sarjakuvakauppa oy on yhdeksän nuoren sarjakuvaharrastajan ja -ammattilaisen perustama sarjakuvien ja sarjakuviin liittyvien tuotteiden erikoisliike. Kivijalkakauppa sijaitsee Turun ytimessä, uutta kirjastorakennusta vastapäätä Linnankadulla. Kaupan avajaisia juhlistetaan perjantaina 22.1.2010 kello 12:00 alkaen. Avajaispäivänä ohjelmassa on mm. signeerausta, tarjouksia, tarjoilua ja musiikkia.

Kauppa sai alkunsa, kun yhdeksän nuorta sarjakuva-alan harrastajaa ja ammattilaista löivät viisaat päänsä yhteen ja päättivät perustaa osakeyhtiön, joka tulisi pyörittämään sarjakuviin ja sarjakuvaan liittyviin tuotteisiin keskittynyttä erikoisliikettä. Osakeyhtiön puheenjohtaja Petteri Oja visioi, että haaveena olisi tehdä tilasta turkulaisille sarjakuvaihmisille oma ”sarjakuvakeskus”. Tulevaisuudessa Turun Sarjakuvakaupassa, tuttavallisemmin TurSKassa, tullaankin näkemään muun muassa sarjakuvien originaalinäyttelyitä, järjestämään sarjakuva-aiheisia tapahtumia sekä tullaan tarjoamaan sarjakuvantekijöille työtiloja. Sarjakuvakauppa avautuu myös verkossa, nettikaupasta voi tilata kaupan valikoimassa olevia tuotteita kaikkialle Suomeen.

Turun Sarjakuvakaupan perustamisen taustalla on jo aiemmin tiloissa toiminut sarjakuvakauppa Underground Ullakko, jota Oja on pyörittänyt yksinään vuoden 2007 syksystä alkaen. Samoissa tiloissa vuodenvaihteessa lopettanut levykauppa aiheutti lopettamispäätöksellään uudistumispaineita Ojan kaupalle ja osakeyhtiön perustaminen vastasi uudistumisen tarpeeseen. Isommalla porukalla kauppaa on helpompi kehittää, sarjakuvakustantamo Zum Teufeliakin pyörittävä Oja tuumaa.

Uuden yhtiön taustalta löytyy merkittäviä sarjakuvavaikuttajia. Kaupan visuaalisesta ilmeestä vastaa Kiroileva siili -sarjakuvastaan tunnetuksi tullut Milla Paloniemi. Myymälätila hohtaakin nyt uusissa kirkkaissa väreissä. ”Turun Sarjakuvakauppa on nimenä varsin retro, joten halusin tehdä ulkoasustakin 1960–70-lukujen henkisen. Väritys peilaa tuon ajan sisustusvärejä ja logossakin on haettu vanhahtavaa ilmettä.” Paloniemi toteaa. Paloniemen kynästä lähtöisin on myös kaupan maskotti, turska-hahmo, joka Paloniemen mukaan on ”leppoisa, pujopartainen, jotenkin akateeminen ja hyvin TURKULAISEN näköinen tyyppi.” Muita osakkaita kaupassa ovat muun muassa pitkän linjan turkulainen sarjakuvapiirtäjä Jouko Pukkila (Lampaita), kirjankansista ja mainoskuvituksista tuttu kuvittaja Ossi Hiekkala sekä Turun sarjakuvakerhon puheenjohtaja Aleksi Laine.