Tammikuussa armon vuonna 2010 avautui Suomen karvisin sarjakuvakauppa. Nyt juhlimme TurSKan jo kymmenvuotista taivalta! Viisi vuotta edellisestä historiikistä vierähti kuin huomaamatta ja Turskan elintasovatsa on vain jatkanut kasvamistaan. Sitten kuohuvan vuoden 2015 Turun Sarjakuvakauppa on paitsi myynyt älyttömästi sarjakuvia, se on myös kasvanut kahdella myymälällä, muuttanut uusiin toimitiloihin, aloittanut kustannustoiminnan ja saanut toiminnastaan palkintoja, bland annat.
2015
Vuonna 2015 vietettiin 5-vuotisjuhlia Charlie Hebdo -kohun vielä ollessa päällä. Juhlia vietettiin päivällä kaupan omissa tiloissa. Signeerauksista päivällä vastasivat Turun omat Tuuli Hypén ja Jouko Pukkila sekä Anni Nykänen (sittemmin turkulaistunut “Mummon äiti”), Hintti-sarjakuvasta tuttu Herpé, Milla Paloniemi sekä Pertti Jarla. Iltaohjelmassa oli alkuun päivän kuumin nimi Jukka Nousiainen, mutta peruutuksen vuoksi saimme toisen yhtä kuuman nimen, Jyrki Nissisen, paikkaamaan tilannetta. Ilta jatkui letkeästi Fingerdiskon merkeissä.
Alla kuvia juhlallisuuksista, kuvat on ottanut Ville Solkinen. Koko osakaskööri oli pitkästä aikaa koossa.
Tammikuussa kaupan seiniä koristi Jaana Suorsan näyttely, jossa esillä oli possujen lisäksi Jaanan kuvitustöitä sekä muita riimittelysarjakuvia. Läpsystä vaihtui näyttely helmikuussa Jaanan puolison Jouko Ruokosenmäen näyttelyyn, jossa esillä oli julkaistuja ja julkaisemattomia sarjakuvasivuja sekä lehtien ja levyjen kansia 80-luvulta alkaen. Helmikuussa kauppa oli myös mukana ensimmäisillä Porvoon sarjakuvafestareilla Å-festeillä ja totesi pikkutapahtuman niin mukavaksi, että on käynyt siellä siitä lähtien joka vuosi.
Keväällä 2015 käynnistyi blogissamme myös Tommin masteroima viikoittainen sarjakuvavisa. Sarjakuvakaupan järjestämä Rahat vai kolmipyörä -visailu (ks. viisivuotishistoriikki) loppui Cosmicissa, mutta kysymyksiä jäi reilusti yli. Tommi ryhtyi tuumasta toimeen ja lanseerasi sarjakuvavisailun blogissa, ja se jatkuu vielä tänä päivänäkin. Vaikka alkuperäinen kysymyspatteristo on luultavasti jo aikaa sitten käytetty loppuun, kysymyksiä Tommilla tuntuu riittävän. Ainakin Kvaakin sarjakuvaharrastajat visailevat edelleen ahkerasti, mistä todisteena tämä pitkä ketju.
Tommin käsialaa ovat myös suurin osa kaupan sometilien päivityksistä. Vähintään kerran kuukaudessa joku kaupan tiskillä ihailee Twitter-miehemme sanan säilää, viimeisimpänä Sutisen Aino Facebook-päivityksessään. Näistä päivityksistä on kiittäminen siis Tommia ja täten ojennamme hänelle SOMEPARONIN tittelin.
Maaliskuun näyttelynä nähtiin kenties kaikkien aikojen kohahduttavin näyttely, vittuilublogin VARO KEITTIÖVEISTÄ TURKULAINEN VITTUNAAMA! -näyttely. Esillä näyttelyssä oli post-it-lappusia, kuitteja jne. suhruja blogin töistä ennen IT-muokkausta, valokuvakollaaseja, erilaisia “EN OSTAISI” -tuotteita ja muuta pöyristyttävää. Avajaisissa paikalla oli vittuilublogin luoja Petri Koikkalainen, joka teki paikan päällä rumia omakuvia.
Kenties Koikkalaisen näyttelystä johtuen ohjeistamispäällikkömme Petteri oli mahataudissa Tampere Kupliissa, mutta muut osakkaat hoitivat Kuplii-hommat mallikelpoisesti kotiin.
Näyttelyiden kavalkadia jatkoi huhtikuussa Tendrilin näyttely, joka esitteli fetish-kulttuuria tuoreen Painekammio-albumin sivujen kautta. Vähän myöhemmin huhtikuussa kävimme myös tsekkaamassa kissankorvatapahtuma Popcultin.
Toukokuun näyttelynä Underground Ullakolla oli Jukka Tilsan Kuusipäinen kuristaja -sarjakuvanäyttely, jossa oli samannimisen albumin originaaleja sekä näyttelyä varten tehtyjä akvarelleja. Avajaisissa esiintyi blues-yhtye Arvi Kernin Siniset Viikset. Vuoden 2015 toiseksi myydyin sarjakuva, Kris Keräsen ensimmäinen omakustannealbumi #Ahistaa oli niin suuri hitti, että hänelle buukattiin oma signeerausaika toukokuussa 2015. Toukokuun vaihduttua kesäkuuksi, näyttelykin vaihtui jälleen. Vuorossa oli Juho Sihvosen Coltkalakukko-näyttely, joka esitteli taiteilijan sarjakuvia sekä kuvituksia.
Heinäkuun helteissä Ullakon näyttelytilassa esillä oli matkasarjakuvaa. Aino Sutisen Vaimoksi vuorille – Reppumatkasarjakuvia Etelä-Kaukasiasta -näyttelyssä esillä oli samannimisen albumin originaaleja. Elokuussa esillä oli Ränni GmbH -kollektiivin sarjakuvia, kollaaseja, installaatioita ja ääntä. Ränni GmbH on Leo Kuikan, Heikki Rönkön ja Tuomas Tiaisen muodostama taiteilijakollektiivi.
TURUN SARJAKUVAKAUPPA OULU
Elokuussa 2015 alkoi Turun Sarjakuvakaupalla uusi aika: enää ei ollut vain pientä puutalossa sijaitsevaa turkulaista sarjakuvapuotia, vaan 8.8.2015 paskaan kaupunniin nimeltä Oulu avattiin uusi myymälä, joka kantaa nimeä TURUN SARJAKUVAKAUPPA OULU.
Uusi kauppa avattiin Oulun sarjakuvakeskuksen yhteyteen ja myymälän pyörityksestä vastaa tänäkin päivänä Oulun sarjakuvakeskus. Avajaispäivänä kaupalla vierailivat sarjakuvantekijät Ville Ranta, Ilpo Koskela, Mari Ahokoivu, Søren Mosdal sekä Aapo Kukko.
Kuvia Oulun kaupasta vuosien varrelta (suurimman osan kuvista ovat ottaneet oululaiset itte!):
Ja mitenkäs sinne Oulun myymälään löytääkään? Katso alla oleva ohjeistus!
Oulun kauppaa ovat pyörittäneet ja pyörittävät tänäkin päivänä Oulun sarjakuvakeskuksen aktiivit, joista nimeltä mainittakoon ainakin Harri Filppa, Veli-Matti Ural, Emmi L (varjelee sukunimeään julkisuudelta), Taija Jyrkäs sekä Aapo Kukko.
Turun Sarjakuvakaupan Oulun toimipisteen vieressä sijaitsee Oulun Sarjakuvakeskuksen pyörittämä Sarjakuvagalleria!, jossa järjestetään noin 12 näyttelyä vuodessa. Oulun myymälän ensimmäisten viiden vuoden aikana näyttelyissä on nähty sarjakuvia yli 80:ltä sarjakuvantekijältä. Gallerian aukioloajat ovat kauppaan nähden laajemmat eli ma-su klo 10-20. Kävijöitä tilassa on ollut noin 2500 henkilöä kuukaudessa. Keskuksen menneitä ja tulevia tapahtumia voi käydä katsomassa keskuksen omilta sivuilta.
Oululaiset ovat olemassaolonsa alusta asti olleet ahkeria tapahtumissa vierailijoita. Ensimminen pop-up-kauppa oli IIK! Kauhuelokuvafestivaali, jossa pop-up-sarjakuvakaupan sisältö kasattiin kauhuteemaan sopivaksi. Myös monia muita pop-up-kauppoja on järjestetty parinsadan kilometrin säteellä Oulusta.
Elokuussa Turussa vietettiin myös perinteistä Taiteiden yötä. Kaupalla vierailivat Kris K., Pertti Jarla, JP Ahonen, Ilkka Heilä, Jarkko Vehniäinen ja Ilpo Koskela. Syyskuussa kaupan yläkerrassa juhlittiin Asema Kustannuksen 15-vuotista taivalta. Näyttelyssä esillä oli uusia tulkintoja ja tuunauksia Aseman 15 vuoden aikana julkaisemien teosten kansista. Mukana näyttelyssä olivat mm. Mari Ahokoivu, Terhi Ekebom, Kaisa Leka ja Tommi Musturi. Lokakuussa esillä oli taidetta rapakon toiselta puolelta. Turun sarjakuvakerhon kuratoima näyttely, Pelle Forshed – Tukholmalaista sarjakuvaa, esitteli Pelle Forshedin töitä vuosien varrelta.
AARNEA KANSALLE
Ennen syksyä 2015 eräs toivotuimmista sarjakuvista Turun Sarjakuvakaupalla oli Aarne Ankka. Hartaaseen toiveeseen vastattiin, sillä Turun Sarjakuvakaupan yhteydessä toimiva Zum Teufel Kustannus julkaisi pitkän tauon jälkeen uuden Aarne Ankka – Kansankodin pesänjakajat -albumin. Samassa yhteydessä Turun Sarjakuvakauppa ja Turun sarjakuvakerho toivat Charlie Christensenin ensimmäistä kertaa Suomen vierailulle Necrocomicon-sarjakuvatapahtumaan. Necron yhteydessä Cosmic Comic Cafessa oli myös Aarne Ankka -originaalinäyttely. Aarnen saaga Suomessa sai jatkoa vuonna 2017, kun hieman yllättäen Christensen piirsi Aarne-tarinan, jossa tuo kulttimainetta niittänyt Ankka vieraili Turussa. Kaikkien ällistykseksi Turku sai albumissa niin ison roolin, että ruotsinkielisen Mentala selfies -albumin kanteen valikoitui Turun tuomiokirkko. Moinen yksityiskohta oli sen verran mojova, että albumi suomennettiin pikavauhtia ja julkaistiin nimellä Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja. Christensen kutsuttiin toistamiseen vieraaksi Suomeen, tällä kertaa Helsingin sarjakuvafestivaaleille.
Vuoden 2015 Necrocomiconissa toisena kunniavieraana oli Kati Kovács ja samassa yhteydessä kaupan yläkerrassa pidettiin näyttely Katalin Katsaus Kovácsia – Kati Kovácsin sarjakuvia 1980-luvulta tähän päivään.
Loppuvuosi oli tuttuun tapaan täynnä erilaisia messuja ja tapahtumia. Kauppa osallistui vuonna 2015 sekä Turun että Helsingin kirjamessuille ja Oulun sarjakuvafestivaalille.
Vuoden 2015 lopulla Turun Sarjakuvakaupalla osallistuttiin voitokkaasti myös yhteispohjoismaiseen sarjakuvavisailu Comiquiziin. Ennen vuotta 2015 yksikään suomalainen joukkue ei ollut voittanut tätä kinkkistä tietovisaa, mutta Turun Sarjakuvakerhon porukka voitti visan Turskan suosiollisella avustuksella. Tästä seurauksena kerho järjesti seuraavan vuoden visan, jonka veivät kotiin helsinkiläiset, mutta palkinto palasi takaisin Turkuun vuonna 2017.
2016
Vuoden 2016 aloitti Ilpo Koskelan Lusia-näyttely tammikuussa. Näyttely esitteli Koskelan elokuussa 2015 julkaistun Lusia-sarjakuvaromaanin työvaiheita ja historiallisen sarjakuvaromaanin tekoprosessia.
Helmikuussa käytiin Å-festeillä Porvoossa ja kaupan yläkerrassa oli Jarno Latva-Nikkolan Pohjanmaa 3 – The Kyrönjoki Connection -näyttely, jossa oli esillä piirroksia, sarjakuvia ja maalauksia. Näyttelyn avajaisissa kuultiin myös Suohumala-yhtyeen akustista musisointia. Myös Fingerpäivää vietettiin Turun Sarjakuvakaupalla ja Cosmic Comic Cafessa 19.2.
Maaliskuussa näyttelyvuorossa oli Hannele Richertin Nyt, kun olen nuorempi. Näyttelyssä oli mukana sarjakuvia kolmesta teoksesta: Tänä talvena eletään viime kesä (Asema kustannus, 2015), Enimmäkseen hyvä näkyvyys (Asema kustannus, 2011) ja Sielun koostumus – Sudenkuoppien käsikirja (Zum Teufel 2010).
Kauppa osallistui Tampere Kupliiseen ja Kris Keränen oli kaupalla työharjoittelussa maaliskuusta toukokuuhun. Krisu tuotti meille kaikenlaista sellaista mainosmateriaalia, jota ei ehkä itse olisi tullut tuotettua ja hänen ansiostaan meillä on myös Youtube-kanava, joka on tosin tiedotuskanavana jäänyt melko vähälle käytölle.
Huhtikuussa yläkerran seinille ripustettiin Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina -näyttely ja avajaisissa esiintyi Ville Pirinen Combat School.
Keväällä 2016 kaupalla myös rymsteerattiin ahkerasti. Ikean värikkäät Billy-hyllyt vaihdettiin Lundiaan ja samassa hyllyjen takaa paljastui arkeologinen löytö, Paska Velhon luola, joka oli joitakin vuosia aiemmin piilotettu portaiden alle. Samoihin aikoihin valikoimiin otettiin myös iso valikoima suomenkielisiä mangapokkareita ja niitä varten perustettiin oma hylly Karvis-kellon viereen portaikkoon.
Toukokuun näyttelynä oli Kris K:n #Ahistaa-näyttely, joka juhlisti Turun Sarjakuvakaupan vuoden 2015 myydyintä albumia. Avajaisissa Turun Sarjakuvakauppa julkaisi myös pienen numeroidun ja nimmaroidun erikoispainoksen #Ahistaa – Mennään elämää piiloon -albumista.
Kesäkuun näyttelynä Underground Ullakolla oli Oulun sarjakuvaseuran antologianäyttely Hunger of Horror – Kauhun nälkä, joka esitteli Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun kilpailutöitä. Heinäkuun näyttelynä oli Sari Sariolan Näkymätön maailma, jossa esillä oli turkulaisen graafikko-kuvittaja-värittäjä ja sarjakuva-aktiivi Sariolan töitä. Sarin näyttelyn jälkeen seinille ripustettiin elokuussa Kari Sihvosen JOTAIN MUUTA -sarjakuvanäyttely, joka esitteli Sihvosen sarjakuvaorginaaleja, kansimaalauksa ja lyijykynäpiirroksia. Tilaisuudessa julkaistiin myös Kapteeni Kanki – Sössöm aukene -albumi. Kesän lopulla kauppa osallistui Tampereella järjestettyyn Finncon-tapahtumaan.
POP-UP TURUN SARJAKUVAKAUPPA HELSINKI
Kesän lopulla tarjoutui yllättäen mahdollisuus kokeilla puodin pyörittämistä myös nykyisessä pääkaupungissamme Helsingissä, kun Hämeenkadulta löytyi edullinen pop-up-liiketila. Tästä lumipalloefektinä seurasi myös se, että loppuvuodesta kauppa avasi Turun ja Oulun kauppojen kaveriksi kolmannen pysyvän myymälänsä Helsinkiin yhteistyössä Helsingin Sarjakuvakeskuksen kanssa.
Pop-up-liiketilan avajaisia vietettiin Hämeentie 26:ssa 11.8.2016. Myymälässä oli myös kahvio sekä näyttely, jossa on esillä australialaisen sarjakuvataiteilija Simon Hanselmannin sarjakuvavedoksia. Pop-up-myymälästä nautittiin Helsingin sarjakuvafestivaaliviikonloppuun asti ja pop-upin aikana järjestettiin monenlaista ohjelmaa, mm Taiteiden yö 25.8.2016, jossa vierailivat Petri Hiltunen, Ville Vuorela, Jarkko Vehniäinen, Milla Paloniemi, Ossi Hiekkala ja Pertti Jarla.
Arktinen Banaani järjesti pop-upissa myös dekkari-illan 30.8., jossa oli mahdollisuus tavata Banaanin dekkariuutuuksien taiteilijat Tapani Bagge, Aapo Kukko ja Ossi Hiekkala.
Festareiden lähestyessä järjestettiin vielä Tuplajulkkarit!, jossa julkistettiin syksyn kaksi upeaa uutuutta, Kati Kovácsin Kamileen labyrintti ja Tea Teen Mad Tea Party III.
Kuvia Pop-up Sarjakuvakaupalta Helsingissä:
Taiteiden yötä vietettiin toki myös Turun myymälässä ja paikalla oli ennätysmäärä taiteilijoita: Kris Keränen, Milla Paloniemi, Janne Kukkonen, Pertti Jarla, Jarkko Vehniäinen, Arto Hägg, Jussi Piironen sekä Anni Nykänen.
Syyskuun näyttelynä oli Prinsessaleikkejä-sarjakuvanäyttely, joka kokosi samannimisen sarjakuva-antologian originaalisivuja Underground Ullakon seinille. Lokakuussa näyttelytilan valtasi turkulaisen isä-poika-parivaljakko Roope ja Anton Lipastin Kimmo Kotka -sarjakuva. Esillä oli sarjakuvavedoksia vuosilta 2009 – 2016. Näyttelyn avajaisissa julkaisiin myös kaksikon esikoissarjakuva-albumi Kimmo Kotka – Laisteluni. Loppuvuoden ohjelmassa oli jälleen Helsingin kirjamessuille sekä Oulun sarjakuvafestivaalille osallistuminen. Marraskuussa järjestettiin Ossi Hiekkalan Nimettömien hautojen maa -sarjakuvanäyttely.
TURUN SARJAKUVAKAUPPA HELSINKI
Kuten pop-up-sarjakuvakauppa Helsinki -osiossa mainittiin, pop-upista oli seurauksena se, että päätettiin avata pysyvä myymälä Helsinkiin. Myymälä avattiin samaan tilaan uuden Sarjakuvakeskuksen kanssa, kivenheiton päähän Kallion kirjastosta osoitteeseen Porthaninkatu 9. Avajaisia vietettiin 24.11.2016 ja kauppaa lähti luotsaamaan Uudenmaan läänintaiteilijanakin toiminut sarjakuva-alan rautainen moniottelija Solja Järvenpää. Avajaispäivänä paikalla olivat signeeraamassa Ossi Hiekkala, Milla Paloniemi ja Pauli Kallio. Samassa yhteydessä avattiin Petri Hiltusen Koukussa taikaan -näyttely ja avajaisissa kuultiin myös Juuso Paason musisointia. Medialle lähteneessä tiedotteessa Petteri kertoo, että ”Asiakkailta tullut positiivinen palaute rohkaisi avaamaan myymälän myös Helsinkiin”.
Soljan rautaisesta graafisesta osaamisesta oli meille suurta hyötyä, kun hän tuotti meille työsuhteensa aikana lukuisan joukon persoonallisia mainoksia.
Helsingin myymälän aukioloaikoja supistettiin kannattavuussyistä vuoden 2018 alussa ja Soljan tilalle kaupan pyöritysvastuuseen tuli Lasse Hauerwaas. Muita Helsingin kauppalaisia ovat Vesa Kataisto ja Tuomas Tiainen.
Turun myymälässä elämä jatkui ennallaan, vaikka kolmen myymälän ylläpito toki tuotti paljon lisätyötä. Näyttelyt kuitenkin jatkoivat pyörimistään ja joulukuussa galleriatilaan pystytettiin ajankohtaan sopivasti Roope Erosen Jouluyllätys-sarjakuvanäyttely.
2017
Vuoden 2017 näyttelyiden kavalkadin aloitti Piirtovintin 4-vuotisssynttärigalleria, jossa esillä oli kaupan yläkerrassa järjestetyn piirtämiskerhon töitä vuosien varrelta. Piirtovintti jatkaa edelleen toimintaansa, vaikka kauppa ei enää jatka samassa osoitteeessa. Helmikuun näyttelynä oli Ville Makkosen Linnavainio-näyttely ja maaliskuussa esillä oli turkulaisen goottiyhteisö Club Undeadin julistenäyttely, joiden ulkoasusta vastaa turkulainen sarjakuvataiteilija Roy Tekri. Huhtikuussa näyttelyn järjesti Tuomas Myllylä, ja näyttelyssä oli esillä Myllylän piirtämiä otuksia, koneita ja hirviöitä. Avajaisissa julkaistiin 40-sivuinen lehti, joka sisältää kaksi tarinaa: Troll Patrol ja Bob the Killbot.
FREE COMIC BOOK DAY
Turun Sarjakuvakauppa on osallistunut vuodesta 2017 maailmanlaajuiseen Free Comic Book Dayhin. Alkuun uskoimme olleemme ensimmäinen suomalainen kauppa, mutta myöhemmin meitä korjattiin, että Fantasiapelit oli tehnyt saman tempun jo aiemmin. Free Comic Book Day lanseerattiin 1990-luvulla Pohjois-Amerikassa tarkoituksena tukea kivijalkasarjakuvakauppoja. FCBD on osoittautunut suosituksi konseptiksi ja tätä perinnettä kauppa aikoo vastakin jatkaa.
Huhtikuussa kauppa kävi pyörähtämässä myös pienillä Porin sarjakuvafestivaaleilla. Kesällä Suomeen rantautui myös jättitapahtuma Worldcon, johon kauppa luonnollisesti osallistui. Taiteiden yössä Turussa vierailivat Max Sarin, Pertti Jarla, Juba, Emmi Valve ja Kris Keränen.
Turun Sarjakuvakerho järjesti yhteistyössä Turku Priden ja Kanadan suurlähetystön kanssa Sophie Labellen signeeraustilaisuuden. Syyskuussa Underground Ullakolla järjestettiin Rikki-sarjakuvanäyttely, joka esitteli samannimisen sarjakuva-antologian töitä.
Turun kirjamessuilla jaettiin palkintoja työstä kulttuurin eteen, ja vuonna 2017 Petteri Oja ja muu kaupan väki palkittiin Kritiikin punnuksella. Kauppa lähti mukaan myös Sammakon ja Liken perinteiselle Dynamon kirjamessuklubille. Kirjamessujen yhteydessä saimme kaupalle vieraaksi myös ruotsalaisen feministisen sarjakuvan supertähden Liv Strömquistin. Kirjamessuviikonloppuun mahtui kaiken tämän lisäksi myös Kymmenes Fingerdisko.
Lokakuussa järjestettiin myös pienen näyttelytauon jälkeen näyttely, Kris Keräsen Ahistunu Pupu 2. Myös Helsingin kirjamessuilla ja Oulun festareilla käytiin syksyn mittaan.
2018
Vuoden 2018 alussa kauppa kävi jälkeen Porvoossa Å-festeilla ja maaliskuussa järjestettiin perinteinen Fingerdisko.
KAUPAN MUUTTO HUMALISTONKADULLE
Suurin mullistus kuitenkin tapahtui maalis-huhtikuun vaihteessa, kun kauppa muutti uusiin tiloihin Humalistonkadulle. Urakka oli massiivinen, sillä vuosien varrella Linnankadun myymälään oli kertynyt älytön määrä kirjoja ja muuta tavaraa. Samaan aikaan myös ulkoinen varasto muutettiin uusiin tiloihin Eerikinkadulle, joten muuttorumba oli melkoinen. Kaupalla yleisiä kysymyksiä muuton tietämillä olivat, että puretaanko vanha puutalo nyt, kun päätimme lähteä. Kaksi vuotta myöhemmin Österbladin tontti on edelleen samassa jamassa kuin muuton aikaan, mutta koska talo alkoi olla aika kehnossa kunnossa, tilat olivat meille liian pienet ja epäkäytännölliset ja talon kohtalosta liikkui sen verran epävarmoja huhuja, päätimme, että nyt on oikea hetki lähteä pois talosta. Muuttaminen ei ole kaduttanut yhtään, sillä Humalistonkadun sijainti on erittäin hyvä rautatieaseman ja ydinkeskustan välimaastossa Fantasiapelien naapurissa.
Uuden kaupan avajaisia vietettiin 4.4.2018. Avajaisissa paikalla olivat sarjakuvataiteilijat Tuomas Myllylä, Johanna Jasmine, Miha Rinne ja Milla Paloniemi.
Kuvia ennen ja jälkeen muuttoa ja muuton aikana
Myös vuonna 2018 osallistuttiin tapahtumiin, kuten Å-fest, Porin sarjakuvafestivaalit, Finncon, Helsingin kirjamessut ja Oulun sarjakuvafestivaali. Kaikissa kolmessa myymälässä järjestettiin myös Taiteiden yö -tapahtumat sekä Turussa tanssittiin Fingerdiskon tahtiin. Tapahtumia ylipäätään oli kuitenkin aiempia vuosia reilusti vähemmän, sillä muuton myötä galleriatila jäi historiaan, eikä uudessa kaupassa ole ollut mahdollisuutta järjestää enää näyttelyitä. Jossain vaiheessa mielessä oli järjestää minigalleria, mutta tämä jäi ajatuksen asteelle. Sarjakuvataiteilijoita kaupalla on kuitenkin vieraillut muuton jälkeenkin. Lokakuussa 2018 kaupalla vieraili Ville Ranta signeeraamassa tuoretta Kuningas menettää päänsä -albumia. Myös albumeita julkaistiin ja sekä Helsingin että Turun kaupalla vierailivat uusia albumeitaan julkistamassa Mira Mallius ja Milla Paloniemi.
Vuosi 2018 oli täynnä muuttoja ja muutoksia ja vuosi oli melkoisen raskas monin tavoin. Valopilkkuna ja erittäin tervetulleena huomionosoituksena vuoden lopussa kaupalle myönnettiiin Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidepalkinto.
2019
Vuonna 2019 kauppa oli ehtinyt olla Humalistonkadun tiloissa jo vuoden ajan ja asiakaskunta tuntui löytäneen uuden tilan hyvin. Arki pyöri kolmea kauppaa ja kustannustoimintaa pyörittäessä. Tapahtumissa käytiin tuttuun tapaan. Kaupalla oli apukäsinä muutamia harjoittelijoita (Timo Niemi ja Ilkka Rainio) ja uutena tuuraajana kaupalla aloitti Omituisten opusten kauppaa aiemmin luotsannut Leea Korhonen.
Eräänä kesäkuisena lauantaina Petteri sai kaupan lauantaipäivystäjältä Johmulta hätääntyneen puhelinsoiton: kaupalla oli sattunut vesivahinko. Joku nuorisolainen sankari oli sammunut yläkerran huoneistossa suihkuun ja aiheuttanut massiivisen vahingon alapuolella oleviin huoneistoihin. Kaupalla olevan laminaattilattian alle oli kerääntynyt runsaasti vettä, mutta mikään muu ei onneksi ehtinyt kastua. Aluksi tilanne näytti todella pahalta, sillä pelkäsimme edessä olevan pitkän kuivatus- ja purkuprosessin. Viikon kuluessa mittaustoimenpiteiden jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että pelkkä laminaatin purku ja kevyt kuivaus riittivät vesivahingon korjaustoimenpiteiksi. Kauppa joutui olemaan kuitenkin suljettuna yli viikon vesivahingon takia. Onneksi myötätuntoiset asiakkaamme kuitenkin tukivat meitä tekemällä runsain mitoin nettikauppatilauksia, joten lopputuloksena kesäkuu oli jopa hieman keskimääräistä kesäkuuta vilkkaampi.
Loppuvuodesta mainittakoon Fingerpori-elokuva, joka julkaistiin lokakuussa 2019. Kauppa osallistui ensi-iltagaalaan ja valikoimaan tuli iso joukko erilaisia Fingerpori-oheistuotteita.
ZUM / ZOOM TEUFEL!
Koko nykyinen sarjakuvabisnes sai alkunsa alun perin vuonna 2005, kun Petteri perusti Zum Teufel! -nimeä kantavan kustantamon, joka julkaisi aluksi sarjakuvien lisäksi myös äänitteitä. Kustantamon kylkeen perustettiin pian myös verkkokauppa, josta toiminta laajeni Underground Ullakon kautta Turun Sarjakuvakauppaan. Toiminimi jatkoi kustantamista vuosien varrella itsenäisenä yrityksenä, mutta vuonna 2017 kuvioon tuli mukaan tanskalainen yhteistyökumppani Forlaget Zoom, jonka myötä Zum Teufel sulautui osaksi Turun Sarjakuvakaupan toimintaa ja alkoi julkaista eurooppalaista käännössarjakuvaa Zoom Teufel -nimikkeen alla. Zoom on Pohjoismaiden suurin sarjakuvakustantaja, joka julkaisee pääasiassa ranskalaisia ja belgialaisia albumeita.
Vuosien myydyimmät sarjakuvat
Turun Sarjakuvakaupan monia osakkaita yhdistää viehätys erilaisiin listoihin ja tilastointiin. Kauppa julkaisee joka kuukausi Top 5 -myydyimpien listan Facebookissa, ja lisäksi vakiintunut tapa on ollut listata joka vuosi sata myydyintä. Koska kilpailuhenkisyys on hauskaa, on vuodesta 2013 alkaen listaukset toteutettu Listchallengesissa: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013. Kvaakissa löytyvät alkupään listaukset: 2012, 2011, 2010. Ylivoimaisesti myydyin tuote koskaan on ollut Charlie Hebdo, seuraavana tulee Finnish Nightmares, jota on myyty satoja kappaleita ympäri maailman.
Sekalaisia kuvia Underground Ullakon näyttelyistä ja avajaisista
Turska eri tapahtumissa
Sekalaisia kuvia kaupalta
Juttuja mediassa
Suomi-sarjakuva kerää kehuja myös maailmalla
Charlie Hebdo -lehdet saapuivat Turkuun
Lopuksi onnentoivotuksia kaupalta kolmen julisteen muodossa!
Jutun valokuvat ovat pääasiassa Maijastiinan ja Petterin kamerasta, mutta jotkin kuvat saattavat olla myös Vesa Kataiston kamerasta. Jos huomaat oman kuvasi täällä ja krediittien puuttuvan, ole toki yhteydessä, niin korjataan asia!