Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan ruotsinkielisiä uutuuksia viikolla 24

Ilpo Koskela: Djävulens viskning

April 1961. Den första människan skickas upp i rymden. Adolf Eichmann står åtalad i Jerusalem. Revolutionen är inne på sitt tredje år och Kuba befinner sig på kokpunkten. Sovjetiska trupper anländer i strida strömmar, svartmålade flygplan syns på himlen och man väntar på kontrarevolutionärernas landstigning.

Två äventyrare skickas till det isolerade Kuba med uppdraget att föra ut en mycket viktig person. Den enda som kan tolka ”Djävulens viskning”. Men ingenting går som man hade planerat.

Aleks Revel hamnar i detta äventyr på det fascinerande Kuba. I albumet ingår också en presentation av den legendariska kubanska cigarren.

Ilpo Koskela är en finsk serieskapare och illustratör bosatt i Uleåborg. I hemlandet har han utgivit ett flertal serieböcker sedan 80-talet, men “Djävulens viskning” är hans debut på svenska.

Kati Kovács: Grön rapsodi

Blyga tioåriga Kiti åker till Ungern för att besöka sin brevvän Érika.

Hon trivs inget vidare hos värdfamiljen utan rymmer.

Snart träffar hon en talande hund och påbörjar en surrealistisk resa.

Grön rapsodi ären saga för vuxna av Kati Kovács, en av Finlands intressantaste serieskapare.

Kati Kovács: Karu Cell

Kati Kovács andra album är en gripande men ändå humoristisk berättelse om mördande svartsjuka.

35-åriga Annabella misstänker att hennes man är otrogen med en av sina studenter och taen handgriplig hämnd. Historien skildras med samma friska humör och lekfulla teckningar som gjordeKati Kovács debutalbum Grön rapsodi så omtyckt.

Boken belönades med Seriefrämjandets Urhundenpris för bästa översatta album 1998.

Kati Kovács: Mansslukerska på cirkus

Kati Kovács serier har kallats både “underbara” och “vedervärdigt härliga” och hon har också belönats med Urhundenpriset för bästa översatta album.

I Mansslukerska på cirkus samlas ett urval av hennes bästa korta serier, flera av dem i färg. Som vanligt berättar Kovács med enastående entusiasm och inspirerade teckningar.

Boken har fått ett strålande mottagande i Finland, där denbland annat legat på topplistan “Vad Finland läser”.

Kati Kovács: Vem är rädd för Anniv Klammag?

Anniv Klammag växer upp i en fattig fiskarfamilj på en öde ö. Flickan med det säregna utseendet är född i fiskarnas tecken; torskens och barracudans. Den ena fisken har trängt sig igenom den andra vilket leder till stora konflikter i hennes liv.

Med magisk realism och svart humor skildras den föräldralösa flickans uppväxt som stum barnbrud. Hon tar sig genom mörkret med hjälp av färger och når slutligen det eviga mörkret – eller är det kanske ljuset?

Kati Kovács bor i Rom och är en av Finlands mest erkända serieskapare internationellt. Bland annat har hennes serier getts ut i ett tiotal europeiska länder och även visats upp i Hong Kong. Kovács har belönats med ett flertal utmärkelser, bland annat Urhunden-priset för bästa översatta seriealbum. Vem är rädd för Anniv Klammag? är Kati Kovács femte bok på svenska.

Katja Tukiainen: Brev från Indien

.Finska Katja Tukiainens bok Brev från Indien är en personligt hållen reseskildring, illustrerad med egna bilder.

Vi får följa hennes vedermödor under en tre månader lång rundresa. Stora och små händelser förmedlas via en sparsmakad text och Tukiainens oemotståndligt charmiga teckningar. För att få fram den rätta stämningen är boken dessutom tryckt i en mörkbrun nyans rakt igenom.

I hemlandet Finland har boken mottagits med entusiasm av både publik och kritiker, och är nu inne på sin andra upplaga.

Boken är på 96 inbundna sidor tryckta i brunt och vitt.

Matti Hagelberg: Holmenkollen

“Holmenkollen” är ett mycket underhållande album som gärna varvar filosofiska utläggningar med en befriande barnslig logik.

De detaljerade teckningarna är utförda på skrapkartong.

I albumets första serie lägger Hagelberg upp en komplicerad plan för att städa sin lägenhet, men av någon oförklarlig anledning hamnar han på safari i Afrika istället.

Efter 128 sidor i Hagelbergs sällskap lovar jag att ni tar även de mest absurda vändningarna med jämnmod och glatt skrattar med.

Matti Hagelberg: Kekkonen

Efter många om och men är den äntligen här, Matti Hagelbergs nya bok.

Det tog fem åratt framställa den, men så omfattar “Kekkonen” hela 196 sidor i svartvitt. Allt är producerat på skrapkartong, detta mycket intressanta men ack så tidskrävande sätt att skapa serier på.

Den finske landsfadern och forne presidenten Kekkonen får en omild behandling av sin landsman MattiHagelberg i denna bok. Visst finns det massor av referenser till Kekkonen och olika tidpunkter i dennes liv, men Hagelberg låter hela tiden sin konstnärliga frihet få fritt spelrum. Sålunda åker Kekkonen på statsbesök till Graceland för att träffa Elvis, och han möter Pinocchio i valfiskens buk.

Matti Hagelberg: Silvia Regina

Det är synd om människorna.

Matti Hagelbergs suggestiva skrapkartongbilder drabbar hårdare än någonsin i Silvia Regina. Realism, surrealism och skruvad humor i en egensinnig blandning. Och allt det i en bok som fått sin titel från en Finlandsbåt.

Matti Hagelberg (född 1963) är en av Finlands mest uppmärksammande och uppskattade serieskapare. Hans verk finns översatta till ett flertal språk, med franska och engelska i spetsen. Silvia Regina är hans tredje bok på svenska, efter Holmenkollen (2001) och Kekkonen (2005).

Tiitu Takalo: Slåss som en tjej

De är trötta på att vara offer. De har fått nog. De vägrar finna sig i att deras utseende ska kommenteras, att de anses betydelselösa och blir misshandlade och våldtagna. De kräver respekt. De respekterar människor som respekterar dem. De är beredda att lyssna, om man lyssnar på dem. Och de slår tillbaka om någon slår dem. De reser sig och slåss som tjejer. De slår tillbaka.

Slåss som en tjej är Takalos andra seriealbum på svenska. Debuten I ringen fick en hel del lovord när den kom ut:

“En underbar serie som stärker och bör läsas av alla.”
Sara Larsson, NWT

“I ringen är ett ovanligt helgjutet verk.”
Peter Grönborg, Borås Tidning

“Ett både uppkäftigt och tänkvärt seriealbum om ungdomligt identitetssökande.”
David Anthin, Svenska Dagblade

Tiitu Takalo: I ringen

Den 16-åriga boxningstjejen Julia är enligt sig själv både mogen och erfaren.

Men så träffar hon den jämnåriga Alexandra, vilket skapar förlägenhet i bekantskapskretsen.

Vad kommer att hända när de möter varandra i boxningsringen?

Tiitu Takalo är serietecknare, konstnär och feminist, bosatt i Tammerfors.

Juba: Viivi och Wagner 1 – Sexpack och salmiak

– Wagner, tror du att pengar gör dig lycklig?
– Jag vill inte bli lycklig. Jag vill ha pengar.

Kan svin och kvinnan komma överens om ingenting?

Nej.

Det kan dom inte.

Men det är bara början…

Juba: Viivi och Wagner 2 – Hjälp, jag har en gris i sängen!

Finlands mest kända parförhållande fungerar lika bra på svenska som på finska.

I seriens andra album inser den medvetna Viivi och den grisaktige Wagner att de lever i ett seriöst förhållande. De står inte ut med att vara tillsammans men i synnerhet inte att vara isär. Ett parförhållande innebär att ständigt växa upp och till och med uppfostra sin partner. Det viktigaste är kylskåpsetikett.

– Wagner, älskar du mig fortfarande när jag är gammal?
– Kanske.

Juba: Viivi och Wagner 3 – Inga bananskal i papperskorgen!

Hur lär man ett svin att sortera?

I det tredje Viivi och Wagner -albumet räddar man världen. Viivi upplever en ekologisk väckelse. Inspirerad av den blir även Wagner anhängare av återvinning och kravmat. Strax upptäcker Wagner på stormarknaden hur genmanipulerade purjolökar stirrar på honom. Till råga på allt växer en stor rödbeta fram på svinet.

Den jacka som Viivi gjort till Wagner av gamla mjölkpaket väcker motstridiga känslor i grannskapet på grund av sin sura doft.

– Wagner, vad vill du med vårt förhållande?
– Jag förstår inte frågan, Viivi.

Leave a Reply