Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan uutuuksia viikolla 26

André Franquin: Mustat sivut

Mustat sivut on pikimustan huumorin klassikkoteos. Belgialainen André Franquin (1924-1997) on eurooppalaisen sarjakuvan suurmestari, joka muistetaan Piko ja Fantasio -seikkailuista sekä uskomattoman Marsupilami-eläinhahmon kehittäjänä.

Mustissa sivuissa Franquin päästi pimeän puolensa valloilleen.

Hän käy hirtehisen tarkasti modernin ihmisen hulluuden kimppuun. Vieraantuminen luonnosta, saasteet, järjetön kilpavarustelu ja yleinen typerä piittaamattomuus näytetään tyylikkäästi kiteytettyinä ja “kolmiulotteisella” mustalla piirrostyylillä esitettyinä.

Albumi on julkaistu aiemmin suomeksi, mutta nyt mukana on aiemmin suomentamatonta materiaalia.

Judge Dredd – The Complete Case Files 10

Harva uskoo joulupukkiin Mega-City Yhdessä, mutta kaikki uskovat kun Judge Dredd sanoo “minä olen LAKI!”

Voi niitä onnettomia jotka eivät kuulleet hänen sanojaan! Tällaisia ovat mm. tappava salamurhaaja Stan Lee, taidetta rikollisiin tarkoituksiin käyttävät taiteilijat (Tuomareita ei pilkata rangaistuksetta!) sekä…Konservaattori! (joo, naurakaa nyt, mutta te ETTE haluisi kohdata häntä pimeällä kujalla…)

Kansalaiset! Tiedätte mitä tehdä!

Marko Turunen: Ufoja Lahdessa

Ufoja Lahdessa kokoaa 512-sivuiseksi mötikäksi vuosien 2000-2011 aikana julkaistut Rakkautta viimeisellä silmäyksellä, Pohja, Kuolema kulkee kintereillä sekä Ufoja Lahdessa sarjakuvat.

Kokoelma kertoo pienen Muukalaisen ja R-Rautanaisen tummanpuhuvan tarinan kokonaisuudessaan. Lukijalle tarjotaan mustaa huumoria ja absurdeja tilanteita.

Osin nelivärinen.

Gerry Duggan & Brian Posehn: Deadpool 8 – All Good Things

“Oooh”, hän sanoi, “kuvaile minua kuin kuvailet niitä ranskalaisia sarjakuviasi!”

“Ah oui“, lupaan.

“Le Deadpyyl on kärzinyt paljon viimee aikoinaa, ja kaibaa leboo.

Mutta hen ei zaaa leboo, zillä enzin keikkaa Arabian maizzaa menee pielee ja zitten hen dörmää venäläizee zuperagenttii Omega Rediin. Ja zitteen…”

“…Et puis?

“Zinun pitee oztee albumii zaadakzezii zen zelvillee.”

Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto – Pieruterapia

Mikä olikaan maailman halvin huvi? Arvatenkin pieruaiheisen sarjakuvakirjan lukeminen. Aihe on vanha, mutta haihtumaton. Kamala luonto -sarjasta tutut ilves ja kärppä ilahduttavat, lohduttavat, haastavat ja tyrmistyttävät toisiaan luontevalla paukuttelulla.

Sana “pieru” on kyseisen päästön oikea, virallinen ja lääketieteellisesti pätevä nimi, ei suinkaan alatyylinen ilmaus, vaikka ytimekkyytensä ja kuvaavan soinnikkuutensa ansiosta toimii sellaisenaan myös arkikäytössä.

Pieruun (lat. flatus) liittyy uskomaton määrä kirjoitettua historiaa ja tietenkin tarinoissa, kuvainnollisessa puheessa, sanonnoissa ja herjauksissa se saa uusia verbaalisia ulottuvuuksia niin kauan kuin ihminen hengittää ja syö. Siitä on laadittu valtavia määriä julkaisuja ja onpa sen ympärille kehittynyt oma taiteenlajinsakin.

Mittaamattomasta triviatiedon määrästä on kirjan tekstiosuudet suodattanut Vesa Anttonen, joka tietää, ettei ratkaisevaa ole hyvä maku, vaan se haju.

Tome & Janry: Pikon ja Fantasion uudet seikkailut 10 – Kuka pysäyttäisi Sinihapon?

Pikon ja Fantasion uusimpien seikkailujen jatkoa odotellessa suuntaamme katseen kultaiselle kahdeksankymmentäluvulle. Tomen ja Janryn vuonna 1985 ilmestynyt Kuka pysäyttäisi Sinihapon? onkin mitä puhtainta kasaritoimintaa.

Terminator – Tuhoaja ja Blade Runner – Metropolis 2020 olivat tuolloin juuri jättäneet lähtemättömät jälkensä populaarikulttuuriin, joten Tome ja Janry iskivät ajan hermoon ja tarjoilivat lukijoille oman näkemyksensä pysäyttämättömästä ja hemaisevasta tuhoaja-androidista.

Sellainen siis pistää Sieninevan oikein kunnolla sekaisin. Ehkä kyseisen androidin askarreleen keksijän varoituskellojen olisi kuulunut soida, kun luomus halusi itseään kutsuttavan Sinihapoksi…

Piko aktivoi vahingossa kyseisen sähköisen keppostelijan, joten hän päättää tarjota itsensä ja Fantasion apua tilanteen ratkaisemiseksi. Seurauksena on jälleen roppakaupalla vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Roger Leloup: Yoko Tsuno 20 – Khanyn salaisuus

Khany, Yokon vanha ystävä Vinea-planeetalta, saapuu yllättäen Skotlantiin tuoden huolestuttavia uutisia.

Kauan sitten lopetettu vinealaisten tiedeprojekti on pintautunut uudelleen, ja sen vuoksi nyt elämä kaikkialla maapallolla on uhattuna.

Yokon apua tarvitaan, ja hän lähtee ystävineen uhkarohkealle matkalle avaruuteen…

Achdé: Lucky Luke uudet seikkailut 7 – Lännen nopein lasso

Hän on varjoaan nopeampi ampumaan!

…ei nyt kuitenkaan ihan vielä.

Lännen nopein lasso on toinen Kid Lucky -albumi, jossa nuori Lucky Luke pistää Nothing Gulchin koulun järjestykseen.

Mutta varjoaan nopeammin hän pakenee tylsiä koulutehtäviä.

ENNAKKOTILAUKSET

Jerry Scott & Jim Borgman: Jere – Teinin tajunnanvirtaa

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 22.7.

Kalkkeutuneiden vanhempien toiminta ärsyttää Jereä.

Mutta hei; onneksi hän osaa ottaa ilon irti heidän sanomisistaan etsimällä niistä porsaanreikiä.

Murrosikäisen ajatuksenjuoksua ei taida kyetä täysin ymmärtämään kuin toinen murrosikäinen…

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi – Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984)

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY HEINÄKUUN LOPULLA.

Moninkertaisesti palkitun ranskalais-syyrialaisen tekijän omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani avaa näkymän perhe-elämään 80-luvun Libyassa ja Syyriassa.

Kun ranskalaisen äidin ja syyrialaisen isän poika Riad on kaksivuotias, isä ottaa vastaan opettajanviran Tripolissa.

Koko perhe muuttaa Pariisista Libyaan ja sieltä parin vuoden päästä isän kotikylään Syyriaan. Isä-Sattouf on panarabialaisen aatteen puolestapuhuja, joka uskoo arabidiktaattoreiden edustamaan edistykseen ja haluaa kasvattaa pojastaan “tulevaisuuden arabin”.

Huumorin sävyttämä sarjakuva kertoo omakohtaisesti vaalean pikkupojan ja hänen perheensä elämästä kahden kulttuurin välissä 1980-luvun Ranskassa ja Lähi-idässä.

Mikko Kallinen: Sormibrighton tulee jäälleen

ENNAKKOTILAUS. POKKARI ILMESTYY HEINÄKUUSSA.

Pokkarin täydeltä Sormibrightonin kaksimielisyyksiä!

Mikko Kallisen Sormibrighton oli yksi vuoden 2015 myydyimpiä kotimaisia sarjakuvia, ja sarjan Facebook-ryhmässä on jo yli 36 000 tykkääjää!

Simppelit kuvat ja nokkelat sananmuunnokset naurattavat ja saavat lukijat miettimään sanojen merkityksiä uudelta kantilta. Sormibrighton tulee jäälleen sisältää yli 200 sivua hulvattomia oivalluksia!

Ilkka Heilä: B. Virtanen 21 – Sosiaalista mediaa

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 4.8.

Ventti-Virtanen pelaa kovilla! Jännitystä, arvaamatonta toimintaa ja hyytävää irtosanomispelkoa Firma Oy:ssä. B. Virtasen nimikkosarjakuva ennusti jo toistakymmentä vuotta sitten, että loputtomista organisaatiouudistuksista ei seuraa muuta kuin harmia, parhaimmillaankin vain pysyvä vitsi. Sehän sopi Ilkka Heilän (s. 1956) kaltaiselle humoristille hyvin, työmaata on riittänyt kaivamattakin.

Ja jälleen Virtasta kohtaa toimenkuvan muutos hänen saadessaan vihdoinkin ikioman projektin.

Konttoriesimies Reino Murikka puolestaan kohtaa some-uudistuksen. Järkytyksekseen tämä iso ja karski mies, joka ei pelkää muuta kuin tietotekniikkaa ja äitiään, saa käyttöönsä älypuhelimen.

Johtaja Hynälän muisti heikkenee edelleen, mutta valikoivasti. Esimerkiksi vuoden 1963 hän muistaa erittäin hyvin, mutta miksi?

Ehkä nyt löydetään vastaus myös siihen, miksi B. Virtanen hennosta varrestaan ja huonosta vastustuskyvystään huolimatta on pysynyt voimissaan yli neljännesvuosisadan ajan.

Renauld Collin & Didier Ah-Koon: Kätyrit 1 – Banana!

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 5.8.

Kätyrien omaa elokuvaa seuraa kätyrien oma sarjakuva. Keltaisten vipeltäjien arki on vaaroja täynnä, mutta niin on vapaa-aikakin.

Luvassa on siis vauhtia, räjähdyksiä ja isompia räjähdyksiä, kun Itse ilkimys -elokuvista tutut hulvattomat kätyrit viilettävät kiperästä tilanteesta toiseen.

Gianluigi Bonelli & Galep: Tex Willer Kirjasto 30 – Hurja kopla

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 12.8.

Pinkertonin toimisto pyytää Texiä liittymään taisteluun Hurjaa koplaa vastaan.

Kyseessä on lännen pelottavin konnajoukko, jota johtaa Butch Cassidy ja johon kuuluu jopa puolensataa miestä.

Hiuksia nostattavien tapahtumien jälkeen Tex saa miehet kiinni ja pakottaa nämä jättämään rosvoilunsa hyvällä tai pahalla.

Sanna Hukkanen: Juuri

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 25.8.

Juuri on Sanna Hukkasen esikoissarjakuva-albumi.

Albumi koostuu viidestä toisiinsa linkittyvästä elämänkerrallisesta sarjakuvatarinasta.

Sarjoissa tekijä yhdistelee mummonsa lapsuuden ja nuoruuden kertomuksia oman elämänsä kokemuksiin, rakentaen näin sillan kahden eri aikakauden ja kulttuurin välille. Sarjakuvat käsittelevät kotiseudulle palaamiseen liittyvää käänteistä kulttuurishokkia, sukupolvien välisiä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia, ihmisen ja luonnon suhdetta sekä äitiyttä.

Sarjakuva-albumin nimi viittaa tekijän omien juurten lisäksi metsän puiden juuriin ja juurten muodostamiin verkostoihin. Juuri tulee esille albumissa myös ruisleivän juurena, jonka tekijä on saanut mummoltaan. Mummolle juuri oli tullut hänen omalta äidiltään, kulkien pitkän ajan suvun naisten perintönä.

Sanna Hukkanen (s. 1978) on joensuulainen kuvataiteilija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Valmistuttuaan kuvataiteilijaksi vuonna 2005 hän asui ja työskenteli vuosia Tansaniassa. Ulkomailla asuminen sai tekijän kiinnostumaan omista juuristaan aivan uudella tavalla.

Kari Sihvonen: Tohtori L

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 25.8.

Tohtori L on omalaatuinen keksijä, joka ei kaihda keinoja saadakseen visionsa toteutetuksi.

Tohtori ei epäröi tarttumista kummallisiinkaan ideoihin. Hän haluaa luoda maailmasta paremman paikan, ennen muuta itselleen, oheisvaikutuksista sen kummemmin piittaamatta. Monilla keksinnöillä onkin melko kaoottisia seuraamuksia. Tohtori L ei ole umpihullu, hänellä on oma käsityksensä moraalista, mutta innokkuus keksiä jotakin aivan uutta vaimentaa järjen äänen.

Sinnikkyydellään L ylittää pettymykset, olivat ne sitten hänen keksintöjensä puutteista tai sivullisten ymmärtämättömyydestä aiheutuneita. Teos koostuu kolmesta Tohtori L -tarinasta sekä kuvitteellisista lehtilööpeistä, jotka kuvaavat hänen keksintöjensä seurauksia.

Kari A. Sihvonen (s. 1980) on suosittu kuvittaja ja sarjakuvantekijä, jolta on julkaistu aiemmin 8 sarjakuva-albumia eri kustantajien toimesta. Sihvosen tunnetuimpia hahmoja on Kapteeni Kanki.

Petri Hiltunen (toim.): Eino Leinon Helkavirsiä

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 25.8.

Suomen kansallisrunoilijaksikin kutsuttu Eino Leino (1878 – 1926) kirjoitti aikoinaan runoteoksen Helkavirsiä (1903) sekä jatko-osan Helkavirsiä 2 (1916). Nimestään huolimatta Leinon säkeet eivät ole virsiä, vaan kirjailijan itsensä keksimiä myyttejä ja balladeja.

Nämä kuumeiset riimit kumpuavat syvältä suomalaisesta sielunmaisemasta, ja ammentavat vahvasti kalevalaisista myyteistämme. Niissä sekoittuu pakanuus ja kristinusko, hyvyys ja pahuus, rumuus ja kauneus, itä ja länsi. Leinon tarinat eivät ole mitään nationalistista paatosta, vaan päinvastoin ne luotsaavat sielun synkkiä, tummia vesiä. Nuoremman sukupolvenkin on aika löytää Leino.

Suomessa on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa varteenotettava joukko sarjakuvantekijöitä, jotka edustavat realistista tyylisuuntausta. Heitä yhdistää perinteisen piirrosjäljen lisäksi kiinnostus historiaan ja myytteihin. Tummasävyinen kerrontakin on heille tuttua. Petri Hiltunen kokosi tekijäjoukon, johon kuuluvat hänen lisäkseen mm. Kristian Huitula, Katariina Katla, Tuomas Myllylä, Sari Sariola, Vesa Vitikainen, Lauri Pitkänen, Katja Louhio ja Antti Tiainen. Kukin tekijä on saanut valita sarjakuvitettavakseen itselleen mieluisimmat helmet Helkavirsistä.

Sari Sariolan piirtämä kansi on moderni versio Pekka Halosen alkuperäisteoksesta.

Petri Hiltunen tulkitsee runot Tumma, Pyhä Yrjänä ja Räikkö Räähkä.

Katariina Katlan kynästä syntyy Mennyt manner.

Tuomas Myllylän jykevää jälkeä saamme ihailla Kimmon koston tulkinnassa, ja myyttisten aiheiden taituri Kristian Huitula taikoo paperille Tuurin.

Vesa Vitikainen liittoutuu Katjan ja Antin kanssa versioidakseen hyvin omaperäisesti runot Merenkylpijäneidot ja Ukri.

Lauri Pitkänen on rohkeasti sovittanyt balladit Ylermi sekä Ukonlintu ja Virvaliekki.

Helkavirsiä on 20 vuotta täyttävän Arktinen Banaani -kustantamon juhlateos.

Pertti Jarla: Pikku-Fingerpori 7 – Lööppi-Fingerpori

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 25.8.

Suosittu Pikku-Fingerpori-minialbumien sarja saa jatkoa.

Pertti Jarlan teosten ohella Lööppi-Fingerpori julkaisee myös muiden Suomen parhaiden sarjakuvantekijöiden tuotantoa. Nyt teemana on aina ajankohtainen julkisuus.

Kuten tunnettua, kaupunginjohtaja Aulis Homelius on toistuvasti jäänyt kiinni tiedotusvälineiden asettelemiin ansarautoihin. Lööppi-Fingerporiin sisältyvässä pitkässä tarinassa Homeliuksen on tehtävä Fingerporista houkutteleva kohde ulkomaalaisille sijoittajille. Tukena ovat ihmeellisen tiedekeskus Fingerpolin tutkijat, vastapuolella taas kampittava media.

Jossain taustalla häärii myös Pahani Julmu kätyreineen.

Lööppi-Fingerpori on iskevä hupijulkaisu, joka näyttää Suomen ja suomalaisuuden uudessa valossa. Suositut sarjakuvahahmot eivät lopulta eroa paljoakaan “tosielämän” julkimoista.

Charlier & Uderzo: Haikaralaivue 8 – Pilvien rosvot

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 26.8.

Edellisen albumin arktisen seikkailun jälkeen Tanguy ja Laverdure pääsevät nauttimaan Afrikan lämmöstä, kun he saavat tehtäväkseen esitellä Miragea paikallisille päättäjille.

Afrikan 60-luvun geopoliittinen kuohunta tarjosi Jean-Michel Chalierille kosolti jännärin aineksia.

Taiteesta vastaavat Albert Uderzon lisäksi Marcel Uderzo ja Jean Giraud. Varsinainen legendojen kohtaaminen siis.

Batem: Marsupilami – Kultainen poika

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 26.8.

Kaikkien suosikkieläinsankari on täällä taas!

Lady Oldskin yrittää siepata erään lapsen, koska on vakuuttunut tämän olevan kuuluisan jumaluuden, Rio Soupopouron, inkarnaatio.

Marsupilami ei kuitenkaan moista puuhailua hyvällä katso…

Brian Michael Bendis & Mark Bagley: Avengers Assemble – Kostajat kokoon

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 26.8.

Brian Michael Bendis heiluu luottomiehenä, kun Marvelin maailmassa tapahtuu suuria.

Tämä tarina on Avengers-elokuvista innostuneille faneille paras mahdollinen tapa tutustua Marvel-sarjakuvien maailmaan. Sokerina pohjalla vierailevat Galaksin vartijat!

Warren Ellis: X-Men – Aavelaatikko

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 26.8.

Supersankarisarjakuvan paha poika, kriitikoiden ja lukijoiden lemmikki Warren Ellis ottaa suosikkimutantit käsittelyynsä. Tämä tuhti paketti käsittää italialaisen Simone Bianchin upeasti taiteileman avauksen lisäksi Phil Jimenezin kuvittaman tarinakokonaisuuden.

Ryhmä-X palaa siis rytinällä!

Hämähäkkimies Vuosikerta 1985 osa 1

ENNAKKOTILAUS. KIRJA ILMESTYY 26.8.

Tähän näköispainokseen mahtuu roppakaupalla nyt nelikymppisten Marvel-fanien kultaisimpia 80-luvun muistoja. Hämähäkkimiehen lisäksi näillä sivuilla seikkailevat Ihmeneloset ja myös Conanin sivuilla moneen murrosikäiseen poikaan vaikutuksen tehnyt Punainen Sonja.

John Byrnen sarjakuvataiteen ystäville tämä kokoelma on takuuvarma sijoitus.

Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead – Seitsemäs kirja

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 26.8.

Selviytyjien saaga elävien kuolleiden hallitsemassa maailmassa jatkuu.

Rickin johtama joukkio on löytänyt turvapaikan Alexandrian muurien suojasta, mutta kaikki kyseisen yhteisön jäsenet eivät suhtaudu tulokkaisiin hyvällä. Sisäisten ristiriitojen lisäksi selviytyjiä uhkaa massiivinen zombilauma.

Televisiosarjasovitustaan armottomampi alkuteos luetaan jo modernin kauhuviihteen klassikoihin.

Russ Manning: Apinain Tarzan – Oparin aarteet

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY ELOKUUSSA.

Yksi kaikkein rakastetuimmista Tarzan-tulkinnoista on amerikkalaisen Russ Manningin piirtämä, alun perin lehtinä 60-luvulla ilmestynyt jatkumo.

Apinain Tarzan: Oparin aarteet kokoaa yhteen Manningin kuvittamat viisi ensimmäistä Tarzan-kertomusta, vanhan hyvän ajan henkeen!

Russ Manning (1929-1981) oli amerikkalainen sarjakuvapiirtäjä, joka muistetaan erityisesti töistään Tarzanin parissa. Manning liitettiin vuonna 2006 arvostettuun Comic Book Hall of Fameen, ja hänen kunniakseen nimetty Russ Manning Award on jaettu vuosittain lupaaville uusille sarjakuvakyvyille vuodesta 1982 lähtien.

Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga 2

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY ELOKUUSSA.

2000-luvun kovin sarjakuvahitti saa jatkoa.

Toisiinsa rakastuneiden vihollissotureiden pakomatka jatkuu halki äärettömän avaruuden. Yhdessä pienen vauvansa ja yllätysvieraiksi saapuneiden appivanhempien kanssa Alana ja Marko väistelevät kuolettavia tappajia, vähäpukeisia jättiläisiä sekä muita mielikuvituksellisia vaaroja.

Ilpo Koskela: Lusia

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY ELOKUUSSA.

Lusia Rusintytär Korhonen on jäänyt historiaan Ahmaksen viimeisenä oikeuteen joutuneena noitana.

Tyylikkäästi kuvitettu ja tarkasti taustoitettu sarjakuvaromaani esittelee Lusian tarinan sivussa elämää 1600-luvun lopun Suomessa, sen ajan tapoja, hallintomuotoja ja kirkon ja kansan suhdetta tuona aikana.

Lusiasta on tekeillä ooppera, joka saa ensi-iltansa Utajärvellä elokuussa 2015. Oopperan työryhmässä on mukana muun muassa Finlandia-palkittu kirjailija ja taidemaalari, oululaislähtöinen Hannu Väisanen.

Tex Willer – Maxi-Tex 30: Cheyenne Club

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 23.9.

Tex Willer osuu paikalle, kun verenhimoinen tappajien sakki yrittää saada hengiltä karjavarkauksista syytettyjä miehiä.

Käy ilmi, että Wyomingin karjatalouden mahtimiesten yhteenliittymä Cheyenne Club on palkannut kätyreitä rankaisemaan seudun pienempiä tilallisia, jotta heidän ranchinsa saisi kaapatuksi klubin hallintaan.

Milo Manara: Caravaggio

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY SYYSKUUSSA.

Sivellin ja säilä. Mestarimaalarin elämä upeana sarjakuvaromaanina.

Michelangelo Merisi da Caravaggio oli yksi barokin aikakauden suuria maalareita, jonka mestarillinen tapa tulkita varjoja ja ihmiskehoa lunastivat hänelle paikan taiteen historiassa.

Manaran hienossa sarjakuvaromaanissa kerrotaan, miten Caravaggio 1500-luvun lopulla saapuu rahattomana Roomaan paremman elämän toivossa. Kapakkaelämä, prostituoidut, katutappelut ja kaksintaistelut tulevat nuorelle maalarille tutuiksi tämän etsiessä paikkaansa ikuisessa kaupungissa.

Manaran fantastiset piirrokset herättävät muinaisen Rooman henkiin kaikessa loistossaan ja törkyisyydessään.

Jean-Michel Dupont & Mezzo: Love in Vain

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY SYYSKUUSSA.

Sarjakuvaromaani Robert Johnsonin elämästä.

Etelän puuvillapelloilla syntynyt Robert Leroy Johnson (1911-1938) on edelleen yksi kaikkien aikojen maineikkaimpia kitaristeja. Legendan mukaan Johnson myi tienristeyksessä sielunsa paholaiselle oppiakseen soittamaan. Naistenmiehenä tunnettu Johnson vietti rankkaa elämää ja menehtyi sen seurauksena jo 27-vuotiaana.

Lyhyen uransa aikana hän levytti vain 30 kappaletta. Tämä upea sarjakuvaromaani esittelee uniikin näkemyksen Johnsonin elämästä. Upea mustavalkokuvitus huokuu kohtalokasta tunnelmaa bluesin alkuaikojen tarinaan sopivalla tavalla.

Jean-Michel Dupont on kitaristi ja elokuva- sekä musiikkikriitikko. Hän on kirjoittanut romaanin L’Heure bléme sekä sarjakuvaromaanin Nuits assassines. Love in Vain oli vuonna 2015 ehdokkaana Angoulêmen pääpalkinnon saajaksi.

Knut Nærum & Karstein Volle: Vinossa

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY SYYSKUUSSA.

Sarjakuva maailmasta, jossa sarjakuva on kielletty.

Nærumin ja Vollen fantastinen sarjakuvaromaani Vinossa muodostuu kuudesta sarjakuvanovellista sekä kehyskertomuksesta, jossa kuvataan tarinat synnyttänyttä vaihtoehtomaailmaa. Hyytävät ja toisinaan myös lempeät tarinat mukailevat 60–70-luvun tieteisnovellien henkeä.

Knut Nærum (s. 1961) on norjalainen koomikko, käsikirjoittaja ja TV-juontaja, jolta on ilmestynyt viisi romaania ja lukuisia sarjakuvia. Hän on laatinut käsikirjoituksia Aku Ankkaan, mutta parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan Norjan Uutisvuodosta.

Karstein Volle (s. 1974) on norjalainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on asunut Suomessa vuodesta 1999 alkaen. Hänen sarjaansa Tosiasiain maailma on julkaistu Ilta-Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä sekä omana kokoelmanaan. Sarjakuvien lisäksi hän on laatinut kuvituksia Into Kustannukselle, Helsingin Sanomiin ja Voimaan sekä julkaissut eri kokoonpanojen kanssa seitsemän äänilevyä.

François Boucq & Alejandro Jodorowsky: Bouncer 2 – Armottomien laupeus

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY SYYSKUUSSA.

Yksikätinen saluunan ovimies Bouncer kouluttaa veljenpoikaansa Sethiä pistoleroksi, jotta tämä voisi kostaa vanhempiensa murhan.

Apunaan hänellä on oppi-­isänsä Crazy Butterflyn opetukset ja tajuntaa laajentava, aisteja terästävä peyotl­kaktus. Kun Seth on valmis, he lähtevät vuorilta kaupunkiin odottamaan Raltonia, murhaajaa. Siellä Seth kuitenkin kohtaa ensirakkauden, ja tilanne mutkistuu entisestään.

Klassisista klassisin teema – kosto –, huikeat lännenmaisemat ja elokuvallinen kerronta yhdistyvät Bouncerissa kokonaisuudeksi, joka nostaa lännensarjakuvan uudelle tasolle.

Keväällä 2015 ilmestyi ensimmäinen Bouncer­-albumi, Kainin silmä. Armottomien laupeus on tarinan jatko-­osa.

Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva 2

ENNAKKOTILAUS. KIRJA ILMESTYY 1.10.

Täyteläinen aikahyppäys vuoteen 2008! Mille Suomi nauroi seitsemän vuotta sitten? Noh, tietysti Fingerporille silloinkin, mutta muistatko vielä jokaisen sanaleikittelyn, puujalan paikan ja Rivo-Riitan revittelyn?

Fingerporin koko kuva -sarjassa julkaistaan kaikki Fingerporit ilmestymisjärjestyksessä sekä väritettyinä, myös ne joita ei ole aiemmin koottu yksien kansien väliin.

Hullu rikollisnero Pahani Julmu esittäytyy!

Näe Mustanaamion kaikki vaiheet alkiosta kaljuksi!

Heimo Vesan nuoruus entistä nolompana!

Miten lääninperverssi Askosta tuli valepukki?

Tämän kaiken ja paljon muuta tarjoilee toinen Fingerporin koko kuva -teos.

Aapo Kukko: Riekaleita.

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY 20.10.

Aapo Kukon Riekaleita sisältää kuusi sarjakuvatarinaa, jotka sijoittuvat 1940-luvun alkuun, vasta syttyneen jatkosodan aikaan. Varsinaisten taistelukuvausten sijaan kertomukset keskittyvät suomalaisen mielipidevangin, narkomaanin, homoseksuaalin, rintamakarkurin, kuolemaantuomitun ja nuoren sotilaan tarinoihin. Yhteiseksi teemaksi nousee yksilön suhde ryhmään, yhteiskuntaan ja sotaan itseensä.

Riekaleita on osa sitä sotahistoriaa, joka vasta viime vuosina on Suomessa noussut keskusteluun. Teos on sarjakuvataiteilijan panos uuteen historiankirjoitukseen, joka käsittelee rintamamiehiin kohdistuneita äärimmäisiä henkisiä paineita. Kokonaiskuvassa on nähtävissä muun muassa Erno Paasilinnan ja Henrik Tikkasen kirjoitusten sodanvastaista henkeä, Arvo Turtiaisen runoutta unohtamatta. Mustan ja valkoisen voimakkaita kontrasteja hyödyntävä piirrosjälki korostaa tarinoiden kerronnallista painoa.

Oululainen Aapo Kukko (s. 1991) käsittelee sarjakuvissaan mieluiten todellisiin historiallisiin puitteisiin ja tapahtumiin liittyviä aiheita. Hän on tehnyt yhteistyötä myös käsikirjoittajien, kuten Tapani Baggen ja Mikko Mustasaaren kanssa. Kukko on saanut huomattavan myönteistä kritiikkiä sotasarjakuvastaan U-255 – Sukellus pohjoisessa. Tulevaisuudessa hän aikoo käsitellä laajemminkin Suomen jatkosotavuosia 1940-1944. Riekaleita-albumia voidaan pitää lähtölaukauksena näihin hankkeisiin.

Pertti Jarla: Jäätävä spede – Sarjakuvalliset muistelmat

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY LOKAKUUSSA.

Pertti Jarlan elämän kohtalonhetket ennennäkemättöminä sarjakuvina!

Mikä sai Jarlan keskittymään piirtämiseen?

Elämäkerrallinen sarjakuva näyttää, ettei huumoria synny ilman tuskaa.

Hugo Pratt: Corto Maltese – Mysteerien laguunit

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI ILMESTYY JOULUKUUSSA 2015.

Mysteerien laguuneissa kuljetaan Orinocon jokisuistosta Venezuelasta Perun kautta Venetsiaan ja Montenegroon. Kaiken takana on muinainen fransiskaanimunkin ihoon piirretty kartta, joka näyttää tien tarunhohtoisiin Cíbolan kultakaupunkeihin.

Laivaton merikapteeni Corto Maltese matkaa kulta­-aarteen jäljillä ja seikkailee sademetsissä, ensimmäisen maailmansodan taisteluissa ja unien ja näkyjen maailmassa.

Suomentajan tarkistama albumi sisältää tarinat Suloisten unten laguuni, Tarinoita ja isoisiä, Itäisen ikkunan enkeli ja Mammonan lipun alla. Mukana on myös Marco Steinerin uudet alkusanat.

Tarinat ilmestyvät nyt ensi kertaa suomeksi nelivärisinä. Alun perin ne on julkaistu ranskaksi vuonna 1971. Suomeksi ne ovat ilmestyneet mustavalkoisina albumeissa Kelttiläistarinoita (1998) ja Banaaniconga (1997).

Avainsanat:

Leave a Reply