Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan uutuuksia viikolla 34

Joonas Rinta-Kanto: Fok_It – Elämä

Kolme ruutua, joista tekijän itsensä mukaan ”varsinainen vitsi usein puuttuu kokonaan”. Silti Joonas Rinta-Kannon puhuvat päät keräävät jatkuvasti satoja peukutuksia NYT-liitteen nettisivuilla.

Viiksiä, koiria, makkaroita, viikonloppuja, fakseja, kreisibailausta – tätä kaikkea on FOK_IT: ELÄMÄ.

Värikylläinen teos kokoaa yksiin kansiin hulvattoman sarjakuvastripin oleellisimmat elämää koskevat oivallukset. Diipit elämänkelailut eivät töni syrjään kevyempää materiaalia, vaan mukana ovat edelleen tutut tavaramerkit.

Frank Miller: Sin City – Kaiken takana on nainen

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI SAATAVILLA 25.8.

Sin City -sarjaan perustuva elokuva räjäytti pankin vuonna 2005, ja nyt Robert Rodriquez ja Frank Miller ovat ohjanneet sille jatkoa, joka saapuu teattereihin elokuussa 2014.

Muun muassa Bruce Willisin ja Mickey Rourken tähdittämä kovaksi keitetty trilleri perustuu albumiin ”Kaiken takana on nainen”, ja elokuvan kunniaksi teos julkaistaan nyt hienona kovakantisena laitoksena.

Tarinan pääosassa on yksityisetsivä nimeltä Dwight, jonka vanha heila houkuttelee epäilyttävään tehtävään, ja palkkioksi sen suorittamisesta Dwight menettää melkein henkensä… mutta vain melkein.

Tom of Finland: Sarja kuvia

ENNAKKOTILAUS, ALBUMI SAATAVILLA 28.8.

Tom of Finland on kansainvälisesti ehkä tunnetuin suomalainen taiteilija. Hänen himokkaat ja lihaksikkaat sankarinsa ovat korostetun miehekkäitä toisin kuin nykyajan sisustusta harrastavat homokarikatyyrit. Kun liioitellun suuret kalut ja tiukat pakarat kiirehtivät yhä vain uusille panopaikoille, mukaan sujahtaa myös aimo annos camp-huumoria.

Tom of Finland piirsi sarjakuvansa aikana, jolloin homous oli rikos. Hän joutui piilottelemaan teoksiaan ja salakuljetti suuren osan niistä ulkomaille. Vasta viime vuosina Tom on tullut yhä tunnetummaksi myös kotimaassaan. Kotiinpaluu jatkuu: hänestä on tekeillä kaksi elokuvaa ja hänen sarjakuvistaan järjestetään näyttely Helsingin Sarjakuvafestivaalien aikaan syyskuussa 2014. Festivaalin teema on Seksuaaliset vähemmistöt.

Tom of Finlandin sarjakuvista on Suomessa koottu aiemmin vain yksi albumi, loppuunmyyty ja kirjastoista jo tykkänään varastettu Kaikki Miket ja neljä Kakea. Uusi kokoelma Sarja kuvia esittelee Tomin tuotantoa 40-luvulta lähtien, ja mukana on runsaasti materiaalia, jota ei aiemmin ole julkaistu. Sarjojen lisäksi teos sisältää luonnoksia ja kattavan esipuheen.

Tom of Finland (s. 1920–1991), oikealta nimeltään Touko Laaksonen, oli mainospiirtäjä ja konserttipianisti. Hänen taiteensa on vaikuttanut maailmanlaajuisesti paitsi homokulttuuriin myös kaikkeen eroottiseen taiteeseen 1900-luvun puolivälistä alkaen. Sarjakuvistaan hän on saanut arvostetun Puupäähattu-palkinnon ja ansioistaan jatkosodassa Vapaudenristin. Vuonna 2014 Itella julkaisee kolme postimerkkiä, jotka perustuvat Tomin piirroksiin.

Petteri Tikkanen: Armeija

ENNAKKOTILAUS, ALBUMI SAATAVILLA 1.9.

Eeron lähitulevaisuudessa siintää uusi kuvio – asepalvelus. Suvun miehet ovat innoissaan, mutta kysyykö kukaan Eeron fiiliksiä? Tyttöasiat polttelevat mielessä, heitäkin liikkuu armeijan harmaissa. Tuleeko Eerosta miesten mies, sivarihomo vai jotain muuta?

Armeija on seitsemäs Eerosta ja Kanervasta kertova albumi ja jatkaa Petteri Tikkasen suurtyötä, ystävyksistä kertovaa sarjakuvasarjaa. Eeron kasvutarina on ollut keskiössä teoksissa Eero (2009), Mopo (2011) ja Autoerotiikkaa (2013). Albumeista on tekeillä saksankielinen kokoomateos.

Pauli Kallio & Ville Pirinen: Muddy Lee Makkonen heräsi tänä aamuna

ENNAKKOTILAUS. ALBUMI SAATAVILLA 8.9.

Pauli Kallion kirjoittama ja Ville Pirisen piirtämä Ornette Birks Makkonen on tuttu musiikkilehtien lukijoille jo parin vuosikymmenen ajalta.

Orneten julkisuutta ja melkein kaikkea muutakin kaihtava, yhteiskunnan laitamilla vaeltava isovelipuoli Muddy Lee Makkonen aloitti maanläheiset seikkailunsa vuonna 2007. Nyt kaikki Blues News -lehdessä julkaistut jaksot on nidottu albumiksi nelivärisinä versioina.

Katusoittajan elämä ei ole ruusuilla tanssimista, mutta toivoa on niin kauan kuin kadunkulmia ja huumorintajua riittää. Montako blues-kitaristia tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu? Ihan sama, koska sähkölasku on maksamatta.

Angela Giussani & Luciana Giussani: Diabolik

ENNAKKOTILAUS, ALBUMI SAATAVILLA 15.9.

Italialaisen mustan sarjakuvan klassikko on täällä jälleen!
Diabolik on mustiin pukeutunut mestarivaras, joka ei kaihda mitään keinoja saavuttaakseen päämääränsä.

Hänen perässään on koko Italian poliisi, erityisesti tarkastaja Ginko, mutta yhdessä apulaisensa Eva Kantin kanssa Diabolik onnistuu pysyttelemään aina askeleen jahtaajiaan edellä.
Diabolik syntyi 1962, ja on siitä pitäen kuulunut Italian sarjakuvien ykköskastiin. Se oli ensimmäisiä selkeästi aikuisyleisölle suunnattu sarjakuvia. Diabolikia julkaistiin suomeksi 1970-luvulla, ja hahmosta on tehty myös kulttielokuva.

Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga

ENNAKKOTILAUS, ALBUMI SAATAVILLA 19.9.

Saga on tarina Alanasta ja Markosta, kahdesta aivan erilaisen rodun edustajasta, jotka rakastuvat sodan keskellä, saavat lapsen, ja joutuvan sen jälkeen pakenemaan henkensä kaupalla molempien kansojen vihaa. Peräänsä he saavat niin kylmäverisiä palkkatappajia kuin TV-päisiä robottikuninkaallisia.

Saga kertoo eeppisen tieteisseikkailun kautta tarinan rakkaudesta, perheen perustamisesta, politiikasta sekä tietenkin kissoista, joille on turha yrittää valehdella.

Saga 1 oli Yhdysvaltain myydyin sarjakuvaromaani vuonna 2013, ja se voitti kokonaista kolme Eisner-palkintoa (sarjakuvamaailman ”Oscar”) sekä arvostetun Hugo-tieteiskirjallisuuspalkinnon.

Alan Moore & Kevin O’Neill: The League of Extraordinary Gentlemen (Vol. III) – Century

Vanhat apurit ja viholliset ovat kuolleet, mutta Eriskummallisia Herrasmiehiä tarvitaan vuosituhannesta huolimatta.

Mina Murray, apunaan mm. kuolematon Orlando, aaveidenmetsästäjä Thomas Carnacki sekä herrasmiesvaras A.J. Raffles joutuvat kohtaamaan uhan, joka ulottuu vuosituhannen ajalle ja ulottuvuuksien taakse….

1900-luvun Eriskummallisten Herrasmiesten seikkailut nyt yksissä kansissa.

Judge Dredd – The Complete Case Files 08

Tuomarin ja/tai tähän rinnastettavan kuvan käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on rikos, joten kerromme asiamme nopeasti.

Kahdeksas kokoelma sisältää mm. legendaariset tarinat Dredd Angel, The Wally Squad  ja City of the Damned.

Kirjoittajina toimivat John Wagner ja Alan Grant, kun taas kuvittajina loistavat mm. Steve Dillon (Preacher) sekä Ian Gibson (The Ballad of Halo Jones).

Ilkka Heilä: B. Virtanen 20 – Hometta rakenteissa

B. Virtasen 25 vuotta työelämässä eivät hänen harteitaan paina, koska hänellä ei sellaisia ole.

Nöyryyttä ja sitkeyttä pikkumieheltä löytyy sitäkin enemmän.

Virtasen koettelemukset koti- ja konttorielämässä ovet aiheuttaneet niin nauruntyrskähdyksiä kuin myötätunnon huokauksia neljännesvuosisadan ajan.

Nick Spencer & Steve Lieber: The Superior Foes of Spider-Man 2 – The Crime of the Century

He ovat täällä taas!

Vuorossa olisi vuosituhannen rikos, mutta vain jos kaikki saavat asiansa järjestykseen.

Vauhtipiru on ongelmissa lain kanssa (älkää näyttäkö yllättyneeltä).

Joku haluaa tappaa Bumerangin, ja Kuoriainen tietää asiasta enemmän kuin myöntää…

Overdrive on ehkä kyttien ilmiantaja ja Tärisyttäjä sekä Bumerangi eivät puhu toisilleen. Tai no… ymmärrätte Tärisyttäjää paremmin kun luette miten hän viettää vapaa-aikaansa (vihje: “saa turpiinsa. Paljon.”)

Rikos ei aina kannata, mutta aina kannattaa kuitenkin kokeilla.

Leave a Reply