Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan uutuuksia viikolla 37

Miha Rinne: Matkailua pelialalla

“Kuule, oi lukija, ajasta Guitar Heron perikadon jälkeen, ajasta ennen vihaisten lintujen nousua. Ajasta, jolloin loistavat pelistudiot täplittivät teollisuusaluetta kuin läikät samettisessa vuodelakanassa. Ajasta, jolloin Nintendo, Konami, Lucas Games, Electronic Arts olivat suuria. Ajasta jolloin Sosarian mustahiuksiset naiset ja mahtavat tornit olivat kunniassa. Ajasta, Jolloin Lord Britishin nimi merkitsi jalomielisyyttä. Ajasta, jolloin Sienivaltakunnan rajojen takana avautuivat Grass Landin ja Sarasalandin vehreät niityt. Ajasta, jolloin Linkin asussa kimmelsi teräs, kulta ja silkki. Ajasta, jolloin Activision oli läntisen maailman ylpein ja mahtavin pelistudio.”

“Sinne matkasivat dokumentintekijät ja pelimaakari; synkät mustiinpukeutujat, kamera ja mikrofoni kupeellaan. Kameramies, haastattelija, koodaaja. Harteillaan jättiläisen syntax error ja jättiläisen code complete. Koodin puukottaja, jonka tuotosten edessä vapisisivat läntisen maailman sohvat.”

– Pelistudion viime kvartaalin kirjallisen raportin esipuhe

Jarno Latva-Nikkola: Ukkometsola

Ukkometsolan sikatila on vaarassa ajautua konkurssiin ja perintöverotkin pitäisi maksaa. Pystyvätkö kolme veljestä nostamaan sukunsa tilan uuteen loistoon? Ukkometsolan Arvo haluaa pelastaa kauan suvun sikalan ja siinä samalla moniongelmaiset veljensä Arvin ja Aaken.

Perinteisellä lihatuotannolla sikala ei menesty – sioista on saatava tuloja myös niiden eläessä. Onko sianmaitotuotanto ainoa ratkaisu ongelmiin?

Ukkometsola on sarjakuva sianmaidosta, kapitalismista, ahneudesta, rasismista ja masennuksesta, mutta myös tarina periksiantamattomuudesta, lähimmäisenrakkaudesta ja toivosta.

Brecht Vandenbroucke: White Cube

White Cube ilmestyi ensin mustavalkoisena lehtenä rakentuen myöhemmin nyt Suomessa julkaistavaksi neliväriseksi opukseksi. Tarinassa seikkailevat kaksi pulloposkista kaikkitietävää ja sangen samannäköistä ”kriitikkoa”, jotka teoillaan kommentoivat kokemaansa.

Tämä hullunhauska sanaton sarjakuva sijoittuu kulttuurielämän pyörteisiin – museoihin, taidenäyttelyihin, performanssitilaisuuksiin, kokeellisen musiikin konsertteihin. Vandenbroucke uskaltaa nauraa tälle pyntätylle eliitille päin naamaa.

Tommi Musturi: Viimeinen Toivon kirja

Toivon kirjat on päässyt viimeiseen viidenteen osaansa. Pitkä sarjakuvateos kertoo keski-iän ylittäneen pariskunnan yhteisestä elämästä hämäläisellä maaseudulla. Se on tarina yksinkertaisesta elämästä, iloista ja suruista, kuolemastakin – kaikesta lempeän humoristisella otteella.

Millainen on Toivon oma parisuhdesarjakuva? Millainen oli pariskunnan hippi-look ja millaisia haaveita heillä oli nuoruudessaan? Entä kuka tällä kertaa saa viimeisen valssin?

Viimeinen Toivon kirja on fragmentaarinen leikekirja pääosapariskunnan eri elämänvaiheista. Talvi on saapunut vieden mukanaan syksyn synkeyden. Tervetuloa loppuelämän onneen…

Roope Eronen: Advanced Offices & Humans – Menestyksen avain

Kopiohuoneita, videotykkejä, energiajuomia ja kiihkeää kilpailua menestyksestä! Astu ihmisten ihmeelliseen maailmaan Offices & Humans -toimistoroolipelin ja sen kaksipäisen pelinjohtajan opastamana! Heitä noppaa ja seuraa kohtaloasi pomosi suosioon tai kasvojesi menetykseen. Ja mikä tärkeintä: älä unohda viimeistellä CD-r:n kopiointia!

Muistutuksena: Offices & Humans on lohikäärmeille tarkoitettu toimistoroolipeli, jossa pelaaja tavoittelee taloudellista ja sosiaalista menestystä.

HUOM! Sisältää hahmolomakkeen.

Aapo Rapi: Kelomökkien mies

Ohan se ny murkele kun ei saa mies edes kerpeleen huumorisarjakuvaansa ku se on loppuunmyyty, kerpe—ai nyt sitä taas saa, jaahas, jaahas…

Aapo Rapi: Tulevaisuuden mies

…Mutta joha ny on stana ku sille ei jatkoa tullu. Varmaan tekijä on joku laiskapask—ai tässähän tätä olisi tarjolla, no niin sitten…

Terhi Ekebom: Kummituslapsi

Kotimainen kummitustarina hyvän sarjakuvan ystäville.

Nainen muuttaa syrjäiseen taloon metsän reunalla. Mutta metsä on rauhaton, täynnä onnettomia, ulvovia henkiä. Nainen kiinnittää puiden runkoihin nauhoja, jotta henget löytäisivät ulos metsästä, valoon.

Mutta pieni Kummituslapsi ei halua lähteä. Hän on niin kovasti odottanut, että pääsisi kouluun.

Mari Ahokoivu: Talviunta 2. osa

Mari Ahokoivun pienet teokset pitävät sisällään lyhyitä, sadunomaisia kertomuksia, jotka ovat ikkunoita toisiin maailmoihin. Tove Janssonin ja japanilaisten animaatioiden jalanjäljissä kulkevat kummajaiset hipsivät suoraan lukijan sydämeen. Elämän suuret kysymykset saavat pienet vastaukset.

TALVIUNTA, 2. OSA sisältää tarinat “Niin paljon töitä”, “Kun metsä liikkuu” ja “Demoni”.

With English subtitles!

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

Niemensivun kolmas teos jatkaa tekijän kotiseutunsa historiasta kumpuavien aiheiden käsittelyä.

Juhannuksena 1928 joukko nuorukaisia pyöräilee katsomaan tyttöjen ripille pääsyä. Parkanon kivikirkko on tupaten täynnä. Hiostavassa herran huoneessa nuorten ajatukset karkailevat aattojuhlintaan. Siihen kuuluvat mystiset juhannustaiat, jotka lupaavat tekijälleen onnea ja rikkauksia.

Helteinen aamu päättyy kohtalokkaaseen ukkosmyrskyyn…

Wolf Kankare: Miska Pähkinä

Wolf Kankareen pitkään hautunut esikoisalbumi kuvaa nuoren henkilön kasvua sukupuoli-identiteettikriisin tiimellyksessä.

Miska on elänyt viisi vuotta miehenä, mutta identiteetistään epävarmana hän päättää kokeilla vaihto-opiskelujakson aikana, onnistuuko paluu syntymässä määritettyyn sukupuoleen.

Kankareelta on aiemmin ilmestynyt pieni sarjakuvallisten blogimerkintöjen kokoelma Susi sorakuopassa.

Ville Pirinen: Yhesti yhes seitsemännes paikas

Yhesti-sarjasta on muodostumassa verrattoman rikas nykysuomalaisen jutunkerrontaperinteen kokoelma.

Seitsemännellä kierroksella tosijuttujen parrasvaloihin pääsevät tekohampaat, vatsahapot, rangaistuspotkut ja Chewbacca. Pirisen kynä piirtää tarinoiden groteskit käänteet piinallisen tarkasti, mutta löytää arjesta myös kauneutta ja lämpöä.

Pirinen tunnetaan myös monista bändeistään ja Pauli Kallion käsikirjoittamien Ornette Birks Makkosen seikkailujen piirtäjänä.

Samson: Musta hevonen – Oodi syksylle

Huumori: yksi kehon neljästä nesteistä veren, rää’än, kiukun ja mustan sapen ohella.

Keskiajan fysiologia uskoi että nämä aineet vaikuttivat ihmisen luonteeseen ja yleiseen terveyteen.

Lisäksi niitä kaikkia nesteitä voi pyyhkiä tämän kirjan sivuihin.

:rummunpäristystä ja isku lautaseen, jota seuraa syvä hiljaisuus. Jossain joku köhii. Yksinäinen pölypallo kulkee tietokoneen näppäimistön ohi:

Kivi Larmola: Timo

Elämä ei ole helppoa.

Ei ainakaan, jos on epäonninen pikkurikollinen ja huolissaan vaimon ja pienen lapsen toimeentulosta. Rakkaus, velvollisuudentunto ja lääketehtaan kokeet vaativat veronsa: Timo alkaa nähdä toisin.

Timon maailma on kuin vääristynyt suurennuslasi, joka paljastaa merkityksettömien asioiden pienimmätkin piirteet, mutta tekee yleisestä arjesta narrin peilin.

Timo on Puupää-hatulla palkitun Kivi Larmolan yhdeksäs pitkä sarjakuva-albumi, ainutlaatuisen koskettava kertomus rakkaudesta, epätoivosta ja kaupungista jossa kuu paistaa päivälläkin.

Jukka-Petteri Eronen & Viljami Vaskonen: Lintu Mustasiipi

Lintu mustasiipi on seikkailusarjakuvien perinteitä kunnioittava tarina, jossa sukelletaan rohkeasti maailmaa mullistaneisiin vuosiin 1918-1920.

Seikkailun päähenkilö on saksalainen lentäjä-ässä August Von Essen, joka päätyy dramaattisten käänteiden kautta rintamakarkuriksi, Berliinin ja Kaukasusvuorten kautta Tbilisin kaduille.

Matkallaan hän kohtaa uusia ystäviä ja vaarallisia tyyppejä sekä mysteerin murenevassa Trans-Kaukasuksen tasavallassa. Samalla Augustin olisi vielä karistettava menneisyyden haamut harteiltaan.

Kaltsu Kallio: Kenenkäs tyttöjä

Kun vauhdikas Nelli päättää iskeä hevibändissä bassoa soittavan Hiskin, hän ei arvaa minkälaiseen liemeen on lusikkaansa laittamassa.

Kenenkäs tyttöjä kertoo lempeän humoristisella otteella kahden ihmisen suhteesta ja rakastamisen vaikeudesta. Seurustelun eri vaiheet, ensihuuman jälkeinen arki ja mahdollinen yhteinen tulevaisuus ovat tuokiokohtauksiin perustuvien sarjan teemoja.

Hunt Emerson: Danten Inferno

“Elomme keskimatkaan ehtineenä/ samoilin synkkää metsää, koska olin/ pois harhautunut tieltä oikealta/… Se karmea kuin kuolema on miltei;/ vaan kun myös hyvää sieltä löysin, tahdon/ kuvailla muunkin siellä kokemani. ”

Englantilainen Hunt Emerson on kynältään ja kerronnaltaan herkkä kuin Elina Vaaran suomennos Danten Jumalaisen näytelmän osasta Helvetti. Narrimaisesti miltei kaikkea rienaava Hunt Emerson tarttuu 1310-luvun tienoilla kirjoitettuun länsimaisen taiteen ja kulttuurin perusteokseen ilon kautta. Tarinan henki ja viiva ovat Emersonille pyhiä eikä muusta ole väliä.

Tea Tee: Mad Tea Party

Virallisesta esittelyteksti-virastosta päivää, god dag.

Tämä albumi sisältää värikkäitä poimintoja harmaasta arjesta totuutta hipoen.

Lisäksi siinä on makaabereja mustalla huumorilla höystettyjä pieniä tarinoita jännittävistä aiheista kuten nukkuminen, ystävät, opiskelu ja koiranhoito.

Kirja pohjautuu suosittuun Mad Tea Party-sarjakuvablogiin.

Lisäksi se on todella hauska.

Virallisesta esittelyteksti-virastosta näkemiin, adjö.

Benjamin Bergman: Troll-on 4

Troll-on -sarjan neljäs osa jatkaa Benjamin Bergmanin riemastuttavan värikkäiden sanattomien peikkosarjakuvien sarjaa.

Siinä ihmisten hiuksia keräilevä robotti on ollut ilkeä kolmelle jojolle eikä sankareille jää muuta vaihtoehtoa kuin puuttua vääryyteen.

Troll-on 4 on myös saanut edeltäjiinsä verrattuna jättimäiset mittasuhteet kasvaen A5 -kokoon. Tämä psykedeelinen julkaisu sisältää kivuttominta nokkahuilun soittoa ja hieman graafista uhkailua.

Absurdia ja hauskaa! Kokeile, et kadu!

Ville Makkonen: Linnavainio

Tervetuloa pimeään pohjoiseen ja lumen peittämään Linnavainion kaupunkiin, jossa asiat alkavat kohta mennä päin helvettiä!

Tuhka Ikonen kavereineen on todistamassa paikallista bändisuuruutta Häiy-klubilla, kun tavanomainen ilta saakin yllättävän käänteen. Ikiaikainen pahuus on saapunut maapallolle ja lopun alku nytkähtää liikkeelle. Lonkeroita, zombeja, mecha-asuja, sieluja ahmivia veitsiä… Linnavainio ei ole enää entisellään.

Vielä kun eräs oman päänsä sisään juuttunut pitkätukka viitsisi avata silmänsä ja aktivoitua.

Miia Kontinen: Pahantekijä 1

Kun vampyyrit tappavat ihmisiä harva se päivä, on yhdestä lisäkuolemasta turha nostaa meteliä.

Eräässä kylässä asiaan suhtaudutaan kuitenkin epäilyttävän hyssyttelevästi.

Kun pappisnoviisi Ausra päättää työntää lusikkansa soppaan, alkavat asiat mennä pieleen ja vauhdilla.

Leave a Reply