Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 2012 Sarjakuvafinlandia-ehdokkaat

Jälleen on aika palkita vuoden 2012 paras sarjakuva. Tänä vuonna valinnan tekevät mm. Madventures-sarjasta tutut Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff.

Voittaja julkistetaan Tampere kuplii-tapahtumassa 22.3.2013 seuraavien sarjakuvien joukosta.

Ahonen, JP: Puskaradio

Perustelut: Poliittista satiiria on kotimaisessa sarjakuvassa vähän, mediakritiikkiä vielä vähemmän. Ahonen hallitsee molemmat, ja on lisäksi loistava piirtäjä. Eläinhahmoiset karikatyyrit osuvat herkullisen usein nappiin.

Ahonen, Lauri ja Jaakko: Pikku Närhi

Perustelut: Ehkä vuoden visuaalisesti upein kotimainen albumi. Tarina on synkkä ja ahdistava. Se vaatii lukijalta paljon, mutta myös antaa sellaista, mitä vain hyvä sarjakuva voi tarjota: ravintoa sielulle ja silmälle.

Black Peider (Tikkanen, Petteri):  Ura

Perustelut: Visuaalisesti moniulotteinen teos kietoutuu myyttiset mitat saavan Black Peider -hahmon ympärille. Tyylikkäässä kokonaisuudessa taitava piirrosjälki nivoutuu valokuviin ja lyhyisiin tekstikatkelmiin valottaen yhden ihmisen taiteellisen uran lisäksi myös palaa suomalaisesta rock-kulttuurista.

Gylander, Henri: Unia ja toiveita

Perustelut: Haikean kaunis tarina vetää heti mukaansa. Tekijä kuvaa hienosti niin lapsuutta kuin nuoruusiän ensirakkautta. Synkistä sävyistä huolimatta albumista jää hyvä, optimistinen olo. Piirrostyö tukee tarinaa hienosti.

Koljonen, Hanna: Sokerihullu

Perustelut: Teema on tuttu meille kaikille syömis-, juomis-, karkki – tai tupakkanarkkareille. Koljonen kuvaa addiktiota raikkaasti, huumoria unohtamatta. Luonnosmainen tyyli sopii hyvin sokerijumalaiseen tarinaan.

Kunnas, Mauri: Piitles

Perustelut: Harvoin on historiankirjoitus, edes populaarikulttuuria koskeva, näin viihdyttävää. Albumi on todellinen runsaudensarvi, ruudut tulvivat yksityiskohtia ja triviaa, olipa se sitten totta tai ei. Kunnaksen rakkaus aiheeseen välittyy lukijaan, tähän pystyy vain tekijämies!

Nieminen, Emmi: Keskiviikko

Perustelut: Riipaiseva kuvaus alkoholismin varjostamassa lapsuudesta. Sarjakuva ravistelee, tarina jyskää päälle ehkä vähän turhankin suoraviivaisesti, mutta sanoma ainakin tulee selväksi.  Nuori tekijä on mestarillinen piirtäjä, väline on poikkeuksellisen hienosti hallussa.

Nykänen, Anni: Mummo 2

Perustelut: Lempeän piikikäs sarjakuva täynnä mummoenergiaa. Jos tämä ei vähennä sukupolvien välistä kuilua, niin ei sitten mikään. Hienoa pelkistettyä viivankäyttöä ja ehdottoman sympaattisesti toteutettu päähenkilö.

Närhi, Kati: Mustasuon mysteeri

Perustelut: Orpotyttö Agnes on neiti Marplen suomalainen teiniversio. Taiturimaisella viivalla toteutettu, niin lapsiin kuin aikuisiinkin uppoava, viehättävän vinksahtanut seikkailu.

Otsamo, Pentti: Kahvitauko

Perustelut: Arkisesta tilanteesta käynnistyvä hieno ja yllätyksellinen tarina, joka kasvaa lähes surrealistisiin mittoihin. Piiloviisas kertomus jää kyntämään mieleen pitkäksi aikaa. Otsamon pelkistetty siveltimenjälki on kaunista, kuten aina.

Leave a Reply