Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 2014 Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaat

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali valitsee vuoden 2014 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajan valintaraadin asettamasta kärkikymmeniköstä, johon kuuluvat seuraavat teokset (suluissa valintaraadin perustelut) :

JP Ahonen & KP Alare: Perkeros

Perkeros on musiikkia, kauhua ja fantasiaa yhdistelevä sarjakuvaromaani, jossa loistava graafinen ulkoasu ja jäntevä ja yllätyksellinen kerronta yhdistyvät harvinaisen onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Tekijät ovat ammattilaisia ja lopputulos on sen mukainen.

.

.

Terhi Ekebom: Kummituslapsi

Kuvakirjamainen sarjakuvaromaani yksinäisyydestä ja löytymisestä, ikävästä ja uudesta toivosta.

Melankolinen ja rauhallisesti etenevä teos luottaa pitkälti sanattomaan kerrontaan, ja taianomainen piirrosjälki on vähäeleisyydessään voimakas ja vaikuttava

.

.

Roope Eronen: Advanced Offices & Humans – Menestyksen avain

Pirteän kekseliäs paketti, joka hymyilyttää yhtä lailla roolipelisukupolvea kuin toimistoduunareitakin antaen mahdollisuuden kurkistaa molempien salamyhkäisiin maailmoihin.

.

.

Petri Hiltunen & Ksenofon: Anabasis 2 – Tuhanten miesten marssi

Sarjakuvasovitus Ksenofonin Kyyroksen sotaretkestä on viihdyttävää, seikkailullista sarjakuvaa täynnä alkuperältään tarkkoja yksityiskohtia.

Hiltunen on hyvin perehtynyt kyseisen ajan sodankäyntiin ja ihmisiin.

.

Pertti Jarla: Kapteeni Tserep

Kapteeni Tserep sijoittuu Venäjän sisällissotaan Siperiaan Uralin rinteille kuvaten sodan järjettömyyttä mustan huumorin keinoin.

Jarla tavoittaa hyvin aikakauden sekavan sodankäynnin ja yllätyksellisyyden.

Hän osoittaa tällä albumilla hallitsevansa myös seikkailusarjakuvan ja tarinankerronnan taidon.

Pauli Kallio & Christer Nuutinen: Kramppeja & nyrjähdyksiä – Viidakon vaarat

Vuosia sarjakuvassa eläneet hahmot onnistuvat yhä puhuttelemaan arjesta ja elämästä kertovilla kuvauksillaan.

Tutut päähenkilöt ovat kasvaneet sekä tekijöidensä että lukijoidensa mukana, ja teoksesta paistaa elämänilo ja optimismi. Värimaailma on ilahduttava ja Nuutisen naiivin realistinen piirrosjälki yksityiskohtineen jaksaa ihastuttaa yhä uudelleen.

Jarno Latva-Nikkola: Ukkometsola

Raju, rujo ja kerrassaan riemastuttava kertomus pohjalaisesta sianmaitobisneksestä.

Kolmen veljeksen tarina yllättää, järkyttää ja kiehtoo lukijaansa groteskeilla kuvauksilla ja tragikoomisilla juonenkäänteillä.

Karheasti piirretyssä albumissa musta huumori yhdistyy toivoon paremmasta tulevaisuudesta.

Hanneriina Moisseinen: Isä

Henkilökohtainen teos tekijän isän katoamisesta koskettaa.

Sarjakuvaromaani kuvaa läheisen katoamisen jälkeistä epätietoisuutta ja tuskaa uskottavasti, ja tavoittaa kuvallisesti perhetragedian kokemuksen sanattomuuden.

Moisseisen herkkä ja ilmeikäs kynänjälki yhdistyy kokeilevaan sarjakuvallisuuteen Karjalan käsityöperinteistä lainattujen käsin ommeltujen käspakkaliinakuvien kautta.

Tommi Musturi: Viimeinen Toivon kirja

Hillitty ja hallittu kotimaisen sarjakuvan helmi.

Musturi uskaltaa luottaa kuvan ilmaisuvoimaan, eikä raskauta tarinoitaan tekstipaljoudella. Viimeinen Toivon kirja ja koko viisiosainen sarja ovat yksi onnistuneimmista ja sympaattisimmista suomalaisista albumisarjoista kautta aikojen. Sarjakuvakerronnan juhlaa.

Ville Ranta: Kyllä eikä ei

1800-luvun Ouluun sijoittuva historiallinen sarjakuvaromaani, jossa voidaan nähdä yhtymäkohtia nykypäivän poliittiseen ilmapiiriin.

Vivahteikas värimaailma vangitsee pohjoisen vuodenaikojen vaihtelut, ja vailla ruutujen rajoittavia reunoja etenevä tarina virtaa vastaansanomattoman verkkaisesti kohti päätepistettään.

Leave a Reply