Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan uutuuksia viikolla 14

Ville Pirinen: Keskiyön dynamo

Tarina alkaa missäpä muualla kuin Porin Sokos Hotel Vaakunan ravintolassa, jonne työtön sähköasentaja Tenho Kakkinen on lähtenyt vanhojen ammattikoulukavereidensa Tetsan, Skönden ja Rekan katsomaan rockabilly-yhtye Matcboxia.

Bändi on parhaat päivänsä nähnyt, mutta sen suurin hitti Midnite Dynamos jaksaa käynnistää hämmentävän ja väkivaltaisen jännitysnäytelmän. Spektaakkeli vei meidät länsimaisen sivilisaation tuhoutumisen jälkeiseen aikaan, jolloin henkiinjääminen saattaa olla kiinni polkupyörän dynamojen tuottamasta energiasta.

Absurdit aasinsillat yli synkän tajunnanvirran palavat kitkerästi savuten, kun kohtalo heittelee Tenho Kakkista läpi takaumien, unijaksojen ja maailmanlopun visioiden. Skaala on yhtä mieletön kuin Tapani Kansalla, joka versioi Matcboxin Rockabilly Rebelin suomeksi otsikolla Rockabilly paukkuu.

Ville Hänninen & Harri Römpötti (toim.): Hittiparaati

Hittiparaatissa 16 sarjakuvantekijää kertoo, kuinka menestykset ovat syntyneet ja mihin he itse ovat sarjakuvillaan pyrkineet.

Haastattelut vievät myös matkalle läpi suomalaisen sarjakuvan historian 1940-luvulta nykypäivään. Matkan varrella hahmottuu suomalaisen valtavirran sarjakuvan kehitys ja suhde aikaansa. Mikä kunakin aikana on saanut kansanjoukot lukemaan sarjakuvia? Millaisia aiheita sarjakuvissa on käsitelty, millaisiin tarinoihin ja henkilöihin on tykästytty?

Sadat tuhannet lukivat Tarmo Koiviston Mämmilää 1980–1990-luvuilla, kun rakennemuutos rassasi koko maata. Sari Luhtasen ja Tiina Pajun Maisa ja Kaarina on ilmestynyt Annassa 1980-luvulta lähtien. Ilkka Heilän toimistosarjakuva B. Virtanen iski 90-lukulaiseen tajuntaan, ja samoihin aikoihin ihmissuhde­sarjakuva koki uuden nousun Naisen kanssa -sarjakuvan suosion myötä. Milla Paloniemen Kiroilevasta siilistä taas tuli netin ansiosta hitti lähes yhdessä yössä.

Kirjassa ovat mukana seuraavat sarjakuvantekijät: Veikko ”Joonas” Savolainen, Jorma “Jope” Pitkänen, Tarmo Koivisto, Timo “Timppa” Mäkelä, Ilkka Heilä, Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi, Pauli Kallio, Sari Luhtanen ja Tiina Paju, Mikael Gylling, Stéphane Rosse ja Teppo Sillantaus, Jussi “Juba” Tuomola, Petri Hiltunen, Julia Vuori, Pertti Jarla, Milla Paloniemi, Anni Nykänen ja Tuuli Hypén.

Florent Ruppert & Jerõme Mulot: Irène ja irtolaiset

Irène on 24-vuotias opiskelija, joka työskentelee osa-aikaisesti paperikaupassa. Hän kertoo lukijalle poistattaneensa toisen rintansa ollakseen kuten oikea amatsonisoturi – joka käyttää tekorintaa. Arkisin hän haastattelee Pariisin asunnottomia ja kantaa mukanaan sapelia, nukkuu sen kanssa. Hän kuvittelee olevansa sarjakuvasankari ja osaavansa lentää.

Irènen tarina on kuvaus syöksykierteestä. Tapahtumasarja on saanut alkunsa jo kauan ennen tämän teoksen alkua. Irènen haaveet tuntuvat mahdottomilta, hänen tekonsa jäävät puolitiehen ja ihmissuhteensa ovat irtonaisia. Irènen äiti ja sisko tulevat Pariisiin mennäkseen oopperaan, mutta eivät kysy Irèneä mukaan. Hän haaveilee monin tavoin itsemurhasta – ehkä häntä ei ole olemassakaan. Iréne syöksyy yhä uudelleen fantasioihin, koreografisiin väkivallan kuviin Pariisin kattojen ylle, joissa vain hän itse määrittelee leikin suunnan.

Iréne ja irtolaiset on ranskalaisen tekijäparivaljakon Ruppert & Mulot’n viides suomennettu teos. Se on kauniisti kuvattu teos ahdistuksesta, syrjäytymisestä ja kaikesta siitä, minkä ihminen jättää julkisivunsa taakse.

Kaisa Leka & Christoffer Leka: Time After Time

Kaisa ja Christoffer Lekan aikaisemmista sarjakuvakirjoista tutut hiiri ja ankka sukeltavat tässä sisällöltään ja ulkoasultaan aivan uudenlaisessa kirjassa intialaisen jumaltaruston maailmaan, jota eivät sido arkielämän säännöt.

Jättiläisvillisika nostaa radaltaan pudonneen maapallon torahampaillaan takaisin paikalleen, leijonamies ilmestyy pylväästä puolustamaan isänsä kiusaamaa lasta ja sininen paimenpoika huijaa nelipäistä jumalaa.

Hulvattomien seikkailujen ohella tarinoissa on samalla aina mukana myös syvällisempi ajatus todellisuuden luonteesta. Näyttävä, lähes kaksikiloinen kirja on räiskyvän värikäs lukuelämys, joka ei lopu kesken.

Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki

Minä, Mikko ja Annikki on omaelämäkerrallinen rakkaustarina ja remonttipäiväkirja, mutta se kertoo myös kyläpahasen kasvutarinan maan merkittävimmäksi teollisuuskaupungiksi.

Kaupunki kasvaa käsi kädessä tehtaiden tuotannon kanssa. Rakennetaan kaupunginosa työläisten kodeille ja kaupunginosaan kortteli, joka nimetään myöhemmin Annikiksi.
Vuonna 1966 kaupunginosa saa uuden asemakaavan, joka antaa purkutuomion kaikille 1900-luvun alussa valmistuneille rakennuksille. Annikki ei kuitenkaan antaudu suosiolla. Syntyessään kortteli oli vain yksi ruutu asemakaavassa. Ainutlaatuiseksi Annikin tekee se, että vain se jää muistuttamaan Tampereen historiallisesta työläiskaupunginosasta.
Minä, Mikko ja Annikki kuvaa taistelua vanhojen rakennusten ja asumiskulttuurin puolesta. Kirja kertoo myös haaveilusta ja haaveilun riskeistä. Toteutuva unelma saattaa suuruudessaan kauhistuttaa. Unelmiin uskominen on eteenpäin vievä voima. Yhteiset unelmat muuttavat maailmaa.

Amanda Vähämäki: Sisältää pieniä osia

Sisältää pieniä osia on tarina yksinhuoltajaäidin elämän maagisesta käännekohdasta.

Sarjan päähenkilön arjen täyttävät kolme lasta, vastuu ja pakerrus syksyn harmaudessa. Työ kirjastossa Harry Pottereineen tarjoaa kuitenkin pakotien fantastiseen maailmaan. Toden ja epätoden rajat ovat häilyväiset.

Vähämäki piirtää päähenkilöstään hienovaraisen kuvan näyttäen sekä tämän vahvuudet että heikkoudet. Hento lyijykynäpiirros tukee teoksen unenomaisuutta.

Amanda Vähämäki on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia sarjakuvataiteilijoita. Hänen teoksiaan on julkaistu mm. Yhdysvalloissa, Italiassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Serbiassa. Sisältää pieniä osia on Vähämäen kolmas suomeksi julkaistu sarjakuva-albumi.

Lars Jansson: Muumit – Sarjakuvaklassikot VII

Parantavaa naurua – nautittavaksi annos päivittäin! Pilkettä silmäkulmaan ja oivalluksia älynystyröille neljän sarjakuvan mitalla! Lars Jansson tarjoaa taas täyden kattauksen humanismia ja huikeaa huumoria.

Muumit uudisasukkaina -sarja on terävä satiiri yhteisöjen vallankäytöstä. Osansa saavat kaikki valtiomuodot ja aina välillä tarvitaan Muumimamman käytännön järkeä pitämään asiat kohdallaan. Muumipeikko ja partiolaiset irrottelee shakespearemaisten lemmenjuonien viidakossa, ja Muumipeikko maanviljelijänä hykerryttää muikeilla kliseillä maalaiselämän ihanuudesta. Yhtä hervotonta on meno Muumipeikko ja kullankaivajat -sarjassa, joka ruotii viestinnän ja kuullun ymmärtämisen kiemuroita.

Lars Jansson (1926-2000) käsikirjoitti ja piirsi Muumi-sarjakuvia lähes 16 vuoden ajan, 1959-luvulta alkaen. Hänen huumorinsa on muumimaisen hauskaa ja älykästä.

Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu: Sanni & Joonas – Talviyö

Viisivuotias Sanni ja hänen seitsenvuotias isoveljensä Joonas asuvat vanhassa talossa pellon reunalla metsän vieressä.

Tämän kirjan tarinoissa pääset tutustumaan sisarusten tapahtumarikkaaseen elämään, jossa lasten ja aikuisten maailmat kohtaavat.

Mielikuvituksellisissa seikkailuissa touhottavat mukana myös lumilohikäärme, vaari sekä superpalomieheksi muuntautuva äti. Ja millainen mahtaakaan olla vintillä oleva perhosten valtakunta?

Hermann & Greg: Comanche 8 – Seriffit

Pirun Sormi on noussut ylös tuhkasta.

Viimeistelytyöt ovat loppusuoralla, kun ranchille ilmestyy erikoinen ratsumies, joka etsii Red Dustia.

Muu seurue on aivan hänen kannoillaan. Onko ex-apulaisseriffi menneisyytensä vanki?

Yksi aikamme parhaimmista lännensarjakuvista jatkuu taas.

Kivi Larmola: Oscuro – hämärän maa

Oscuro on ajaton kertomus vuorilta, miehistä jotka eivät sopeudu tähän aikaan.

Maailmaa kiertelemään lähtenyt Riku tapaa vanhan ystävänsä Ginon, joka on päättänyt palata menneisyyteen niin paikassa kuin tavoissa. Törmäys todellisuuteen on väistämätön, mutta kumpi voittaa, merirosvojen ja haudanryöstäjien jälkeläinen vai virkavalta?

Unenomainen mutta vimmaisesti etenevä sarjakuva perustuu tarinoihin joita Larmola on kuullut vaellellessaan Etelä-Euroopassa.

Kundipimu #8

Mukana:

– Jukka Tilus

-Pekko Rinkinen

-Pauli Hirtolahti

-Jouko Ruokosenmäki

-Jaana Suorsa

-Tuomas Tiainen

-Valtteri Tavast

– Lauri Mäkimurto

– Antti Silvekoski

– Mari Aaltonen

Pauli Hirtolahti: Baxeman – Viidestoista vuosi

Tässä lehdessä selviää viimeinkin Baxemanin syntytarina.

 

Avainsanat:

Leave a Reply