Siirry suoraan sisältöön

Turun Sarjakuvakaupan uutuuksia viikolla 37

Vuonna -74

Turun Sarjakuvakerho ry juhlii 40-vuotista olemassaoloaan vuonna 2014.

Keski-ikäisyyden kunniaksi Kerhon perinteisen antologian teemaksi valittiin Vuonna -74.

Taiteilijat saivat vapaat kädet teeman tulkintaan. Vuosi -74 on joissain töissä hyvinkin konkreettisesti esillä ja joissain taas vain pienenä, ellei jopa huomaamattomana mainintana. Turun Sarjakuvakerhon muhkeimmassa antologiassa tähän asti on töitä yli kahdeltakymmeneltä taiteilijalta, ja mukana on kaikenlaisia tarinoita aikamatkustuksesta omaelämäkertaan, yksisivuisista jutuista pitkiin tarinoihin ja fantasiasta Kekkoseen.

Toimittanut Merja Lundén.

Mukana: Atte Airaksinen, Marko Dekker, Outimaija Hakala, Inari Halme, Johanna Heinonen, Antti Impivaara, Mervi Kivimäki, Aapo Kukko, AK, Sirkku Lahti, Tiina Laine ja Feygn, Nina Mutik, Timo Niemi, Raimo Perttula, Janne ja Johnny Ramstedt, Timo Ronkainen, Tiia Salmelin, Aino Sutinen, Valtteri Tavast, Tuomas Tiainen, Teppo Toivonen

Ville Hänninen & Jussi Karjalainen (toim.): Sarjatulta!

Sarjatulta!-teos näyttää, kuinka suomalaiset sarjakuvien ja pilapiirrosten tekijät näkivät sotavuodet ja millaisia olivat sotaa käyvän kansan tunnelmat.

Yksiin kansiin on koottu lähes neljäsataa kuvaa eri taiteilijoilta: mukana on muun muassa Tove Janssonin Garm-lehteen piirtämiä loistavia poliittisia pilakuvia, Kari Suomalaisen ennen näkemättömiä varhaisia satiiripiirroksia ja Erkki Tantun Rymy-Eetu-sarjakuvia, jotka olivat vielä räväkämpiä kuin muistetaan.

Teos kertoo vetäviä tarinoita piirrosten synnystä ja taustoista, ja kokonaisuudesta muodostuu suuri ja hirmuisessa vakavuudessaankin hauska kertomus, jossa riittää yllätyksiä sodan jälkiselvittelyihin asti.

Mukana kirjan kuvissa ovat kaikki keskeiset kynäniekat Ami Hauhion propagandistisesta Ismo Lennosta Egon Meurosen Syöksypommittajiin ja Erkki Koposesta Asmo Alhoon, jonka piirtämiin ja Mika Waltarin riimittelemiin Kieku ja Kaiku -sarjakuviinkin sota tunkeutui. Myös lukuisat amatööripiirtäjät saivat sarja- ja pilakuviaan lehtiin jatkosodan aikana. Sotilaselämästä syntyi groteskin sympaattisia piirroksia, jotka puhuvat suoraan ihmiseltä ihmiselle.

Gail Simone & Daniel Sampere: Batgirl 3 – Death of the Family

Vuosia sitten mielipuoli rikollinen Jokeri ampui Barbara Gordonia, tuomiten hänet vuosiksi pyörätuoliin.

Nyt Jokeri on palannut ja Barbara Gordon, Batgirl, joutuu kohtaamaan menneisyytensä pahimman tapahtuman uudestaan.

Menneisyydestä nousee myös toinen uhka, kun hänen psykoottinen veljensä James Jr. lähtee hänen peräänsä…

Emmi Nieminen: Vahinkoraja

On olemassa raja.

Kun sen rajan yli päästää toisen ihmisen, avoimuus muuttuu haavoittuvuudeksi.

Tulvavesi nousee, ylittää rajan, kuohuu ja huuhtoo vanhaa pois tuoden tilalle jotain uutta. Raja nousee, mutta ei koskaan niin ylös etteikö sitä voisi ylittää uudelleen.

With English subtitles.

Batman – Li’l Gotham 2

Hän on Batman.

Hän on yö.

Ja kun supersakarikaverit pyytävät apua, hän on aina valmis auttamaan! Hänen apuaan tarvitaan mm. Japanissa, missä Vesimies joutuu taistelemaan kaikenlaisia meriotuksia vastaan.

Lisäksi kun ilkeä Uncle Sam varastaa juhlien ilotulitusraketit, vain Batman voi estää juhlien pilalle menon.

Søren Mosdal & Jacob Ørsted & Jyrki Nissinen: Dead Genesis Split Series #1

Dead Genesis Split Series -sarja esittelee kiinnostavia kotimaisia ja ulkomaisia sarjakuvantekijöitä. Kukin numero, ”splitti”, sisältää tarinan kahdelta eri tekijältä. Ensimmäisen numeron jakavat tanskalainen sarjakuvantekijäkaksikko Søren Mosdal ja Jacob Ørsted sekä suomalaisen sarjakuva-anarkismin ykkösnimi Jyrki Nissinen.

Mosdalin ja Ørstedin tarinassa El Caca Divino – tai kuinka Freddy & Professori voittivat Pulitzer-palkinnon tanskalainen tekijäkaksikko marssittaa aiemmista sarjakuvista tutun parivaljakkonsa ulos syömään. Uuden hienostoravintolan tarjoama kahdentoista ruokalajin erikoismenu osoittautuu yllättävän kovaksi palaksi purra. Banaaniöljyssä paistetun siansaparon maku muistuttaa jotain kovin tuttua…

Nissisen Jere ja Nemi seurustelee naittaa kimppaan kaksi suosittua sarjakuvahahmoa, amerikkalaisteini Jeren ja norjalaisgootti Nemin. Pariskunnan pyörittämä pizzabisnes uhkaa takkuilla Jeren valmistettua väärät ruoat, ja oma äitikin lyö luurin korvaan. Onneksi kakunkoristeet voi noutaa kätevästi Hectorin myymälästä – kunhan vain malttaisi olla vilkaisematta alennuslaariin.

Guy Delisle: Even More Bad Parenting Advice

Kuinka saada Maailman Paras Isä-muki lapselta seuraavana isänpäivänä?

Ehkä ei kuitenkaan seuraamalla Delislen ohjeita mm. siitä miten poistaa hiukkasen jo heiluva, mutta ei vielä ihan kokonaan irti oleva hammas tai kuinka voittaa piilosilla olemisessa.

Mutta vertaistukea kaipaaville teosta voi suositella: vanhemmuus ei ole ensiaskeleita ja ensimmäisiä sanoja, vaan p*skaisia vaippoja sekä jatkuvia ajeluja kauppaan (ostamaan lisää vaippoja).

Kivi Larmola: Päivät yötä

“Päivät yötä” on kokoelma tuokiokuvia Puupää-hatullakin palkitun Kivi Larmolan liki 30-vuotisen sarjakuvauran varrelta.

Albumin runolliset, salaperäiset ja rehelliset tarinat valottavat Larmolan matkaa läpi ajan ja elämän: pieniä, runollisia ja osin melko mystisiä tarinoita.

Mukana muutama ennenjulkaistu tarina, mutta valtaosaltaan uutta ja ennennäkemätöntä.

Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu: Sanni ja Joonas – Maailman suurin sammakko -tehtäväkirja

Sanni ja Joonas -aiheinen, haitarimallinen tehtäväkirja, jossa mukana paljon erilaista puuhaa.

Viisivuotias Sanni ja hänen seitsenvuotias isoveljensä Joonas asuvat vanhassa talossa pellon reunalla metsän vieressä. Tämän kirjan tehtävissä pääset tutustumaan sisarusten tapahtumarikkaaseen elämään, jossa lasten ja aikuisten maailmat kohtaavat.

Muista myös Sanni & Joonas – Talviyö-sarjakuva!

Rune Ryberg: Jätti

Jos sattuu olemaan itseluottamusta vailla oleva pikkuheppu, helpoin tapa kohdata vastoinkäymiset on yksinkertaisesti kaahata karkuun. Joskus se ei kuitenkaan ole mahdollista. Esimerkiksi silloin kun alla oleva moottoripyörä muuttuukin yhtäkkiä vaikka miekaksi. Tai jos tuhatsilmäinen paskiaishirviö nielaisee tyttöystävän, ja joutuu itse imaistuksi outoon ulottuvuuteen, jossa väijyy monia, suorastaan jättiläismäisiä vaaroja.

Tanskalainen Rune Ryberg (1979) vietti lapsuutensa metsissä ja kehittämässään mielikuvitusmaailmassa, joka osoittautui paljon tavallista maailmaa mielenkiintoisemmaksi. “Jätti” on Rybergin esikoissarjakuva, jossa hän kuvaa energiseen tyyliin ja runsaalla väripaletilla tunteita omasta elämästään.

Sara Valta: Maailmanlopun tarinoita

Äiti ja lapsi matkaavat läpi raunioituneen kaupungin etsien miestä, jolla on vastaus heidän kysymykseensä.

Maailmanlopun tarinoiden ensimmäinen itsenäinen osa.

 

Avainsanat:

Leave a Reply